Paaiškėjo įmonės, kurios įsigijo prabangius automobilius ir gavo paramą: yra ir iš Kauno | Kas vyksta Kaune

Paaiškėjo įmonės, kurios įsigijo prabangius automobilius ir gavo paramą: yra ir iš Kauno papildyta AB „Ortopedijos technika“ komentaru

delfi.lt 2021/05/27 17:54
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Ketvirtadienį Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas pranešė, kad 148 įmonės naudojosi valstybės pagalba, tačiau tuo pačiu ir pirko prabangius automobilius. Nors konkrečių įmonių jis neatskleidė, jų pavadinimai jau ima aiškėti.

M. Majauskas remdamsis Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, pranešė, kad 2020-2021 metais 148 įmonės, gavusios mokestinių lengvatų ar įvairių subsidijų, įsigijo prabangių automobilių, o 32 iš jų pirko naujus „Bentley“ „Maserati“ „Porsche“, „Lamborghini“, „Rolls Royce“.

„Yra pavyzdžių, kai įmonės, oficialiai įtrauktos į nuo COVID-19 nukentėjusių sąrašą, pasinaudojo galimybe atidėti mokesčius, gavo prastovų subsidiją už darbuotojų išlaikymą, papildomai dar gavo dosnią valstybės subsidiją verslui ir įsigijo naują prabangų daugiau kaip 100 tūkst. eurų vertės „Range Rover“ visureigį neva įmonės poreikiams“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė M. Majauskas, rašė BNS.

Valstybės paramą gavusios įmonės pirko „Porshe“ ir „Tesla“

Daugiausiai darbo užmokesčio subsidijų gavusios Lietuvos įmonės 2020–2021 metais įsigijo „Porshe“, „Range Rover“, „Tesla“ automobilių, rodo „Delfi“ analizuoti „Abalt“ duomenys.

2,47 mln. eurų iš valstybės gavusi laikinoji įdarbinimo agentūra „Headex“ įsigijo „Porsche Cayenne“.

2,28 mln. eurų paremta krovininio kelių transporto įmonė „Hegelmann transporte“ nusipirko „Porsche Cayenne Turbo“, 1,66 mln. eurų gavusi keleivių vežimas autobusais mieste ar priemiestyje užsiimanti „Kautra“ – „Range Rover Evoque“ ir „Tesla Model S“.

1,59 mln. eurų gavusi drabužių specializuotose parduotuvėse prekiaujanti „Apranga“ nusipirko „Porsche Panamera 4 E-Hybrid“, 0,99 mln. eurų gavusi ligoninių veikla užsiimanti „Ortopedijos technika“ – „Porsche Taycan 4S“.

Analizuoti atviri „Regitros“, „Sodros“, Užimtumo tarnybos, Valstybinės darbo inspekcijos ir „Emprekis“ duomenys rodo, kad valstybės paremtos įmonės pirko ir prabangių, daugiau nei 50 tūkst. eurų kainuojančių automobilių.

Pavyzdžiui, 0,6 mln. eurų subsidijų gavusi optikos prekėmis prekiaujanti „Pasaulio optika“ įsigijo „Porsche Macan“ (kaina 50.850 eurų), 0,49 mln. eurų gavęs metalo gaminius gamintais „Plieno fortas“ – „Porsche Macan S“ (kaina nuo 51.320 iki 62.060 eurų).

Nausėda: reikėtų pagalvoti, kaip įstatymais užkardyti tokį elgesį

Ketvirtadienį paaiškėjus naujai informacijai apie dalies įmonių per pandemiją pirktus prabangius automobilius, nors jos gavo valstybės paramą, prezidentas Gitanas Nausėda tai vadina šlykščiu elgesiu ir sako, kad reikėtų pagalvoti, kaip įstatymais užkardyti tokius veiksmus, rašo ELTA.

„Kitaip nei šlykščiu poelgiu aš to įvertinti negaliu ir tą pasakytų bet koks sveikai protaujantis žmogus. Belieka tik išsiaiškinti, kaip šitokios schemos atsiranda, Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) turi dirbti savo darbą ir jie (įmonės – ELTA) turi jausti pasekmes. Tai yra ne tik ekonominio pobūdžio sukčiavimas, bet tai yra marodierystė“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė G. Nausėda.

„Turime galvoti, kaip galėtume įstatymais užkardyti šitokių veiksmų taikymą ir be jokios abejonės bendradarbiausime su Seimu, galvosime, ką toliau daryti“, – pridūrė šalies vadovas.

Majauskas: tai – cinizmo viršūnė

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas ketvirtadienį pareiškė, kad Lietuvos įmonės gavo valstybės paramą ir įsigijo prabangių automobilių, kurių vertė viršijo 50 ar net 100 tūkst. eurų, rašė BNS. Anot jo, viena įmonė prabangų automobilį užregistruodavo kaip krovininį, norėdama susigrąžinti sumokėtą PVM. Be to, ji taip pat gavo valstybės paramą verslui, siekdama padengti automobilio lizingo įmokas.

„Pagal pasirašytą sutartį mokesčių mokėtoja papildomai už šio automobilio įsigijimą iki 2024 metų kompensuos 95 proc. palūkanų“, – sakė M. Majauskas.

„Kažkam tokia veikla gali pasirodyti verslas, mano akimis, tai yra cinizmo viršūnė“, – pridūrė jis.

Pasak M. Majausko, kitas Seimo komitetui žinomas atvejis, kai į nukentėjusių įmonių sąrašus įtraukta bendrovė gavo paramą ir įsigijo naują daugiau kaip 100 tūkst. eurų vertės „Porsche Cayenne“ automobilį. Pagal su valstybine agentūra pasirašytą paramos verslui sutartį valstybė už jį iki 2025 metų kompensuos 95 proc. palūkanų.

Komitetas VMI prašo išsiaiškinti, ar toks prabangus turtas naudojamas privatiems poreikiams, ar piktnaudžiaujama mokesčių atskaitymais bei valstybės parama. Jei tai pasitvirtintų, mokesčiai turėtų būti sumokėti, o valstybės parama sugrąžinta.

Anot jo, viena įmonė prabangų automobilį užregistruodavo kaip krovininį, norėdama susigrąžinti sumokėtą PVM. Be to, ji taip pat gavo valstybės paramą verslui, siekdama padengti automobilio lizingo įmokas.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Papildyta 2021-05-28 12:58 val. AB „Ortopedijos technika“ komentaru

Komentuoja įmonės atstovė ryšiams su visuomene Irina Sabaliauskienė:

„Esame nemaloniai nustebę, kad žiniasklaidoje pateikta tikrovės neatitinkanti informacija apie tai, jog subsidijų lėšos buvo naudojamos automobiliui pirkti. Esame apkaltinti net negavę galimybės pateikti savo komentaro.

Sprendimas dėl automobilio pirkimo buvo priimtas dar iki karantino paskelbimo. Automobilio pirkimo sutartis pasirašyta 2020-03-07, avansas sumokėtas 2020-03-09. Primename, jog tuo metu dar nebuvo paskelbtas karantinas ar ekstremali situacija.
Pirmąją subsidijų įmoką įmonė gavo 2020-05-04.

Paskelbus karantiną, mūsų veikla kuriam laikui buvo praktiškai sustabdyta, pajamos nukrito 70 proc., apie 60 proc. darbuotojų buvo išleista į prastovas. Įmonės pastangų, Vyriausybės pagalbos ir subsidijų dėka pavyko išsaugoti 99 proc. darbo vietų.
Esame medicinos paslaugų teikėjai ir ortopedijos techninių priemonių gamintojai, savo veikloje vadovaujamės sąžiningumo, skaidrumo ir verslo etikos principais, savo veiklos strategijoje prioritetą teikiame veiklos plėtrai, modernių technologijų diegimui, paslaugų kokybės tobulinimui.
Nuo 2015 m. į šalies biudžetą AB „Ortopedijos technika“ sumokėjo virš 25 mln. EUR mokesčių.

Apgailestaujame dėl žiniasklaidos ir politikų sudarytos nuomonės apie mūsų ir kitas šiame kontekste paminėtas įmones. Pažymime, jog esame pasiruošę bendradarbiauti su mokesčių inspekcija, pateikiant visus reikiamus dokumentus“, – portalui pateiktame komentare rašė atstovė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA