Įkvepiantys vaizdai nuo Jiesios piliakalnio, kur žvalgėsi pats Napoleonas | Kas vyksta Kaune

Įkvepiantys vaizdai nuo Jiesios piliakalnio, kur žvalgėsi pats Napoleonas

Vaizdai nuo Napoleono kalno / R. Tenio nuotr.

Saulėtas oras ragina pabuvoti lankytinuose objektuose, kurių Kaune ir Kauno rajone – apstu. Šįkart kviečiame pasižvalgyti į Jiesios piliakalnį, dar vadinamą Napoleono kalnu. Įveikus 127 laiptukus jūsų lauks pelnytas atpildas – nuostabūs vaizdai nuo piliakalnio: Nemuno ir Jiesios santaka, Žemųjų Šančių panorama.

Aleksoto seniūnijoje, Piliakalnio gatvėje esantis 63,6 m aukščio Napoleono kalnas stovi kairiajame Nemuno krante. Jiesios piliakalnis su žvejų bei žemdirbių gyvenviete datuojamas I tūkst. pr. m. e.

Napoleono vardą minimas objektas gavo XIX a., kai, manoma, būtent nuo šio kalno 1812 m. jis stebėjo Prancūzijos kariuomenės persikėlimą per Nemuną į Rusijos imperiją. Ant piliakalnio esančiame informaciniame stende informuojama, kad per kelias valandas nutiesus 3 pontoninius tiltus, žygiuodami eilėmis persikėlė 160 tūkst. pėstininkų ir 40 tūkst. raitelių, prasidėjo Prancūzijos ir Rusijos karas.

„Tokios didelės kariuomenės persikėlimas be nuostolių ir per tokį trumpą laikotarpį yra viena iš geriausių upės forsavimo operacijų karybos istorijoje”, – teigiama stende.

Napoleono kalnas
Laiptai į piliakalnį / R. Tenio nuotr.

Šiam įvykiui atminti šalia piliakalnio pasitinka 6 m pločio ir 3 m aukščio dailininkų Ignaz Sebastian Klauber ir Giuseppe Pietro Bagetti kūrinio kopija, kurioje matyti 1812 m. birželio 24 diena, atvaizduojamas minėtas istorinis persikėlimas per Nemuno upę.

Piliakalnio viršuje esančioje apžvalgos aikštelėje 2019 m. buvo įrengtas informacinis stendas, pasakojantis apie prancūzų armijos persikėlimo operaciją. Taip pat buvo atnaujinti 127 laiptai su turėklais, aptvertos apžvalgos vietos.

Napoleono kalnas
Panorama / R. Tenio nuotr.

Tai vienas įsimintiniausių Jiesios kraštovaizdžio draustinio objektų. Ant Jiesios piliakalnio švenčiamos baltų šventės, liepos 6 d. giedamas Lietuvos himnas, tad nepraleiskite progos sudalyvauti renginiuose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA