Laisvės partija ir konservatoriai švenčia: Partnerystės įstatymą sulygino su Kovo 11-ąja | Kas vyksta Kaune

Laisvės partija ir konservatoriai švenčia: Partnerystės įstatymą sulygino su Kovo 11-ąja

BNS 2021/06/05 14:23
DELFI nuotr.

Laisvės partijos atstovams atėjus į Seimą, jame atsirado daugiau šviesos, teigia didžiausios valdančiosios koalicijos konservatorių partijos lyderis, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis. Koalicijos partnerius suvažiavime sveikino ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, o partijos pirmininkės posto vienintelė siekianti Aušrinė Armonaitė sakė, kad pagrindinė Laisvės partijos užduotis ir toliau bus ginti žmogaus teises.

Sveikindamas Laisvės partijos suvažiavimo dalyvius šeštadienį Rotušės aikštėje G. Landsbergis tvirtino, kad su jos nariais eitų į žvalgybą.

„Kai bandėme priimti Partnerystės įstatymą Seime, aš pasakiau, kad man tai Kovo 11-osios dalykas“, – tvirtino Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis.

„Manau, kad tai fundamentalus klausimas, į kurį turime atsakyti, ką mes pasiekėme Kovo 11-ąją, (…) ką reiškia mums Kovo 11-oji. Man tai yra vergystės pabaigos diena. Visi mes tapome laisvi. Bet jūsų iškelti klausimai, kurie kalba apie pagarbą kiekvienam žmogui, apie teisingą Lietuvą kiekvienam Lietuvos žmogui, iš esmės jie ir man asmeniškai Kovo 11-osios klausimas“, – sakė G. Landsbergis.

Gegužę Partnerystės įstatymo projektą, pagal kurį siūlyta įteisinti ir skirtingų, ir tos paties lyties asmenų partnerystę, Seimas jau pateikimo stadijoje grąžino tobulinti.

„Bandžiau apibūdinti, kaip pilietis, partijos vadovas, kaip asmuo, esantis politikoje ir bendraujantis su jūsų bendruomene, kaip aš jaučiuosi, galvoju, kad aš su jumis eičiau į žvalgybą“, – sakė konservatorius.

Pasak G. Landsbergio, buvusi „valstiečių“ kadencija Seime 2016–2020 metais buvo sunki, o su Laisvės partija parlamente pasidarė šviesiau.

„Kas pasikeitė su jūsų atėjimu į Seimą? (…) Man yra daugiau šviesos, daugiau žmoniškumo, daugiau nuoširdumo, ir tai yra labai stipriai keičia jauseną, kaip mes jaučiamės būdami ten, kur plaka Lietuvos širdis ir kur bandome priimti svarbiausius sprendimus. Tai jau yra jūsų pergalė“, – teigė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis.

Sveikindama koalicijos partnerius Seimo pirmininkė Liberalų sąjūdžio pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sakė, kad liberalai parlamente jaučiasi tvirtai.

„Šiandien galima sakyti, kad visos politinės jėgos yra daugiau ar mažiau liberalios, tik ne visos turi drąsos tai pripažinti. Liberali pokyčių darbotvarkė ryškiausiai matoma, labiausiai aptarinėjama ir jai yra aktyviausiai oponuojama. Tačiau mes jaučiamės tvirtai, nes šnekame apie tą, apie ką kalbėjome per rinkimų kampaniją, ką esame įrašę į savo rinkimų programas, už ką mums savo balsus atidavė rinkėjai ir dėl to esame valdančiojoje koalicijoje“, – kalbėjo ji.

V. Čmilytė-Nielsen tvirtino į vis užduodamą klausimą apie įtampas koalicijoje nuoširdžiai atsakanti, kad „mus vienija kur kas daugiau nei skiria“.

Tuo metu Laisvės partijos pirmininkė ir vienintelė kandidatė vėl užimti šią poziciją A. Armonaitė sako, kad žmogaus teises reikia ginti ne tik kaimynystėje, pasaulyje, bet ir Lietuvoje. Pasak jos, tai ir toliau bus partijos užduotis.

„Lietuva ekonomikoje, moksle, švietime, tarptautinėse partnerystėse siekia ir tikrai pasieks labai daug. Mes džiaugiamės, kad prisidedame ir kuriame šiuos reikšmingus pokyčius, tačiau yra dalykas, kuris nekainuoja biudžeto lėšų ir net, tiesą sakant, daugeliui Seimo narių nereikia įdėti labai daug darbo, bet, deja, tai sunkiai skinasi kelią. Kalbu apie mūsų vidaus politikos žmogaus teisių darbotvarkę“, – šeštadienį Rotušės aikštėje Vilniuje per Laisvės partijos suvažiavimą teigė A. Armonaitė.

Pasak jos, dažnas dar mano, kad baudžiamieji įstatymai yra vienintelė išeitis ir vienintelis prevencijos kelias.

„Nenorime ir nerandame savyje jėgų priimti kitą, net priešingai, kuriasi organizacijos ir judėjimai, kurie neigia kitą ir kitokį. Ir labai gaila, kad pritrūksta politinės valios ir drąsos net duoti startą parlamentinei diskusijai apie šiuos istorinius žmogaus teisėms sprendimus, kurie padėtų šimtams tūkstančių žmonių“, – teigė A. Armonaitė.

Ji turėjo galvoje gegužę Seimo per pateikimo procedūrą grąžintą tobulinti Partnerystės įstatymo projektą. Juo siūlyta įteisinti ir skirtingų, ir tos pačios lyties asmenų partnerystę.

„Aš asmeniškai tai priimu kaip užduotį telkti, argumentuoti, įtikinti, kad šie pokyčiai yra reikalingi ir būtini, kad žmogaus teises gintume ne tik kaimynystėje, ne tik pasaulyje, bet ir tvirtai tą laisvės idėjų vėliavą čia, Lietuvoje, būtume iškėlę“, – sakė Laisvės partijos vadovė.

Anot jos, pirmi dveji Laisvės partijos metai yra tik pradžia, laukia ilgas, įdomus, prasmingas kelias. Vardydama nuveiktus darbus A. Armonaitė minėjo sudarytas galimybes lietuviams dalyvauti kosmoso programose, pagalbą verslui, inovacijų skatinimą.

„Darome viską, kad Lietuva taptų namais progresyviems verslams iš Baltarusijos. 80 įmonių jau persikėlė ar svarsto galimybę vystyti savo veiklą Lietuvoje, dar šimtus galime pritraukti“, – tvirtino ekonomikos ir inovacijų ministrė.

Valdančiajai koalicijai priklausanti Laisvės partija šeštadienį sostinės Rotušės aikštėje surengė suvažiavimą, bus renkamas partijos pirmininkas. Dvejus metus partijai vadovaujanti ekonomikos ir inovacijų ministrė A. Armonaitė siekia perrinkimo. Ji – vienintelė kandidatė į organizacijos lyderes.

Pernai per Seimo rinkimus Laisvės partija iškovojo 11 mandatų, turi tris ministrų portfelius Vyriausybėje. Laisvės partija įkurta 2019 metų birželio 1 dieną. Dalis jos narių ir lyderiai, tarp jų A. Armonaitė, sostinės meras Remigijus Šimašius, prieš tai paliko Liberalų sąjūdį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA