Tyrimas dėl Minske nutupdyto lėktuvo tęsiasi: atliekama orlaivio apžiūra, apklausiami žmonės | Kas vyksta Kaune

Tyrimas dėl Minske nutupdyto lėktuvo tęsiasi: atliekama orlaivio apžiūra, apklausiami žmonės Minskas pareiškė, kad Lietuvos sprendimai yra skuboti

BNS / Ramūnas Jakubauskas 2021/05/24 17:51
DELFI nuotr.

Ikiteisminiame tyrime dėl Minske priverstinai nutupdyto „Ryanair“ keleivinio lėktuvo apklausta kelios dešimtys žmonių, šiuo metu oro uoste vyksta orlaivio apžiūra.

„Šiuo metu atliekama orlaivio oro uoste apžiūra, kuri galimai užtruks iki vakaro. Esame apklausę jau apie kelias dešimtis asmenų, skridusių lėktuvu, tarp jų ir įgulos narius“, – žurnalistams pirmadienį sakė Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Rolandas Kiškis.

„Orlaivio apžiūros metu bus stengiamasi paimti visus – tiek garso, tiek vaizdo įrašus ir visa kita, kas susiję su šiuo incidentu“, – kalbėjo jis.

Jis taip pat sakė, kad buvo apklaustas ir orlaivio kapitonas, vykdoma ir papildoma apklausa.

Kapitonas, anot teisėsaugos, sprendimą keisti kryptį į Minską priėmė pasitaręs su „Ryanair“ vadovybe.

„Priėmė sprendimą orlaivio kapitonas, pasitaręs su „Ryanair“ vadovybe“, – teigė Kriminalinės policijos vadovas.

Jo teigimu, lėktuvu iš Atėnų skrido 126 žmonės ir įgulos nariai, tačiau po nutupdymo Minske Vilnių pasiekė 121 keleivis.

Tačiau kol kas teisėsauga sako tikslinanti skridusių keleivių duomenis, jų pilietybių neatskleidžia.

R. Kiškis taip pat sakė, kad tyrimo metu „pakankamai nuosekliai dėliojasi įvykio paveikslas“.

Tuo pačiu bendradarbiaujama su tarptautinėmis organizacijomis.

„Vakar jau pradėjome bendradarbiauti per Europolą, ten reziduojančius visų ES šalių ryšio karininkus. Su jais susisiekta ir vyksta tam tikri pokalbiai, išsiųsti tam tikri užklausimai užsienio partneriams dėl mums rūpimos informacijos tiek Europolo, tiek Interpolo kanalais“, – teigė R. Kiškis.

„Generalinė prokuratūra tam tikrus teisinės pagalbos prašymus jau rengia ir siunčia kartu su Kriminalinės policijos biuro tyrėjais tai pačiai Baltarusijai ir kitoms šalims, kurios susijusios su šiuo įvykiu“, – pridūrė jis.

Generalinės prokurorės pavaduotojas Gintas Ivanauskas pridūrė, kad viešumoje esanti informacija iš dalies atitinka tai, kas įvyko sekmadienį.

„Negalime tvirtinti, kad viešumoje sklandanti informacija pilnai atitinka tuos duomenis, kurie nusistatinėja tyrimo metu, bet nemaža dalimi taip“, – spaudos konferencijoje sakė G. Ivanauskas.

Jis teigė, kad tokio masto tyrimas gali trukti pakankamai ilgai.

Teisėsauga teigia šiuo metu tirianti keletą iškeltų versijų, šiuo metu šios versijos yra tikrinamos. Teisėsauga kol kas nekomentuoja to, ar be žurnalisto Ramano Pratasevičiaus bei jo draugės, Rusijos pilietės, studijuojančios Lietuvoje, Sofijos Sapegos, į Vilnių neatskridę asmenys galėjo būti specialiųjų tarnybų agentai.

Minskas: Lietuvos sprendimai „skuboti“

Minskas pirmadienį pareiškė, kad Lietuvos sprendimas nepriimti orlaivių, skrendančių per Baltarusijos oro erdvę yra „skubotas“, taip pat išreiškė abejonių, ar jis grindžiamas saugumo sumetimais.

Sekmadienio popietę Minsko oro uoste buvo priverstinai nutupdytas keleivinis bendrovės „Ryanair“ lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių. Bendrovė pranešė, kad lėktuvas nusileido Minsko oro uoste, nes Baltarusijos oro dispečeriai informavo apie potencialią saugumo grėsmę lėktuve. Ši informacija vėliau nepasitvirtino.

Šiuo lėktuvu skrido Baltarusijos opozicijos aktyvistas ir tinklaraštininkas, informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėjas R. Pratasevičius. Lėktuvui nusileidus Minske, jis sulaikytas, taip pat sulaikyta jo mergina, Europos humanitarinio universiteto Vilniuje studentė, Rusijos pilietė Sofija Sapega.

Lietuva pirmadienį uždraudė į Lietuvą ir iš jos skrendantiems lėktuvams skristi Baltarusijos oro erdve, tai turėtų paveikti dešimtis skrydžių krypčių. Tuo metu Užsienio reikalų ministerija primygtinai rekomenduoja nevykti į Baltarusiją, o esantiems – palikti šią šalį. Draudimas įsigalios antradienį 2 val. Lietuvos laiku.

„Labai gaila, kad mūsų kolegos [lietuviai] priima emocingus sprendimus, nesulaukę tyrimo“, – pirmadienį per spaudos konferenciją Minske pareiškė Baltarusijos susisiekimo ministerijos Aviacijos departamento vadovas Arciomas Sikorskis.

Jis pridūrė, kad Vilnius oficialiai neinformavo Minsko apie įvedamus apribojimus.

„Jeigu Lietuvos aviacijos valdžia – visų pirma aviacijos saugumo specialistai – suinteresuoti, [siūlome] priimti mūsų sprendimą ir išnagrinėti šią padėtį čia, vietoje, objektyviai. Kviečiame juos atvykti į Minską“, – pareiškė A. Sikorskis.

Jis pridūrė, kad Baltarusija fiksuoja pavienius skrydžių per šalies oro erdvę atšaukimus.

„Jokių grėsmių orlaiviams, skrendantiems per mūsų oro erdvę, nėra. Pareiškiu tai visiškai atsakingai“, – kalbėjo A. Sikorskis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA