Pasižvalgymai nuo Milikonių kalno: atsiveria neaprėpiami miesto toliai | Kas vyksta Kaune

Pasižvalgymai nuo Milikonių kalno: atsiveria neaprėpiami miesto toliai

Milikonių apžvalgos aikštelė

Kviečiame apsilankyti Milikonių kalno apžvalgos aikštelėje, joje galėsite apžvelgti Vilijampolės, Žaliakalnio bei Senamiesčio tolius. Panorama nuo Milikonių kalno pakeri ne tik dieną, bet ir naktį, kai sutemose įsižiebia miesto žiburiai.

Milikonių kalno apžvalgos aikštelė įrengta 2004 metais, čia yra suoliukai prisėsti, plati aikštelė pasižvalgyti, tad patogu pakeisti žiūros taškus.

Aikštelės viduryje išvysite 7,2 m aukščio obeliską „Perkūno žirgai“ (skulpt. Vytautas Kašuba). Tai dviejų į skirtingas puses žiūrinčių žirgų galvų bei juos laikančio dievo Perkūno kompozicija. Skulptūros šonuose matyti Kauno ir Klaipėdos miestų herbai.

Milikonių apžvalgos aikštelė
Milkonių kalno apžvalgos aikštelė/ R. Tenio nuotr.

Šis paminklas buvo sukurtas dar tarpukariu (1939 m.), jis įamžino Žemaičių plento tiesimą 1933-1938 metais. Plentas sujungė tuometinę Lietuvos laikinąją sostinę su uostamiesčiu. Ant Milikonių kalno atžymėta, kad nuo Kauno iki Klaipėdos yra 220 kilometrų. Ant paminklo yra tą bylojantis užrašas: „Žemaičių plentas Kaunas–Klaipėda 220 km 1933–1938” (šrifto kompozicijos aut. dail. Telesforas Kulakauskas).

Atidarinėjant šį paminklą dalyvavo net pats valstybės prezidentas Antanas Smetona.

Beje, įrenginėjant apžvalgos aikštelę, šis paminklas buvo patrauktas toliau nuo gatvės. Vykdant perkėlimo darbus buvo rastas dėklas su žalvarine kapsule, o joje – 1938 m. plento statybos darbų užbaigimo aktas bei 21 moneta, dauguma nukaldintos tarpukariu.

Milikonių apžvalgos aikštelė
Atsiveria nuostabi panorama/ R. Tenio nuotr.

Šilainius su Vilijampole jungiančio Milikonių kalno apžvalgos aikštelė yra aukščiausia Žemaičių plento vieta.

Šalia aikštelės yra Žemalės gatvė, kurioje, kaip kovo mėnesį informavo Kultūros paveldo departamentas, vykdant statybos darbus ten neplanuotai atkasti skliautinių mūrinių rūsių likučiai. ,,Įvertinus mūro struktūrą bei datavus šalia rastus archeologinius radinius – koklio fragmentą, puodynės šukes, stikliuko gėrimui gerti šukę, grindų plytelę, čerpių šukes – darome prielaidą, kad tai gali būti XVII a. antros pusės pastato rūsiai. Labai tikėtina, kad šioje vietoje stovėjo vienas iš Kauno užmiesčio dvarų“, – tuomet teigė KPD Kauno skyriaus vyriausiasis specialistas Andrius Liakas.

Šalia Milikonių apžvalgos aikštelės, Žemalės gatvėje, kovo mėnesį buvo rasta, kaip manoma, XVII a. antros pusės pastato rūsiai. Manoma, kad čia stovėjo užmiesčio dvaras. Jei būtų išlikęs iki šių dienų – nuo apžvalgos aikštelės žvelgtume ir į jį./ Kultūros paveldo departamento Kauno sk. nuotr.

Šalia apžvalgos aikštelės 2014-2017 m. veikė kauniečių pamėgta kavinė „Viva Kaunas“ (Tvėrių g. 23), kurioje ne tik vyko draugų susitikimai, pasimatymai, bet ir švęstos šeimos šventės ir pan. 2019 m. apleista kavinė buvo nugriauta.

Iš kavinės atsiverdavo dar puikesni vaizdai, nes ji turėjo įspūdingą lauko terasą ir net teleskopą. Manoma, kad buvusioje jos vietoje po kurio laiko atsivers visuomenės reikmėms skirtas statinys, galbūt turizmo paviljonas.

Milikonių apžvalgos aikštelė
Įsižiūrėjus matyti net Senamiesčio bokštai/ R. Tenio nuotr.

Milikonių kalno apžvalgos aikštelė yra puiki vieta susitikti su seniai matytais bičiuliais, užkąsti (netoliese yra užkandinių), stabtelėti keliaujant dviračiu ar pėsčiomis, o taip pat ištarti lemtingus žodžius mylimam žmogui.

Keliaujant gatve pro aikštelę išvysite 3,5 m aukščio atraminę sieną, ant kurios yra dvi rodyklės, su miestų nuorodomis: ⇐Klaipėda ir Kaunas⇒. Į aikštelę pateksite laipteliais iš trijų pusių. Šalia įrengta automobilių stovėjimo aikštelė, tad patogu atvykti su keturratėmis transporto priemonėmis.

Į apžvalgos aikštelę pateksite ir viešuoju transportu, prie pat čia veža: 17, 17G, 23, 34G, 35, 39, 40, 54, 57G autobusai. Reikia išlipti stotelėje „Milikoniai“.

Norintieji tęsti kelionę po Kauną kviečiami užsukti į netoliese esančią Kauno Šventosios Dvasios (Šilainių) bažnyčią (už 0,2 km) ar į į Kauno tvirtovės VIII fortą (už 0,7 km).

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA