Lietuvoje aptiktas antrasis braziliškos COVID-19 viruso atmainos atvejis | Kas vyksta Kaune

Lietuvoje aptiktas antrasis braziliškos COVID-19 viruso atmainos atvejis

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) informuoja, kad Lietuvoje aptiktas antras braziliškosios (P.1) viruso linijos atvejis. Ėminys „atkeliavo“ iš Pasvalio r. savivaldybės, Pumpėnų miestelio. Iš viso šalyje šiuo metu yra nustatyti 2 braziliškosios viruso linijos atvejai. Primename, ši viruso mutacija priskiriama prie susirūpinimą keliančių mutacijų, nes vakcinos atsakas į šią mutaciją yra nepakankamas, t. y. net ir pasiskiepiję nuo COVID-19 ligos ar anksčiau persirgę gali susirgti.

Naujausiam braziliškosios viruso linijos atvejui COVID-19 liga patvirtinta gegužės 7 d. Tuomet atlikę epidemiologinį tyrimą, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai išsiaiškino, kad žmogus užsikrėtė po kontakto su kitu koronaviruso infekcija užsikrėtusiu asmeniu. Buvo identifikuotas ir izoliuotas vienas didelės rizikos sąlytį turėjęs asmuo.

Vos tik gavęs informaciją apie Lietuvoje nustatytą braziliškosios viruso atmainos atvejį, NVSC atliko visus sveikatos apsaugos ministro–valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo 2021 m. kovo 26 d. sprendime Nr. V-649 nurodytus veiksmus.

Retrospektyviai atliko kontaktų paiešką apklausiant visus kontaktavusius asmenis, įskaitant ir mažos rizikos sąlytį turėjusius žmones. Dar kartą išanalizuoti visi Pumpėnų miestelio, iš kurio „atkeliavo“ braziliškosios viruso atmainos atvejis, balandžio ir gegužės mėnesį registruoti COVID-19 ligos atvejai, siekiant įsitikinti, ar nėra papildomų sąsajų, kurios galimai nebuvo identifikuotos anksčiau.

NVSC Panevėžio departamentas kreipėsi į Pasvalio rajono savivaldybę, rekomenduodamas užtikrinti galimybes išsitirti visiems minėtosios vietovės gyventojams, atliekant tyrimus COVID-19 ligai nustatyti PGR metodu. Nuspręsta, jog visi ėminiui bus tiriami, siekiant nustatyti, ar vadinamoji braziliškoji mutacija šiame regione nėra paplitusi plačiau.

NVSC kreipėsi pagalbos į policijos pareigūnus, siekiant užtikrinti, kad būtų vykdoma sustiprinta izoliacijoje esančių žmonių kontrolė ir stabdomas kelias infekcijos plitimui.

Atsižvelgiant į galimą mutavusio viruso plitimą Pumpėnuose, visi gyventojai raginami, net ir nejaučiančius COVID-19 ligai būdingų simptomų, registruotis ištyrimui (tai padaryti galima skambinant numeriu 1808 arba registruojantis internetu 1808.lt). Nuo pirmadienio pradedama visų vyresnių nei 16 m. amžiaus gyventojų vakcinacija – kviečiami visi Lietuvos gyventojus aktyviai registruotis vakcinacijai. Tik taip galima sustabdyti COVID-19 ligos plitimą.

Siekiant stebėti Lietuvoje aptinkamų COVID-19 atmainų įvairovę, paplitimą ir jų genomų kitimą, nacionaliniu lygiu vykdomas koronaviruso genomo sekoskaitos procesas. Šie tyrimai atliekami, pasitelkiant nacionalines laboratorijas, turinčias reikalingą įrangą tyrimams atlikti. Organizuoti ir koordinuoti plataus masto koronaviruso genomo sekoskaitos procesą pavesta Nacionalinei visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijai (NVSPL).

Primename, kad dar kovo mėn. numatytos ir pagrindinės koronaviruso mutacijų atvejų valdymo priemonės: NVSC operatyviai organizuoja kiekvieno atvejo, kai nustatoma pavojingoms koronaviruso mutacijoms būdingą viruso linija, retrospektyvią sąlytį turėjusių asmenų paiešką infekcijos šaltiniui aptikti. Tiriami ne tik didelės, bet ir mažos rizikos sąlytį turėję žmonės bei turėjusieji sąlytį su kontaktiniais asmenimis.

Prireikus NVSC kartu su savivaldybių administracijomis organizuoja masinį testavimą darbovietėse, ugdymo institucijose, namų ūkiuose, masiniuose renginiuose ar platesne apimtimi – geografinio regiono mastu. Policijos departamentas griežčiau vykdo kasdienį tikrinimą dėl izoliacijos reikalavimų laikymosi asmenims, turėjusiems didelės rizikos kontaktą su žmonėmis, kuriems buvo nustatyta pavojingoms koronaviruso mutacijoms būdinga viruso linija.

Detalesnę informaciją apie nustatytas pavojingas COVID-19 viruso atmainas periodiškai skelbia Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija (NVSPL), o epidemiologiškai reikšmingą informaciją teikia NVSC.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA