Jau šį šeštadienį Ramučiuose įvyks pirmasis kiemo išpardavimas | Kas vyksta Kaune

Jau šį šeštadienį Ramučiuose įvyks pirmasis kiemo išpardavimas

Organizatorių nuotr.

Iš Kanados grįžusi Ramučių bendruomenės narė parvežė įdomią idėją ir jau rytoj bandys ją įgyvendinti su kitais kaimynais. Jau šį šeštadienį visi gyventojai kviečiami į „garažo ar kiemo išpardavimą“ Ramučiuose, kurio metu gyventojai pigiai pardavinės ar atidavinės jų namams jau nereikalingus daiktus, kepinius, drabužius.

Ne paslaptis, kad nemaža dalis lietuvių emigrantų iš užsienio jau kuris laikas yra grįžę atgal į Lietuvą ir bando vėl čia kurtis bei ieško naujų veiklų ar pramogų. Vyresnieji – užaugę Lietuvoje, tačiau jų vaikai jau dažniausiai yra gimę už Lietuvos ribų ir jų gyvenimo būdas, o dažnai ir kai kurios kultūrinės ar užimtumo veiklos jau yra kiek kitokios. Karmėlavos seniūnijoje tokių žmonių yra labai nemažai, nes Karmėlavos Balio Buračo gimnazija yra viena iš tų mokyklų, kuri turi paruošusi net specialią ugdymo programą emigrantams, kuri padeda jiems kuo sklandžiau adaptuotis čia ir tęsti mokslus Lietuvoje.

Su emigrantų grįžimo banga pastebima ir tai, kad atvykę lietuvaičiai pasigenda tam tikrų veiklų, kurios yra itin plačiai paplitę užsienyje, buvo populiarios ten ir jiems jos tapo įprastos bei labai laukiamos. Taip pat pasigenda ir aktyvesnio pačios bendruomenės tarpusavio bendravimo, įvairesnių veiklų kartu. Viena iš tokių veiklų vadinami „garažo ar kiemų išpardavimai“ (angl. Garage Sale arba Yard Sale), kuriuose galima pusvelčiui įsigyti geros kokybės daiktų, o gyventojams gauti naudą ir sau – nereikalingus daiktus paversti pinigais.

Manoma, kad kiemo išpardavimai prasidėjo JAV apie 1950–1960 metus. Po Antrojo pasaulinio karo prasidėjus staigiai urbanizacijai, daugelis žmonių pradėjo keltis į priemiesčiuose esančius namus. Jie turėjo garažus bei vidinį kiemą, todėl iš ten ir pradėjo prekiauti, nuo ko, manoma, ir kilo toks pavadinimas. Tokie kiemų išpardavimai ėmė labai populiarėti, kuomet vartotojiškumas ženkliai išaugo ir žmonės pirkdavo vis naujesnius daiktus, o senus išmesti būdavo gaila.

Taip galėdavai įsigyti nebrangiai, bet dar gerą daiktą. Kaip sakoma, kas vienam yra šlamštas – kitam gali būti didelė vertybė. Per tokius išpardavimus bendruomenės dar artimiau susipažįsta vieni su kitais, atėję apsipirkti žmonės, žiūrėk, prisėda ir kavos išgerti su kaimynu bei paplepėti. Toks bendravimo būdas labai įprastas užsienyje ir ilgalaikėje perspektyvoje suburia gyventojus bendrom veiklom, jie tampa labiau bendruomeniški, pilietiški. Tuo pačiu daiktai nėra išmetami – o skatinami naudoti pakartotinai ir taip prisidedama prie aplinkos tausojimo ir saugojimo.

Kaip rašoma pranešime žiniasklaidai, Kauno rajone, netoli Kauno LEZ esantys Ramučiai – ne išimtis. Čia yra įsikūrusi ne viena iš emigracijos grįžusi šeima. Pastebima, kad tokios šeimos itin nori aktyviai įsijungti į bendruomenės veiklas, patys ima siūlyti įvairias idėjas, ieško aktyvių kaimynų, kad pasidalinti tuo ir padėti tai įgyvendinti. Taip gimė idėja Ramučiuose padaryti Kiemų išpardavimą.

Ramučiuose gimusi ir užaugusi Eglė buvo emigravusi į Kanadą. Iš jos prieš porą metų ji grįžo kartu su su savo šeima: vyru ir dviem vaikais. Grįžusi ji jau iš karto audė mintį, kad tokią pramogą ir veiklą būtinai reikėtų įgyvendinti Ramučiuose, būtent ten, kur ir pati dabar gyvena. Kadangi Ramučių bendruomenė jungia žmones, kuriems nesvetimos naujovės ir įdomios idėjos, Eglė netruko susipažinti su čia aktyviai veikiančia bendruomene bei jos pirmininke Greta Varnaite-Venskiene ir kartu jos ėmėsi tai įgyvendinti.

Eglė su šeima / Organizatorių nuotr.

Greta su Egle tikisi, kad jau šį šeštadieni 2021 birželio 5 d. (nuo 10-14val.) pirmasis Ramučių Kiemų išpardavimas pavyks puikiai ir tai taps tradiciniu Ramučių renginiu. Tikisi, kad palaipsniui gyventojai plačiau atidarys savo garažus ir prekiaus, o kiti apsilankę ras sau gerų daiktų už prieinamą kainą. Jau yra daugiau kaip 16 skirtingų vietų, kuriose gyventojai žada išsinešti savo daiktus ir jais prekiauti, o kai kas žada net juos dovanoti. Kiemai pasipuoš balionais, kad iš tolo juos visi matytų. Vaikams nuo 10-12val. bus pasiūlyta nemokama pramoga su Burbulų Dėde.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA