Kaune planuojamas antimitingas prieš LGBTQ+ eitynes: „pavogtą“ vaivorykštę ragins grąžinti vaikams | Kas vyksta Kaune

Kaune planuojamas antimitingas prieš LGBTQ+ eitynes: „pavogtą“ vaivorykštę ragins grąžinti vaikams nesutariama dėl LGBTQ+ eitynių maršruto

delfi.lt / Nerijus Povilaitis 2021/05/29 20:28
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Rugsėjo 4 dieną Kaune turėtų įvykti ne tik pirmasis miesto istorijoje seksualinių mažumų paradas „Kaunas Pride“, bet ir antimitingas. Tai patvirtino buvęs ilgametis miesto politikas, kelias kadencijas vicemero postą užėmęs Stanislovas Buškevičius. Antipatijos seksualinėms mažumoms neslepiantis, homoseksualizmą liga bei ištvirkimu vadinęs partijos „Jaunoji Lietuva“ vadovas tikina pasiūlęs moksleiviams surengti akciją, kurios pagrindinis šūkis: „Grąžinkite pavogtą vaivorykštę vaikams“ bei sulaukęs nemažo palaikymo.

Ragins homoseksualus grąžinti „pavogtą“ vaivorykštę

Ne vieną kadenciją Kauno vicemeru dirbęs, griežtu požiūriu į seksualines mažumas garsėjantis nacionalistinės partijos „Jaunoji Lietuva“ lyderis S. Buškevičius vėl prisiminė netradicinės lytinės orientacijos žmones. Šįkart buvęs parlamentaras inicijuoja akciją, nukreiptą prieš rugsėjo 4 dieną Kauno centre planuojamas LGBTQ+ eitynes „Kaunas Pride“.

„Hitleris pavogė svastiką, komunistai – žvaigždę, o homoseksualai – vaivorykštę. Jeigu jau turite savo LGBT organizaciją, susikurkite savo ženklą. Visi žinome, kad vaivorykštė – vaikų simbolis, o vagystė neturi senaties termino. Pavogtas daiktas, pavogtas simbolis turi būti grąžintas.

Ši idėja labai patiko moksleiviams ir jie žada tą dieną, kai vyks „Kaunas Pride“ ne tik Kaune, bet ir visoje Lietuvoje organizuoti „flashmob“ akciją“, – portalui „Delfi“ sakė S. Buškevičius.

Stanislovas Buškevičius protestuoja prieš seksualinių mažumų eitynes / DELFI nuotr.

Leidimo prašyti nesiruošia

Jis patikslino, kad prie akcijos galės prisidėti ne tik moksleiviai, bet ir vyresni žmonės. Kiek žmonių susirinks reikalauti, kad „pavogta“ vaivorykštė būtų grąžinta vaikams, dar nėra aišku.

S. Buškevičius minėjo, kad leidimo per planuojamas LGBTQ+ eitynes vyksiančiai akcijai prašoma nebus. Pasak politiko, „flashmob“ renginiui jokio leidimo nereikia.

„Žmonės susirenka, padaro meninės išraiškos forma akciją, pasako reikalavimą, išsiskirsto ir Facebook’e pateikia vaizdo įrašą. Čia nereikia nei leidimo, nieko nereikia“, – pasakojo S. Buškevičius.

Paklausus, ar susirinkus didesniam būriui žmonių ši meninės išraiškos forma nevirs žygiuojančių LGBTQ+ atstovų įžeidinėjimais ar net spontanišku smurto protrūkiu, „Jaunosios Lietuvos“ lyderis tai paneigė. Jo įsitikino, to būti neturėtų, o žmonės gali rinktis ir savo nuomonę išreikšti bet kur, ir prie namo, ir prie upės.

LGBTQ+ bendruomenė / DELFI nuotr.

Vaikai gėdijasi vaivorykštės ir piešia lytinius organus?

„Čia ne kažkokie užgauliojimai, pasisakymai prieš kažką, ar už kažką. Čia yra paprastas dalykas – grąžinkite simbolį“, – akcentavo moksleiviams protesto formą pasiūlęs, jo paties teigimu nemažo palaikymo sulaukęs S. Buškevičius.

Buvęs ilgametis Kauno vicemeras minėjo, kad dabar vaikai jau pradėjo gėdytis vaivorykštės, nes esą iš jų juokiamasi.

„Pasakojo mokytojai, kad dailės pamokoje liepus nupiešti vaivorykštę vaikas paėmė ir pripiešė lytinių organų. Anksčiau to nebuvo, nes vaivorykštė – gražu, vaikų simbolis. O dabar ėmė ir pripiešė“, – kalbėjo S. Buškevičius.

Suabejojus, ar danguje pasirodžius vaivorykštei ji vaikams iš tiesų asocijuojasi būtent su seksualinėmis mažumomis, politikas laikėsi savo nuomonės, kad šis simbolis yra pavogtas iš visų vaikų.

„Anksčiau, kai nebuvo jokių paradų, vaikui net į galvą nebūtų atėję, džiaugdavosi. Buvo padarytas labai negražus veiksmas, o ši vagystė neturi senaties termino“, – kartojo S. Buškevičius.

Stanislovas Buškevičius protestuoja prieš seksualinių mažumų eitynes / DELFI nuotr.

Homoseksualizmą vadino liga, anomalija ir ištvirkimu

Buvęs ilgametis Kauno vicemeras, kadaise antrajame šalies mieste nemažą įtaką turėjusios nacionalistinės partijos „Jaunoji Lietuva“ lyderis S. Buškevičius žinomas ne tik dėl propaguojamo sveiko gyvenimo būdo, bet ir tam tikro požiūrio į seksualines mažumas.

Kartu su Petru Gražuliu ir Vytautu Šustausku jis yra dalyvavęs proteste prieš sostinėje surengtas vienas pirmųjų „Baltic Pride“ eitynių, homoseksualizmą viešai vadino liga, pačius homoseksualus tapatino su nekrofilais, zoofilais ir kraujomaišos šalininkais.

„Homoseksualizmas yra liga, iškrypimas, anomalija, ištvirkimas. Jis prieštarauja Dievo sukurtai santvarkai, gamtos principams, logikai, jausmams, trikdo visuomenę <…>. Kuo blogesni zoofilai, nekrofilai, kraujomaišos šalininkai? Nejaugi visiems iškrypėliškų pažiūrų žmonėms kasdien reikės leisti rengti eitynes sostinės Gedimino prospekte?“, – prieš aštuonerius metus portalui lrytas.lt yra sakęs S. Buškevičius.

Paklaustas, ar jo požiūris į kitokios lytinės orientacijos žmones išliko nepakitęs, S. Buškevičius jau vengė šokiruojančių išsireiškimų.

Jis akcentavo, kad požiūris yra „krikščioniškas, tradicinis ir teisingas“, o pats pasisakantis ne prieš homoseksualius asmenis, bet prieš ideologiją.

Stanislovas Buškevičius / DELFI nuotr.

„Moters ir vyro santykis yra priimtina norma, o visa kita – nukrypimas nuo normos“, – portalui „Delfi“ sakė S. Buškevičius.

Buvęs ilgametis Kauno vicemeras kvestionavo eitynes rengiančios LGBTQ+ bendruomenės keliamas patiriamos diskriminacijos problemas. Pasak S. Buškevičiaus, Lietuvoje nėra nei vieno gėjaus, kuris būtų atleistas iš darbo tik dėl to, jog yra gėjus. Anot politiko, darbuotojų diskriminacija dėl amžiaus labai plačiai taikoma „tradicinės visuomenės“ tarpe, o ją ypač patiria jaunos merginos, nesutinkančios turėti lytinių santykių su vadovais, nes tuomet tiesiog atleidžiamos iš darbo.

Leidimas dar neišduotas, nesutariama dėl maršruto

Pirmųjų Kauno istorijoje LGBTQ+ eitynių „Kaunas Pride“ organizatoriai jau spėjo susidurti su kliūtimis. Pateikę paraišką leidimui gauti jie nurodė, kad nuo 1 tūkst. iki 4 tūkst. žmonių eisena žygį į Nepriklausomybės aikštę per Laisvės alėją pradės nuo senamiestyje esančios Rotušės aikštės.

Tačiau sulaukta savivaldybės atsakymo, kad toks maršrutas nėra galimas, nes senąją miesto dalį kertančioje Vilniaus gatvėje planuojami remonto darbai, tad eiti ja bus sudėtinga.

Dėl leidimo rengti eitynes į savivaldybę kreipėsi protesto akcijomis garsėjanti kairuoliška organizacija, iš akademinio jaunimo iniciatyvos „Gyvenimas per brangus“ kilusi Gegužės 1-osios profesinė sąjunga.

Gegužės 27 dieną Kauno savivaldybėje vykusiame susitikime su „Kaunas Pride“ organizatoriais buvo aptartas jų pasiūlytas kitas maršrutas – nuo Senamiesčio iki Nepriklausomybės aikštės žygiuoti Šv. Gertrūdos gatve bei Laisvės alėja.

„Ketvirtadienį vykusiame susitikime eitynių organizatoriai pateikė alternatyvų maršrutą Vilniaus gatvei – naujasis driektųsi Šv. Gertrūdos gatve. Tiek savivaldybės administracija, tiek policija tokiam maršrutui nepritarė, kadangi miesto gyventojai, uždarius vieną intensyviausių transporto arterijų, patirtų neproporcingai didelius nepatogumus”, – portalui „Delfi” sakė Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Paulius Keras.

LGBTQ+ bendruomenė / DELFI nuotr.

Ultimatumas Kauno merui: rinkėjai to neatleis

Kol LGBTQ+ eitynių organizatoriai su Kauno savivaldybe derasi dėl maršruto, viešoje erdvėje pasirodė reikalavimų, kad leidimas šiam renginiui iš viso nebūtų išduotas. Tokie prašymai siunčiami į savivaldybę, jie adresuojami ir miesto merui Visvaldui Matijošaičiui. Vieno šių laiškų kopija išplatinta socialiniuose tinkluose.

„Gerb. Mere, savo šeimos vardu norėčiau Jūsų paprašyti nesuteikti leidimo LGBT bendruomenei rengti eitynių, nes Kauno gyventojai pasipiktinę.

Jūs nusispjausite į savo rinkėjus ir užteršite Kauną nepataisomai, mes nenorime jų mūsų gatvėse, kad nebūtų išniekinta garbingo Kauno istorinė praeitis ir laisvės kovotojo Romo Kalantos atminimas.

Tegul sau gyvena ramiai kaip visi žmonės, bet neleiskite, kad apdergtų Kauną. Jums Kauno gyventojai to neatleis sekančiuose rinkimuose”, – į Kauno merą ultimatyviu tonu kreipėsi sutuoktinių pora (kalba netaisyta, autorių tapatybės redakcijai žinomos – red.).

Kauno savivaldybės atstovai patikslino, jog miesto meras nedalyvauja sprendžiant, kam leisti rengti eitynes, o kam – ne. Šiuos sprendimus kartu su policija priima savivaldybės administracija.

Laiškas Kauno miesto merui / DELFI nuotr.

Tikisi, jog prašymas žygiuoti miesto centru bus patenkintas

Kol kas leidimas organizuoti „Kaunas Pride“ eitynes, kurių šūkis: „Mes esame visur“ dar nėra išduotas. Tačiau egzistuoja tikimybė, kad bus siūloma seksualinių mažumų atstovams žygiuoti ne miesto centru, bet kitose vietose.

Taip yra buvę sostinėje, o LGBT atstovams savo teisę marširuoti Gedimino prospektu teko ginti teismuose.

„Visi žmonės turi teisę eiti pagrindinėmis miesto gatvėmis. O eitynės iš esmės yra viešumui skirtas renginys.

Mes patys galime susirinkti miške ar bute, bet eitynių tikslas yra kitas. Tai turi būti pati matomiausia miesto gatvė. Žiūrėsime, kaip viskas vystysis toliau, tikiuosi, kad net ne leidimas (bus išduotas – red.), o į pranešimą apie renginį bus atsakyta teigiamai. Jeigu bus kažkaip kitaip, žiūrėsime, kokių priemonių teks imtis“, – sakė viena akcijos organizatorių Viktorija (pavardė redakcijai žinoma).

Ji vylėsi, kad dėl leidimo organizuoti „Kaunas Pride“ nereikės bylinėtis su savivaldybe.

„Kaunas labai skelbiasi, jog keičiasi, yra progresyvus miestas, tad šią liniją galėtų tęsti ir toliau. Juo labiau, kad 2022 metais Kaunas taps Europos kultūros sostine, tad nemanau, kad savivaldybė norėtų neigiamos viešosios informacijos apie tai, kad savo miesto gyventojams nesuteikė teisės eiti pagrindine miesto gatve“, – svarstė viena renginio organizatorių.

LGBTQ+ bendruomenė / DELFI nuotr.

V. Matijošaitį kviečia į eitynes, viliasi, kad jis segės LGBT ženklelį

Visgi, tam tikrų įtampų gali kilti, nes prašymą pateikusi Gegužės 1-osios profesinė sąjunga negaili kritikos Kauno merui V. Matijošaičiui.

Ši kairuoliška organizacija kartu su bendruomenių atstovais neseniai surengė protesto akciją, kurios metu negailėta kritikos antrą kadenciją miesto vadovaujančiam V. Matijošaičiui, kad šis neįsiklauso į žmonių nuomonę.

Ironizuodami, jog miestiečiams mero nepavyksta rasti, protestuotojai tampė ant plastiko plokštės atspaustą natūralaus dydžio jo atvaizdą. „Delfi“ žiniomis, protesto akcijoje dalyvavo ir Kauno merui gana artimas žmogus.

„Kaunas Pride” organizacinės grupės atstovė sakė, jog nepaisant išsakytos kritikos V. Matijošaitis yra laukiamas svečias „Kaunas Pride“ eitynėse, kurių šūkis – „Mes esame visur“..

„Eitynėse mes labai lauksime mero su LGBT ženkliuku. Tai būtų palaikymas, nes Kaune, kaip ir kituose miestuose, gyvena daug LGBT žmonių. Man atrodo, kad tokiu poelgiu gal net pasitaisytų savo reputaciją“, – portalui „Delfi“ sakė Viktorija.

Kaip organizuojamas eitynes vertina pats Kauno meras V. Matijošaitis, sužinoti nepavyko. Kauno meras neatsiliepė telefonu, o jo patarėjas ryšiams su visuomene Tomas Jarusevičius teigė: „kol nėra jokios konkrečios informacijos (kada, kur, kaip ir pan.) iš eitynes ketinančių rengti organizatorių, meras nuo asmeninių komentarų linkęs susilaikyti”.

Kaune vyko bendruomenių protesto akcija prieš merą V. Matjišaitį / DELFI nuotr.

Manifeste reikalaujama lygių teisių visiems

Seksualinių mažumų atstovų eitynėms „Kaunas Pride“ socialiniame tinkle „Facebook“ sukurtame profilyje paskelbtas renginio šūkis – „Mes esame visur“. Organizatoriai taip pat išplatino pagrindines tezes:

Mes esame visur, todėl nenorime slėptis.

Mes esame visur, todėl norime laisvai gyventi savo gyvenimus be patyčių parduotuvėje, darbe, šeimos šventėse, be smurto gatvėje ir mokykloje.

Mes esame visur, todėl neleisime prisidengiant tradicinėmis vertybėmis spręsti už mus.

Mes esame visur, todėl reikalaujame teisinių ir socialinių garantijų visiems, nediskriminuojant pagal šeiminį statusą, lytinę tapatybę ar seksualinę orientaciją.

Mes esame visur, todėl nebepakęsime neapykantos dangstymo „žodžio laisve“.

Mes esame visur, todėl „Kaunas Pride“.

Atkreipiamas dėmesys į neapykantos kalbą ir patiriamą diskriminaciją

Renginio organizatoriai išplatintame manifeste kalba apie problemas, su kuriomis šiandien susiduria LGBTQ+ bendruomenė. Atkreipiamas dėmesys į neapykantos kalbą, patiriamą diskriminaciją dėl lytinės tapatybės, teisių į privatumą nebuvimą su translyčių asmenų tapatybėmis susijusių problemų kontekste. Manifeste skiriama dėmesio ir daug aistrų pastaruoju metu visuomenėje keliančiam lytiniam švietimui.

„Mes esame visur, todėl norime mokyklose, kolegijose ir universitetuose mokytis apie LGBTQ+ bendruomenę ir skirtingas orientacijas, lytines tapatybes ir išraiškas. Norime mokytis apie LGBTQ+ bendruomenės istoriją, kultūrą ir kovą už lygias teises.

Mes esame visur, todėl norime mokytis, suprasti bei spręsti mums aktualias problemas. Norime, kad visuomenė būtų šviečiama apie skirtingus jos narius ir nustotų kvestionuoti mūsų teisę egzistuoti.

Norime daugiau informacijos apie visuomenės įvairovę, užkertančios kelią neišmanymui ir neapykantai“, – skelbia „Kaunas Pride“ organizatoriai.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA