Atsako advokatė, ar mama gali parduoti turtą, kurį sūnui paliko močiutė? | Kas vyksta Kaune

Atsako advokatė, ar mama gali parduoti turtą, kurį sūnui paliko močiutė?

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Į „Kas vyksta Kaune“ redakciją kreipėsi skaitytoja, kuri siekė išsiaiškinti dėl nekilnojamojo turto pardavimo, kai jis priklauso nepilnamečiui vaikui.

„Neseniai mirė mano mama, kuri testamentu paliko sodybą savo anūkui, mano nepilnamečiui sūnui, kuriam yra 11 metų. Sodyba yra toli nuo mūsų gyvenamosios vietos, neturime galimybės ją prižiūrėti. Kokių veiksmų turėčiau imtis, norint parduoti nekilnojamąjį turtą, kuris priklauso nepilnamečiui sūnui?“, – klausė ji.

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė

Pamatinis vaiko teisių apsaugos principas, kuris yra įtvirtintas tiek tarptautinėje, tiek nacionalinėje teisėje, yra vaiko interesų viršenybės principas. Tai reiškia, kad imantis bet kokių vaiką liečiančių veiksmų, nesvarbu, ar tai darytų valstybinės, ar privačios įstaigos, užsiimančios socialiniu aprūpinimu, teismai, administracijos ar įstatymo leidimo organai, svarbiausia yra nepilnamečio vaiko interesai.

Todėl tiek priimant teisės aktus, sprendžiant šeimos klausimus, susijusius su vaiko teisėmis, tiek sprendžiant klausimus, kurių teisės aktai nereglamentuoja, visada būtina įvertinti sprendimą ar bet kokį veiksmą vaiko interesų atžvilgiu bei užtikrinti, kad jie nebūtų pažeidžiami.

Nepilnametis vaikas, nors ir yra lygiateisis nuosavybės teisinių santykių subjektas, tačiau dėl visiško civilinio veiksnumo neturėjimo jo nuosavybės teisės įgyvendinimas turi tam tikrą specifiškumą, tai yra, visas turimas su turtu susijusias teises ir pareigas įgyvendina per savo atstovus pagal įstatymą arba jų sutikimu. Šiuo atveju nepilnamečio vaiko atstovai pagal įstatymą yra jo tėvai.

Lietuvos Respublikos civilinis kodeksas (toliau – CK) 3.185 str. numato, kad turtą, kuris yra nepilnamečių vaikų nuosavybė, tvarko jų tėvai uzufrukto teisėmis. CK 3.188 str. 1 d. 1 p. numato, kad be išankstinio teismo leidimo tėvai neturi teisės perleisti, įkeisti savo nepilnamečių vaikų turtą ar kitaip suvaržyti teisės į jį.

Taigi, skaitytoja, norėdama parduoti jos nepilnamečiui vaikui priklausantį turtą turi kreiptis į teismą su prašymu dėl teismo leidimo parduoti nepilnamečiui vaikui priklausantį nekilnojamąjį turtą išdavimo ir pateikti teismui visus įrodymus, iš kurių būtų matoma, kad nepilnamečio vaiko interesai nebus pažeisti, o jo turtinės teisės bus apsaugotos.

Kadangi nepilnamečiai vaikai negali savarankiškai sudarinėti sandorių ir disponuoti turtu, teismo leidimas yra papildoma nepilnamečio vaiko turtinių interesų garantija, kad vaikams priklausantis turtas būtų tvarkomas ir naudojamas tik vaikų interesais. Teismas, nagrinėdamas bylą dėl teismo leidimo išdavimo, įvertina visus esančius įrodymus, ar išduotas leidimas nepažeis nepilnamečio vaiko interesų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA