Nuo rytojaus ilgėja kavinių ir barų darbo laikas, atsidaro naktiniai klubai | Kas vyksta Kaune

Nuo rytojaus ilgėja kavinių ir barų darbo laikas, atsidaro naktiniai klubai

delfi.lt / Ernestas Naprys 2021/05/31 13:58
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Vyriausybė apsisprendė nuo birželio 1 dienos (antradienio) prailginti restoranų, barų ir kitų įstaigų darbo laiką iki 24 valandos. Parduotuvės galės įsileisti gerokai daugiau pirkėjų, kino teatrai ir renginių organizatoriai – parduoti daugiau bilietų. Su Galimybių pasu jau bus galima lankytis naktiniuose klubuose ir kitose pasilinksminimo vietose. Mažėja ribojimai apgyvendinimo paslaugoms.

Kavinėse darbo laikas ilgės iki 24 valandos, galės atsidaryti naktiniai klubai

Birželio 1 dieną bus ilginamas kavinių, restoranų, barų, kitų įstaigų ar pasilinksminimo vietų darbo laikas – Vyriausybei pritarus, visose įstaigose galios darbo laiko ribojimas nuo 7 valandos iki 24 valandos (dabar – iki 22 val.).

Naktiniai klubai ir kitos pasilinksminimo vietos gali atsidaryti, jei paslaugas teiks tik asmenims su Galimybių pasu, siūloma naujame nutarime.

Kavinėse, restoranuose, baruose be Galimybių paso ir toliau bus galima lankytis tik prie atvirose erdvėse esančių staliukų.

Tačiau jei aptarnaujami tik asmenys su Galimybių pasu, kaip ir iki šiol, bus galima lankytis maitinimo įstaigų viduje, kazino, lažybų punktuose ir pan., taip pat naujai įtraukiamuose naktiniuose klubuose ir kitose pasilinksminimo vietose.

Nutarime nebėra ribojimo, kiek žmonių galėi sėdėti prie staliuko (šiuo metu taikomi skirtingi ribojimai, pvz., 5 asmenys prie lauko stalelių, viduje – iki 10 asmenų). Tačiau tikėtina, kad ribojimai bus apibrėžti atskiruose operacijų vadovo Arūno Dulkio sprendimuose – šiuo metu galiojančius reikalavimus jau aprašė „Delfi“.

„Veikla organizuojama užtikrinant valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytas asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi, būtinas visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygas“, – rašoma naujoje nutarimo redakcijoje.

Ekonomikos ir inovacijų viceministras Vincas Jurgutis teigė, kad epidemiologinė situacija leidžia dar labiau praverti kai kurias veiklas

„Yra kartu panaikinama išimtis – draudimas naktiniams klubams, kuris anksčiau buvo. (…) Nutarime nebelieka žmonių skaičių ribojimų ir tai persikelia į Operacijų vadovo reglamentavimą, tai leis greičiau, lanksčiau reaguoti į epidemiologinę situaciją“, – sako V. Jurgutis.

A. Dulkys tvirtina dar negalįs įvardyti, kokie konkretūs ribojimai bus: „Tikrai jie nebus griežtesni, negu kad buvo“.

Apibrėžiama, kad oro ar jūrų uostų terminaluose esančios kavinės ar restoranai, kaip ir iki šiol, galės prie vieno staliuko aptarnauti ne daugiau nei 2 asmenims, arba vieną šeimą, namų ūkį.

Darbo laiko ribojimai nebus taikomi, kai maitinimo paslaugos teikiamos viešbučių, kaimo turizmų sodybų ar kitų apgyvendinimo įstaigų paslaugų gavėjams.

Prekybininkai galės įsileisti daugiau klientų

Nuo birželio 1-osios keičiasi apribojimai prekybininkams – nebelieks 15 kv. metrų vienam lankytojui ar didesnių ribojimų.

„Anksčiau buvo įvairių skirtingų reikalavimų: ir dėl atskiro įėjimo, ir 15 kv. metrų. Dabar suvienodinamos sąlygos visoms prekybos vietoms, užtikrinant 10 kv. metrų vienam lankytojui“, – sako A. Dulkys.

Parduotuvių, turgaviečių ir kitų viešų prekybos vietų veikla turės būti organizuojama taip, kad būtų užtikrintas bent 10 kvadratinių metrų prekybos plotas vienam lankytojui. Jei tiek ploto nėra, galės būti aptarnaujamas tik vienas asmuo vienu metu, siūlyta nutarime. Tai reiškia, kad maisto prekių parduotuvės gali įsileisti 50 proc. daugiau lankytojų.

Iki šiol būtinųjų prekių parduotuvės turėjo užtikrinti 15 kvadratinių metrų plotą, nebūtinųjų – 20 kv. metrų, o prekybos centruose ar dengtose turgavietėse vienam asmeniui turėjo tekti bent 50 kv. metrų ploto.

Paslaugų teikėjams – 10 kv. metrų plotas

Iki šiol tebegaliojo karantino draudimas teikti paslaugas, jei teikimo metu būtinas ilgesnis nei 15 minučių kontaktas tarp paslaugos teikėjo ir paslaugos gavėjo, išskyrus daugelį išimčių, pvz., taikomų grožio salonams ir pan.

Nuo birželio 1-osios – ribojimas teikti kontaktines paslaugas apskritai panaikinamas ir bus leidžiama teikti visas kontaktines paslaugas.

Tačiau yra privaloma užtikrinti bent 10 kvadratinių metrų vienam paslaugos gavėjui. Šis ribojimas netaikomas transporte, apgyvendinimo įstaigose, taip pat ten, kur numatyti kitokie ribojimai: sporto klubuose, kino teatruose ar klubuose, kavinėse, restoranuose, baruose, ugdymo, socialinių paslaugų, sveikatos priežiūros įstaigose ar pan.

Ploto ribojimas bus netaikomas tuo atveju, kai aptarnaujami tik asmenys su Galimybių pasu.

Muziejuose, galerijose, zoologijos ar botanikos soduose, kultūros įstaigose, bibliotekose, skaityklose, pažintiniuose ir mokomuosiuose takuose, parkuose, parodų ar kitokiose salėse ir pan., jei erdvės uždaros, vienam lankytojui taipogi turės būti užtikrintas 10 kv. metrų plotas, išskyrus atvejus, kai aptarnaujami tik asmenys, turintys Galimybių pasą. Atvirose erdvėse ploto ribojimas nebebus taikomas.

Daugiau laisvės viešbučiams, kaimo turizmui

Viešbučiai, kaimo turizmo sodybos, ar kitokioms apgyvendinimo įstaigoms ribojimų naujame nutarime apskritai nebeliko. Iki šiol nutarimu buvo ribojamas viename kambaryje galinčių apsistoti asmenų skaičius, būta skirtumų turintiems ir neturintiems Galimybių pasą.

Pvz., iki birželio 1 d. ribojama, kad viename kambaryje gali apsistoti tik vieno šeimos ar namų ūkio nariai, nebent turimas Galimybių pasas.

Taipogi viešbučiuose teikiant maitinimo paslaugas bus nebetaikomi darbo laiko ribojimai, kurie aktualūs kitiems restoranams ar kavinėms.

Tačiau lika reikalavimai taikomi kitoms paslaugoms, pvz., baseinams, pirtims, ar kontaktinėms paslaugoms.

Leis daugiau pramogauti – 20 kv. metrų, arba Galimybių pasas

Nuo birželio 1-osios gali būti teikiamos visos laisvalaikio, sporto klubų, kūno rengybos centrų, pramogų, poilsio, baseinų, diskotekų, šokių salių, kino teatrų ir kino klubų paslaugos, tačiau turės būti užtikrinamas bent 20 kv. metrų vienam lankytojui. Ribojimas netaikomas pirtims, pramoginiams laivams, aukšto meistriškumo sporto pratyboms.

Jei paslaugos teikiamos tik asmenims, turintiems Galimybių pasą, ploto ribojimas taip pat netaikomas, tačiau reikia užtikrinti nustatytas saugumo, srautų valdymo ir kitas sąlygas.

Kino teatrai, renginių organizatoriai galės parduoti daugiau bilietų

Kine, teatre, ar kituose komerciniuose ar nekomerciniuose kultūros, pramogų, sporto renginiuose, mugėse, šventėse, festivaliuose, reikės laikytis valdyti srautus, laikytis saugių atstumų ir laikytis kitų higienos ir saugumo sąlygų. Bilietai turės būti platinami elektroniniu būdu, lankytojų registravimas ir patekimas į renginio vietą turi būti kontroliuojamas.

Nuo birželio 1 dienos uždarose erdvėse renginiuose galės dalyvauti ne daugiau nei 250 žiūrovų (iki tol – 150), jie gali užimti ne daugiau kaip pusę sėdimų vietų (iki tol – 30 proc. sėdimų vietų), viso renginio metu privaloma dėvėti kaukes, prekiauti maistu ir gėrimais draudžiama.

Atvirose erdvėse renginyje galėi dalyvauti neribotas skaičius žiūrovų (iki tol – 300), tik sėdimose vietose (išskyrus gyvūnų parodas). Taipogi reikės dėvėti kaukes, o prekyba maistu ir gėrimais neleidžiama.

Su Galimybių pasu, jei visi lankytojai jį turi, galimi didesni renginiai. Nuo birželio 1-osios – 2000 žiūrovų ar dalyvių viduje, užimant 75 proc. sėdimų vietų (iki tol – 500). Būtina vilkėti kaukes, prekyba maistu, gėrimais neleidžiama.

Atvirose erdvėse su Galimybių pasu jau bus leidžiami renginiai, neribojant žiūrovų ar dalyvių skaičiaus, nėra ribojimo prekiauti maistu ar gėrimais, taip pat nėra reikalavimo dėvėti kaukes.

Visais atvejais į asmenų skaičiaus ribojimus neįskaičiuojami atlikėjai, sportininkai, dalyvaujantys varžybose, teisėjai, organizatoriai, aptarnaujantis personalas ir pan. Jiems nebūtina turėti Galimybių pasą, tačiau svarbu laikytis kitų apibrėžtų reikalavimų.

Galima grįžti į biurą, laikantis saugumo reikalavimų

Asmenys be Galimybių paso po birželio 1-osios jau galės grįžti į biurus ar kitas darbo vietas, laikantis operacijų centro vadovo apibrėžtų reikalavimų. Lieka ir galimybė dirbti ir klientus aptarnauti nuotoliniu būdu. Iki šiol tokią galimybę turėjo tik turintieji Galimybių pasą.

Privaloma užtikrinti būtinųjų neatidėliotinų įstatymų nustatytų funkcijų (darbų) atlikimą.

Keliaujant autobusu nebereikės laikytis 1 metro atstumo

Nuo birželio 1-osios keliaujant keleiviniu transportu reguliariais maršrutais mieste, ar tarp miestų, nebebus ribojamas sėdimų ar stovimų vietų skaičius (iki šiol sėdėti ar stovėti buvo galima ne mažesniu nei vieno metro atstumu). Tačiau reikės atitikti kitas operacijų vadovo nustatytas sąlygas dėl srautų valdymo, higienos, apsaugos, kurios nustatomos atskirai.

Karantinas tęsis iki liepos.

„Karantinas yra ir tam tikras juridinis statusas, kad apskritai būtų galima kažkokius ribojimus turėti ar neturėti. Nors tos tendencijos ir gerėja, jos gerėja tik dėl to, kad lyginame su tikrai dideliais skaičiais, kurie buvo prieš tai. O turėtų būti dar tikrai mažesni“, – apie karantino pratęsimą dar mėnesiui kalbėjo A. Dulkys, pažymėdamas, kad birželio „dar prireiks“.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA