U. Kiguolis vėl smogia: sukūrė Galimybių paso svetainės kloną | Kas vyksta Kaune

U. Kiguolis vėl smogia: sukūrė Galimybių paso svetainės kloną

DELFI, Kas vyksta Kaune inf. 2021/05/26 18:43
DELFI, ekrano nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

Registrų centras įspėja apie, kad viešojoje erdvėje plinta apgaulinga interneto svetainė, neva susijusi su pirmadienį pradėjusiu veikti Galimybių pasu. Jos adresas tik viena raide skiriasi nuo originalios, tačiau joje pateikiama informacija – melaginga.

„Pirmasis bandymas viešai diskredituoti Galimybių pasą. Sukurta nieko bendro su Galimybių pasu neturinti interneto svetainė, kurioje pateikiama visuomenę klaidinanti informacija“, – Delfi teigė Registrų centro atstovas Mindaugas Samkus.

Sukurtos netikros interneto svetainės adresas nuo originaliosios skiriasi tik viena raide – adreso domenas yra ne *.LT, o .*IT, praneša Registrų centras.

Svetainę sukūrė U. Kiguolis

Laurus, dėl kūrybiškos ir gyventojus klaidinančios svetainės sukūrimo prisiėmė gerai žinomas kaunietis Ugnius Kiguolis. Anot domenų tikrinimo svetainės who.is ši svetainė sukurta gegužės 21 d. ir priklauso U. Kiguoliui.

„Nors ir CERT atsiuntė, jog tai Phishing (sukčiavimo) bandymas, tai nėra nieko bendro su phishingu. Tai nuomonė, kokios gali būti ateities galimybių paso perspektyvos, taip kaip dalis to jau yra padaryta Kinijoje“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė jis.

Kauniečio sukurtoje svetainėje pateikiama kūrybinė informacija su išgalvotomis situacijomis ir sąlygomis, kas galėtų gauti galimybių pasą. Teigiama, kad Galimybių paso negaus asmenys, vėluojantys sumokėti mokesčius, gavę baudų, taip pat, kad tokio paso išdavimas priklausys nuo to, kaip asmuo vertina valdančiuosius ar kaip elgiasi socialiniuose tinkluose – visa tai yra išgalvota.

Anot U. Kiguolio, net ir perskaitę svetainėje esančią informaciją, šį rytą net 8632 žmonės vistiek spaudė mygtuką norėdami įsigyti Galimybių pasą.

„Žiūrime statistiką. Net ir perskaitę tokią informaciją kaip gali būti panaudojamas gpasas, kolkas 8632 žmonės vistiek spaudė mygtuką norėdami jį įsigyti“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė jis.

Svetainėje, po išdėstytomis sąlygomis yra ir aktyvūs mygtukai, kuriuos paspaudus asmenys nuvedami į tikrąją galimybių paso svetainę kur galima pasitikrinti ar gauti galimybių pasą.

Yra tik viena tikra svetainė

Registrų centras pabrėžia, kad Galimybių pasas prieinamas tik interneto svetainėje gpasas.lt.

Norint jį gauti, reikia patvirtinti tapatybę per Elektroninius valdžios vartus. Tuomet suformuotą QR kodą bus galima atsisiųsti ir atsispausdinti arba išsisaugoti telefone.

Galimybių pasas pradėjo veikti nuo pirmadienio. Jis suteikia daugiau laisvių paskiepytiems, persirgusiems ar COVID-19 testą atlikusiems žmonėms: lankytis maitinimo įstaigų viduje, dalyvauti renginiuose, grįžti į fizines darbo vietas.

Persirgusieji galimybių pasą gali gauti tuo atveju, jei nuo ligos nustatymo dienos praėjo mažiau nei 180 dienų, o susirgimas patvirtintas PGR ar antigeno testo rezultatu.

Paskiepyti žmonės tokį dokumentą gali turėti praėjus savaitei po „Pfizer“, „Moderna“ vakcinos antrosios dozės suleidimo ar praėjus keturioms savaitėms po „Johnson & Johnson“ (ja skiepijama tik viena doze), „AstraZeneca“ vakcinos pirmosios dozės suleidimo (pastaruoju atveju būtinas antrasis skiepas, praėjus ne ilgiau nei 12 savaičių po pirmosios dozės).

Besitiriantys žmonės galimybių pasu galės naudotis parą, skaičiuojant nuo ėminio paėmimo momento. Galimybių pasas be papildomo testavimo taip pat bus išduodamas vaikams iki 16 metų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA