Kauno „Akropolyje“ atidaryta išskirtinė T. Sokolovo paroda: žinomi veidai nutapyti unikalia technika | Kas vyksta Kaune

Kauno „Akropolyje“ atidaryta išskirtinė T. Sokolovo paroda: žinomi veidai nutapyti unikalia technika

Ernestas Hemingvėjus, Merlina Monro, Dalai Lama, Fredis Merkuris, Deividas Bouvis. Šios pasaulinės ikonos įkvėpė daugybę menininkų, tačiau kaunietis Tadas Sokolovas šias ir kitas garsenybes tapo unikalia technika, nebijodamas žiūrovo provokuoti ir žvaigždžių portretus papildyti drąsiais simboliais bei žinutėmis.

T. Sokolovas Kauno „Akropolyje“ eksponuoja 15 savo tapybos darbų, vaizduojančių drąsią chaoso bei elegancijos sintezę, kuri, menininko nuomone, gali žiūrovus tiek maloniai nustebinti, tiek ir supykdyti.

Pasiruošė visoms reakcijoms

Multimedijos inžinierius ir režisierius T. Sokolovas dirba reklamos bei kino industrijoje, todėl tapyba jam –naujas užsiėmimas, kurį menininkas vadina meditacija. Tapyti kūrėjas pradėjo prieš porą metų, o imtis šios veiklos autorių paskatino netikėta patirtis Lisabonos gatvėse. Ten jis pamatė unikalią elektros skydinę, padengtą daugybe lipdukų bei dažų sluoksnių, ant kurių buvo nupieštas paveikslas.

„Kai pamačiau šį daugiasluoksnį, gyvą gatvės meno kūrinį, pagalvojau – kaip nuostabiai jis atrodo. Netgi norėjosi nuplėšti tą dangtį, parsivežti namo ir pasikabinti ant sienos. Žinoma, to nepadariau. Tačiau šis vaizdas mane įkvėpė imtis tapybos. Paskatintas Lisabonoje matyto kūrinio, tapyti pradėjau technika, kokios imasi retas menininkas. Maišau įvairiausius dažus, laką, žymeklius, rašiklius. Taip iš visiško chaoso ir netvarkos gimsta elegantiški paveikslai. Jie unikalūs ir tuo, jog maišant įvairią tapymo techniką, paviršiai tampa tiek matiniai, tiek blizgūs, o nuo skirtingo apšvietimo – kinta. Todėl tiek savo kūrybos būdu, tiek stiliumi mano darbai yra kitokie: tai aplinkui esantis dabartinis popkultūros chaosas, suderintas su elegancija“, – dalinasi T. Sokolovas.

Savo paveiksluose autorius vaizduoja įvairias istorines asmenybes-ikonas, kurias papildo ne tik nutapytų garsenybių citatos, bet ir drąsūs simboliai, provokuojančios žinutės. Todėl paklaustas, kaip pasirenka kūrybinius objektus, T. Sokolovas sako – jie atspindi menininko vidinį pasaulį.

„Žmones, kuriuos tapau, galėčiau pavadinti buvimo savimi ekspertais. Manau, kad nemaža dalis aplinkinių norėjo būti būtent jais, o ne priešingai. Todėl, žiūrėdamas į savo vaizduojamas asmenybes, jaučiuosi ne tik įkvėptas, bet ir labai ramus. Jos yra ir vidinio manęs išraiška. Be to, paveiksluose daug popkultūros simbolių, įvairių frazių, elementų netgi iš erotinių filmų. Naudoju kraštutinumus, todėl kiekvienas žiūrovas mano paveikslus priims labai skirtingai. Draugiškai nusiteikusieji į kūrinius žiūrės kaip į meną. Piktiems jie gali sukelti ir kitokias reakcijas. Visgi meno tokia funkciją – provokuoti“, – akcentuoja kūrėjas.

Planuoja ir daugiau parodų

Nors paveikslus menininkas pradėjo tapyti tik sau, jo darbus netruko pastebėti ir aplinkiniai. Taip T. Sokolovo kūryba patraukė Kauno „Akropolio“ komandos dėmesį ir jau birželio 1-ąją prekybos centre atidaryta pirmoji autoriaus paroda.

„Mano paveiksluose sudėtos visuomenės žinutės, kurias pastaroji stebi kasdien. Todėl ši paroda man yra dovana ir saviraiškos galimybė. Nors savęs nevadinu tapytoju ir darau tai, kas labai patinka, smalsu, kaip į paveikslus sureaguos auditorija. Malonu, kad Kauno „Akropolis“ mane pastebėjo, tai pirmas šių darbų viešas parodymas. Ne veltui ir džiugu, ir ima jaudulys“, – šypsosi T. Sokolovas.

Įsitikinti autoriaus kūrybos unikalumu žiūrovus kviečia ir Kauno „Akropolio“ valdytoja Brigita Kuodytė. Ji pastebi, jog prekybos centro erdvė yra atvira jaunų, talentingų ir perspektyvių autorių saviraiškai, kadangi kiekvienam kauniečiui bei miesto svečiui siekiama suteikti galimybę susipažinti su šalies kultūriniu potencialu.

„Tai ypač svarbu dabartiniu pandemijos laikotarpiu, kai karantinas apribojo kiekvieno menininko ir jo žiūrovo laisves. Todėl džiaugiamės galėdami palaikyti talentingus kūrėjus bei suteikti jiems erdvės atsiskleisti, būti matomiems. Šiam tikslui turime puikią vietą. Todėl mūsų prekybos centras vis dažniau tampa kultūros ir meno erdve, o panašių parodų ateityje suplanuota ir daugiau“, – sako B. Kuodytė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA