LSMU pradinės mokyklos moksleivių tėvai neslepia apmaudo: „direktorė mus apgavo“ | Kas vyksta Kaune

LSMU pradinės mokyklos moksleivių tėvai neslepia apmaudo: „direktorė mus apgavo“

LSMU pradinė mokykla / A. Koroliovo nuotr.

Kaune vykstantys stojamieji egzaminai į Kauno gimnazijas kasmet sukelia nemažai aistrų, tačiau tokio nusivylimo, kokį demonstruoja LSMU pradinės mokyklos moksleivių tėvai – seniai neteko regėti. Tėvai teigia nusivylę ne tiek egzaminų rezultatais, kiek pradinės mokyklos vadovės pažadais, kurie liko neištesėti. Iš 27 moksleivių į LSMU gimnaziją įstojo vos 7, nors tėvams privati mokykla buvo pristatoma, kaip įkurta tam, kad ruoštų būsimus LSMU gimnazistus.

Patikėjo klaidingais pažadais

„Viena iš svarbiausių priežasčių, kodėl pasirinkome mokytis pradinėje LSMU mokykloje buvo ta, kad buvo žadama, jog ši mokyklos programa yra parengta taip, kad tinkamai paruoštų vaikus LSMU gimnazijai. Kadangi gimnazijoje jau mokosi vyresnis sūnus, labai norėjau, kad ir dukra galėtų eiti į tą pačią mokyklą, kaip ir brolis“, – sako nenorėjusi savo pavardė viešinti kaunietė Monika (tapatybė redakcijai žinoma – red. pastaba).

LSMU pradinės mokyklos ketvirtokės mama pripažįsta, kad ne kiekvienas vaikas pajėgus įstoti į gimnaziją, todėl normalu, kad net ir tarp baigusiųjų pradinę mokyklą ne visiems vaikams buvo siūloma bandyti jėgas laikant prestižinės gimnazijos egzaminą. „Tačiau, kad bus tokie prasti įstojimo rezultatai – tikrai nesitikėjome“, – sako mama, kurios dukra nepraėjo stojamojo balo kartelės.

Moters teigimu, pagrindinė problema, kad tėvams nebuvo aiškiai komunikuojama, jog mokymasis LSMU pradinėje mokykloje nėra joks garantas, kad įstosi į gimnaziją. Atvirkščiai, esą mokyklos direktorė Aušra Burbienė atvirų durų dienose nuolat tvirtino, kad pradinė mokykla steigiama tam, kad jos paruošti vaikai galėtų papildyti prestižine laikomos LSMU gimnazijos penktokų gretas.

„Pradžioje direktorė sakė, kad visi pateks į gimnaziją, metų viduryje komunikacija šiek tiek keitėsi, pradėta sakyti, kad tik geriausieji“, – situaciją pasakojo moteris. Tačiau priartėjus egzaminų datai, paaiškėjo, kad LSMU pradinės mokyklos moksleiviams privalės laikyti egzaminus lygiai taip, kaip ir kitų Kauno mokyklų vaikai. Tiesa, jiems taikytas papildomas bonusas – prie galutinio balų skaičiaus pridėta 10 proc. nuo surinktos balų sumos.

Nori perspėti kitus tėvus

„Mūsų dukrai patiko mokytis šioje mokykloje, todėl dėl mokslo kokybės pretenzijų neturime, ypač džiaugėmės pradinių klasių mokytoja. Tačiau norime viešinti šią situaciją, kad nebūtų klaidinami būsimų trečiokų ar ketvirtokų tėvai. Nes mes tikrai buvome suklaidinti, mums sukurti nerealūs lūkesčiai ir tai padaryta neabejotinai specialiai, kad pritraukti daugiau klientų“, – įsitikinusi mama.

Kaunietė pastebi, kad mokyklos vadovė tėvams dalino ir daugiau pažadų, kurie iki šiol neįgyvendinti, pavyzdžiui, visus mokslo metus teko važinėti duobėta gatve, nors buvo žadama, kad ji jau netrukus bus išasfaltuota. Taip pat vėluota išimti licenzijas vadovėliams, dėl ko vaikai keletą mėnesių mokėsi be jų, buvo vėluojama nupirkti vaikams planšetes, todėl tėvams teko mokslo metų pradžioje savo lėšomis parūpinti vaikams išmaniuosius telefonus.

„Visgi, mokslo kaina šioje mokykloje nėra maža, metinis mokestis yra 3600 eurų, o dar prisidėjo mokesčiai už stojamuosius egzaminus – mums nebuvo taikoma jokių papildomų nuolaidų, tad galiausiai kaina išaugo iki 4200 eurų, o rezultatas mūsų tikrai netenkina“, – pasakoja moteris. Pasak jos, bent jų atveju, nuliūdino ir tai, kad LSMU gimnazija neprioritetizuoja vaikų, kurių broliai ar sesės jau mokosi gimnazijoje.

„Buvome akivaizdžiai suklaidinti, dėl to praleidome terminus stoti į kitą Kauno gimnaziją ir dabar išvis nebeįsivaizduoju, kaip či viskas bus“, – guodėsi ji.

Egzaminai skirti užtikrinti kokybę

Kita pakalbinta mama teigė, jog nenori viešai komentuoti situacijos, nes dar tikisi, kad situacija išsispręs palankiai ir visi norintieji mokytis gimnazijoje, į ją ir pateks. Tačiau, panašu, mamos lauks dar vienas nusivylimas. Į portalo „Kas vyksta Kaune“ klausimus atsakęs LSMU gimnazijos direktorius Arūnas Bučnys išaiškino, kad taisyklės visiems yra vienodos, jos veikia jau 8 metus ir keičiamos nebus.

„Aš negaliu atsakyti į klausimą, ką tėvams sakė pradinės mokyklos direktorė, nes tai asmeninė to žmogaus komunikacija. Aš galiu atsakyti, ką komunikuoja LSMU gimnazija jau daug metų – mūsų tikslas yra išlaikyti tam tikrą moksleivių žinių lygį, todėl yra vykdomi stojamieji egzaminai. Taip, LSMU bendruomenei priklausančių tėvų vaikams yra numatyta viena lengvata – prie egzamino balo pridedama 10 proc. nuo surinktų taškų. Tai reiškia, jei vaikas, pavyzdžiui, gavo 80 balų, tai jo galutinis pažymys bus 88 ir tai yra pakankamai nemažai, vertinant bendrą situaciją“, – komentavo A. Bučnys.

Pasak jo, LSMU pradinė mokykla yra gimnazijos padalinys, tačiau iš esmės savarankiška įstaiga, turinti atskirą valdymą, finansus, sprendimų teisę. LSMU gimnazijos direktoriaus teigimu, nuo pradinės mokyklos veikimo pradžios (duris mokykla atvėrė 2020 m. – red. pastaba), buvo keliamas klausimas, ar vaikai iš pradinės mokyklos galės automatiškai patekti į gimnaziją, tačiau gimnazijos vadovybė visada laikėsi tos pačios nuostatos – užtikrinti tolygias sąlygas įstoti į LSMU gabiausiems Kauno vaikams.

Pasak A. Bučnio, sistema, kai LSMU bendruomenė, kurią sudaro LSMU, LSMU ligoninė Kauno klinikos, Kauno ligoninės ir LSMU gimnazijos bei LSMU pradinės mokyklos darbuotojai, moksleiviai, jų tėvai, gauna tam tikrą papildomą balą iki šiol veikė puikiai ir nesudarė netolygios konkurencijos, kurios negalėtų įveikti nepriklausantieji bendruomenei, todėl gimnazija ir ateityje žada laikytis šios nuostatos.

„Jei mes padarysime stojimą į gimnaziją be atrankos, visų pirma, nuskriausime kitų mokyklų vaikus. Taip pat sudarytume neadekvačias sąlygas, kai į gimnaziją patektų ne gabiausi moksleiviai, o tie, kurių tėvai sumokėjo už mokslą pradinėje mokykloje. Tai tikrai mums nepadės įgyvendinti svarbiausio strateginio tikslo – žinių kokybės. Pagal šią logiką, iš gimnazijos reiktų leisti be egzaminų stoti tiesiai į universitetą“, – savo poziciją gina A. Bučnys.

Tarp geriausiai besimokančių LSMU studentų – ir buvę LSMU gimnazijos auklėtiniai/ Asociatyvi R. Tenio nuotr.

Įstojusiųjų į gimnaziją sąrašas dar keisis

Pasak jo, ši informacija tėvams buvo pasakyta, bet, kodėl jie jos neišgirdo, jam nežinoma. „Tikrai būtų labai nesąžininga kitų Kauno mokyklų atžvilgiu, jei pradinės mokyklos moksleiviams būtų sudarytos kažkokios išskirtinės sąlygos. Sąlygos visiems turi būti vienodos – žinių lygis“, – sakė LSMU gimnazijos direktorius.

Pasak A. Bučnio, šiuo metu į Lietuvos sveikatos mokslų universitetą įstoja apie 50 proc. gimnazijos abiturientų ir net penktadalis stojančiųjų patenka į valstybės finansuojamas vietas. „Gimnazija demonstruoja gerus pasiekimus, jos absolventais didžiuosis ateities Lietuva, tikrai neleisime žemyn kartelės“, – sako jis.

Praėjusio penktadienio duomenimis, žemiausias pažymys, su kuriuo į LSMU gimnazijos penktąją klasę įstojo moksleiviai, buvo 83,05. Tačiau teigiama, kad praeinamasis balas dar koreguosis, nes vyksta stojimai ir į kitas prestižines Kauno gimnazijas, todėl dalis įstojusių moksleivių galbūt pasirinks kitas Kauno mokyklas.

Taigi tik pasibaigus visiems į gimnazijas Kaune vykstantiems stojamiesiems egzaminams paaiškės tikslus sąrašas, kurie moksleiviai rugsėjį žygiuos į jau 8-erius metus Kaune veikiančią LSMU gimnaziją.

Ginasi, kad tėvai ne taip suprato

Portalas „Kas vyksta Kaune“ su LSMU pradinės mokyklos vadovybe bandė susisiekti nuo praėjusio ketvirtadienio, tačiau vienintelis internete skelbiamas kontaktinis telefonas buvo išjungtas, o mokyklos vadovė atsiliepė tik pirmadienį gavusi užklausą el. paštu.

„Gavę jūsų laišką iškart patikrinome telefoną ir pamatėme, kad buvo įjungtas skrydžio režimas. Kažkas per klaidą jį įjungė ir mes galvojome, kad mums niekas neskambina, praleista buvo ir daugiau skambučių“, – sakė direktorė, nors prieš tai laiške buvo parašiusi, kad „mūsų bendras telefonas tikrai neišjungtas“. Galbūt nuomonę pakeisti padėjo pasakymas, jog skambinusi žurnalistė turi išsaugojusi skambučių išklotines.

Paklausta, kodėl suteikė tėvams lūkestį, jog jiems bus taikomos išskirtinės patekimo į LSMU gimnaziją sąlygos, LSMU pradinės mokyklos vadovė Aušra Burbienė sakė, kad ji negali prisiimti atsakomybės už tai, kad galbūt tėvai kažkaip ne taip ją suprato.

„Pernai rektorius patvirtino, kad gimnazija gali priimti visus LSMU bendruomenės narius be egzaminų, tai gali būti, kad tėvai to tikėjosi ir šiemet, tačiau šiemet balandžio mėnesį priimta tokia tvarka, kokia priimta. Kad LSMU bendruomenės nariams skiriama 10 papildomų procentų nuo surinktų balų. Tai tikrai yra lengvata, todėl nereiktų sakyti, kad palengvinimo nėra“, – sako A. Burbienė.

Tėvai perspėja kitus, kad nepasitikėtų LSMU pradinės mokyklos direktorės A. Burbienės dalinamais pažadais/ Asociatyvi R. Tenio nuotr.

Toliau laikosi savo pozicijos

Taip pat vadovė teisinasi, kad sakydama, jog besimokantieji LSMU pradinėje mokykloje užtikrintai pateks į gimnaziją, ji turėjusi omenyje pradėjusius mokytis čia nuo pirmosios klasės. „Supraskite, kai vaikas ateina tik trečioje ar ketvirtoje klasėje, sunku pasiekti reikalingą lygį“, – sako A. Burbienė.

„Visi, kurie mokysis labai gerai ir gerai, ir turės tam tikrą surinktą sumą, jie ir nelaikys stojamųjų egzaminų į gimnaziją. Tai mūsų tokia svajonė tikrai yra, bet tam reikia laiko“, – savo versiją, kaip turėtų vykti patekimas į LSMU gimnaziją, dėstė A. Burbienė. Jos įsitikinimu, tam pradinė mokykla ir buvo įkurta, kad ruoštų būsimus gimnazistus.

Paklausta, ar tai yra jos asmeninė siekiamybė, kad gerai besimokantys pradinės mokyklos vaikai patektų į LSMU gimnaziją be egzaminų, A. Burbienė sakė, kad tokią svajonę turi visa jos komanda. Tiesa, dėl steigėjo planų šia tema buvo atsargesnė, sakė, kad „negali atsakyti už universitetą, nes pasikeitė rektorius ir taryba“. Kalbantis su pradinės mokyklos direktore susidarė įspūdis, kad ji ir toliau nusiteikusi laikytis savo vizijos, o ne remtis oficialiai pateikiama informacija apie patekimo į LSMU gimnaziją sąlygas.

„Norime, kad visi vaikai įstotų, bet negalima stebuklo padaryti per 7-8 mėnesius“, – sakė ji. Taip pat direktorė teigė, kad į gimnaziją įstojo ne 7, o 10 moksleivių, o tai, pasak jos, yra labai geras rezultatas.

LSMU gimnazijos direktorius A. Bučnys portalui „Kas vyksta Kaune“ patvirtino, kad šiuo momentu į gimnaziją patenka 10 moksleivių, iš kurių 3 priimti kita tvarka. „Pagal įstatus, suderinus su steigėju, mes turime teisę priimti iki 10 vaikų, kurių tėvai prisideda prie gimnazijos gerovės, tas ir buvo padaryta“, – sakė jis. A. Bučnys priminė, kad jau anksčiau yra sakęs, kad situacija dar gali keistis, jei kiti įstojusieji vaikai pasirinks mokytis ne LSMU gimnazijoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA