Policija akylai stebės brandos egzaminų eigą: pažeidėjams grės baudžiamoji atsakomybė | Kas vyksta Kaune

Policija akylai stebės brandos egzaminų eigą: pažeidėjams grės baudžiamoji atsakomybė

BNS 2021/06/04 17:08
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Nacionalinės švietimo agentūros (NŠA) ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro atstovai aptarė įstaigų bendradarbiavimo gaires, siekiant užtikrinti sklandžią ir skaidrią, ateinantį pirmadienį prasidedančią brandos egzaminų sesiją.

Brandos egzaminai sulaukia ne tik abiturientų, tačiau ir lengvo pasipelnymo siekiančių sukčių dėmesio. Nors tiek NŠA, tiek Kriminalinės policijos biuro atstovai pastebi, kad kasmet bandymų sukčiauti fiksuojama vienetai, tačiau situacija bus stebima atidžiai.

„Nesąžiningų žmonių, bandančių apgaulės būdu pasipelnyti iš abiturientų, pasitaiko vis mažiau. Situacija pasikeitė iš esmės, kai egzaminų užduotys buvo prilygintos tarnybos paslapčiai, o jų paviešinimas gresia baudžiamąja atsakomybe“, – sako NŠA direktorė Rūta Krasauskienė.

Valstybinio brandos egzamino užduotys yra dokumentai, sudarantys tarnybos paslaptį, jiems priskiriama „Riboto naudojimo“ slaptumo žyma. Valstybinio brandos egzamino užduotys tarnybos paslaptimi išlieka iki užduotims patenkant į valstybinio egzamino patalpą ir teisėtai bei tiksliai nustatytu laiku prakerpant vokus.

Brandos egzaminų sesijos metu pareigūnai vykdo tikslinę su egzaminais susijusios informacijos stebėseną internete. Bendrais policijos ir NŠA veiksmais siekiama, kad egzaminų sesijos metu laiku būtų užkirstas kelias galimiems piktnaudžiavimams.

„Geriausias nusikaltimas – tai neįvykęs nusikaltimas, todėl itin didelis policijos dėmesys ir resursai yra nukreipti į savalaikį galimų grėsmių identifikavimą ir galimos nusikalstamos veikos užkardymą. Tiek valstybinių brandos egzaminų sesijos laikotarpiu, tiek iki sesijos pradžios šalies policijos pareigūnai naudodami įvairius technologinius įrankius nuolatos stebi viešąją erdvę, atidžiai vertina iš piliečių ir įvairių institucijų gautą informaciją.

Šių priemonių pagalba siekiame užkirsti kelią bet kokiems pažeidimams, susijusiems su egzaminų užduočių turinio atskleidimu, tokių užduočių pardavimu ir galimiems piktnaudžiavimo atvejams. Identifikavus padarytas nusikalstamas veikas, nedelsiant pradedamas ikiteisminis tyrimas, kurio metu siekiama išsiaiškinti visas nusikalstamos veikos padarymo aplinkybes ir nustatyti visus kaltus asmenis,“ – sako Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Audrius Valeika.

Asmenys tiek internetinėje erdvėje, tiek bendraudami gyvai, besiruošiantys įgyti arba parduoti egzaminų užduotis, net jei jos žinomai neatitinka realybės, visais atvejais sulauks policijos pareigūnų dėmesio ir bus baudžiami įstatymo numatyta tvarka, rašoma NŠA pranešime žiniasklaidai.

NŠA direktorė viliasi, kad šiemet egzaminų sesija vyks be jokių incidentų, o brandos egzaminus laikantys įrodys, kad per dvylika mokslo metų ne tik atsakingai ir kruopščiai dirbo, tačiau ir elgiasi brandžiai bei sąžiningai.

Piliečius, pastebėjusius siūlymų parduoti egzaminų užduotis, prašome pranešti Nacionalinei švietimo agentūrai el. paštu info@nsa.smm.lt. Policiją galite informuoti palikdami pranešimą tinklapyje www.epolicija.lt arba skambindami bendruoju pagalbos telefonu 112.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA