Dėl Kauno centrinio pašto ateities – diskusijos su visuomene ir kūrybinės dirbtuvės | Kas vyksta Kaune

Dėl Kauno centrinio pašto ateities – diskusijos su visuomene ir kūrybinės dirbtuvės

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kauno ir Klaipėdos centrinių paštų galimybių studijas rengianti Kultūros ministerija pradeda susitikimus su bendruomenių atstovais, miestų savivaldybėmis, suinteresuotomis institucijomis. Vėliau planuojama rengti atviras diskusijas bei kūrybines dirbtuves, kuriose bus siekiama išgryninti optimalias abiejų pašto pastatų ateities vizijas.

Vyriausybės sprendimu Kultūros ministerijai buvo pavesta atlikti galimybių studijas dėl Kauno ir Klaipėdos centrinių pašto pastatų įveiklinimo, atsakant, kaip juos pritaikyti praktiškai, ir kokių finansinių išteklių tam reikės, rašoma Kultūros ministerijos pranešime žiniasklaidai.

„Abu išskirtiniai pastatai yra tapę neatsiejama tiek Kauno, tiek Klaipėdos miestovaizdžio dalimi, todėl kartu su galimybių studijų rengėjais ieškosime optimalių sprendimų, kaip šiuos pastatus pritaikyti visuomenės poreikiams arba parinkti kitą alternatyvą, kuri taip pat užtikrintų pastatų išsaugojimą. Tikiuosi, kad galimybių studijų rengėjai įvertins ankstesnį įdirbį ir sudėlios esmines gaires, kurių neturint iki šiol būdavo sudėtinga apie pašto pastatų ateitį diskutuoti ir su pačiomis savivaldybėmis“, – sakė kultūros ministras Simonas Kairys.

Šią savaitę Kultūros ministerijos atstovai bei galimybių studijos rengimo procesą kuruojančios VšĮ „Idėjos miestui“ vadovė, architektė dr. Inga Urbonaitė-Vadoklienė pradeda susitikimus su architektų bendruomene bei Kauno bei Klaipėdos savivaldybių atstovais.

Taip pat šiuo metu formuojamos tarpdisciplininės ekspertų grupės Kaune bei Klaipėdoje, kurios rengs kompleksines abiejų miestų kontekstų analizes, įvertins anksčiau išsakytas idėjas, analizuos galimus paštų įveiklinimo scenarijus. Tarpdisciplininės grupės Kaune bei Klaipėdoje bendradarbiaus ne tik su savivaldybių atstovais, bet ir su visuomenininkais, kultūrinio lauko veikėjais ir kitomis suinteresuotomis grupėmis.

Liepą Kaune planuojama surengti atvirą diskusiją – kūrybines dirbtuves, skirtas Kauno centriniam paštui. Klaipėdoje liepos pabaigoje bendra diskusija prasidės ir tris dienas tęsis tarpdisciplininės kūrybinės dirbtuvės, kuriose bus ieškoma geriausių uostamiesčio centrinio pašto įveiklinimo idėjų. Tiksli informacija artėjant renginiams bus skelbiama Kultūros ministerijos svetainėje bei „Facebook” paskyroje.

Anksčiau Lietuvos paštas buvo nusprendęs parduoti Kauno ir Klaipėdos pastatus, tačiau paveldosaugos atstovai, visuomenininkai pasisakė už jų išsaugojimą visuomenės reikmėms. Susisiekimo ministerijos suburta tarpinstitucinė darbo grupė nagrinėjo pastatų pritaikymo visuomenės poreikiams klausimus ir pateikė savo rekomendacijas Vyriausybei kreiptis į Kultūros paveldo departamentą dėl galimybės Klaipėdos miesto centrinio pašto pastatams nustatyti vienodą – nacionalinį – reikšmingumo lygmenį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA