Cirko festivalyje gvildens aktualias temas: depresija, ekologija, moraliniai nuopuoliai | Kas vyksta Kaune

Cirko festivalyje gvildens aktualias temas: depresija, ekologija, moraliniai nuopuoliai

Festivalis „Cirkuliacija“./ D. Ališausko nuotr.

Šią savaitę Vilijampolėje, šalia autentiško XIX a. pastato vyks VI šiuolaikinio cirko festivalis „Cirkuliacija“. Jame pasirodys atlikėjai iš Lietuvos, Estijos, Švedijos, Suomijos ir Ispanijos.

Apie programą pasakoja festivalio meno vadovas Gildas Aleksa.

Atspindės dabartines aktualijas

Šių metų festivalio tema – „Private Zone(s)” (liet. privačios zonos). Programoje žiūrovai atpažins depresijos, ekologijos, moralinių nuopuolių ir panašias temas.

Birželio 6 d. festivalis buvo atidarytas Kaišiadoryse. Savaitgalį vyks pasirodymai ir Smalininkuose bei Raseiniuose. Festivalis Vilijampolėje vyks birželio 9-13 d. ir startuoja jau šiandien, 21 val.

Trečiadienį Vilijampolėje žiūrovų dėmesio lauks suomių cirko kompanijos „Sisus Sirkus“ spektaklis „Mosh Split“. Penkios atlikėjos oro akrobatikos triukus atliks pasitelkusios 10 m aukščio konstrukciją, pasirodyme bus gausu skirtingų cirko technikų.

„Tai linksmas spektaklis apie privačias zonas, į kurias mus „įstumia” moterys: su socialiniais konstruktais, siurbliais, sukniomis, gėlėmis ir pan.“, – pažymėjo pašnekovas.

Ketvirtadienį ant scenos bus rodomas švedų menininkų kolektyvo „ENT Company“ gyvos muzikos ir poetinio cirko pasirodymas „Plast“, kalbantis apie ekologiją. „Šiame spektaklyje privačia zona taps žemė, o menininkai daug dėmesio skirs ledui ir virvei. Įdomu, kad veikėjas lipdamas virve balansuos ledo luitą ant galvos. Pasirodyme bus gausu oro akrobatikos, gyvos muzikos, netruks ir įtampos“, – pasakojo G. Aleksa.

Penktadienį – dvigubo spektaklio vakaras. Bus demonstruojamas estės Lizeth Wolk solo spektaklis „Therapy“. Jame perteikiama dokumentinė medžiaga apie šešis depresija sergančius žmones. Bus kalbama apie netektį, niokojimą, stresą ir tuštumą, apie žmones, kurie padarė viską, kad padėtų jiems atsigauti ir išgydytų sielą.

Dž. Kunsmano monospektaklis „Mood“./ D. Ališausko nuotr.

Kitas penktadienio pasirodymas – lietuvio aktoriaus ir cirko artisto Džiugo Kunsmano monospektaklis „Mood“. Jame pasakojama apie depresyvų kūną, moralinius bei fizinius kryčius ir pasimetimus.

„Atlikėjas nagrinėja moralinius kritimus nuo Čarlio Čaplino laikų iki šių laikų. Kalba apie jų atpažįstamumą fizine bei psichologine prasme”, – užsiminė festivalio meno vadovas.

Spektaklis „Clothes and Us“./ D. Ališausko nuotr.

Šeštadienį – spektaklio šeimai premjera

Šeštadienį 11 val. vyks lietuvio, suomės ir amerikietės komandos „Kanta Company” kurto spektaklio visai šeimai „Clothes and Us“ premjera. Jis kalbės apie drabužius, jų priežiūrą, nesaikingą išmetimą ir net fantastinių būtybių atgimimą džemperiuose ar šilko juostose.

„Paliesime privačiausią erdvę tarp žmogaus ir rūbų. Spektaklyje bus išreikštos įvairios cirko disciplinos: kiniškas stulpas, klounada, žongliravimas, oro akrobatika ir kt.”, – pažymėjo G. Aleksa.

Festivalį užbaigs šeštadienio ir sekmadienio vakarais vyksiantis ispanų cirko trupės „Compañía de Circo „eia” spektaklis „In Tarsi“. Pasirodyme 4 vyrai kovos dėl mažo žemės plotelio, privačių zonų. Čia kalbama apie visuomenėje egzistuojančius santykius tarp asmenybės ir grupės, bendruomenės. Vaidinime irgi netruks akrobatinių triukų.

„Šiuo spektakliu pabandysime itin susiskaldžiusiai visuomenei grąžinti bendrystę“, – viliasi Gildas Aleksa.

Festivalio organizatoriai tikisi, kad ir kiti cirko pasirodymai inspiruos pokyčius.

,,Kultūros sektoriuje ir ne tik jame jaučiame, kad po karantino esame labai susiskaldę. Festivalis skatins atrasti bendrų tarpusavio egzistavimo, bendravimo ir bendradarbiavimo būdų”, – teigė festivalio atstovas.

Žiūrovai Kaišiadoryse./ D. Ališausko nuotr.

Autentiškoje erdvėje

„Cirkuliacijos“ meno vadovas G. Aleksa atkreipė dėmesį, kad festivalis kasmet (išskyrus karantiną) vyksta vis kitame Kauno mikrorajone. 2019 m. vyko Dainavoje, pernai – internetinėje erdvėje, o šįmet jis keliasi į Vilijampolę. Autentiškos, dar XIX a. žydų pirklio Rafailo Volfo statytos alaus daryklos teritorijoje (Radvilų Dvaro g. 2A) jau įrengtos dvi scenos. Ant jų ir vyks pasirodymai.

„Kaune nėra daug tinkamų erdvių scenos menams, tad žiūrime kūrybiškai ir kiekviename rajone ieškome tinkamos vietos laikinai scenai. Alaus darykla buvo svarbi Vilijampolei, be to, šio pastato architektūra – įspūdinga, jis aptvertas, tad bus lengviau kontroliuoti žmonių srautus“, – sakė G. Aleksa.

Jis pridūrė, kad renginyje visi spektakliai tinkami žiūrėti ir vaikams, ir suaugusiems. Galimybių paso nebus reikalaujama, tačiau reikės dėvėti apsauginę kaukę ir laikytis saugaus atstumo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA