Rukloje į infrastruktūrą bus investuojama apie 40 mln. eurų | Kas vyksta Kaune

Rukloje į infrastruktūrą bus investuojama apie 40 mln. eurų didžioji dalis finansavimo ateis iš Vokietijos

V. Zalatoriūtės nuotr.

Suprojektuota NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės Rukloje technikai ir įrangai, remontui ir sandėliavimui skirta infrastruktūra. Plane numatomas naujas apsaugos postas, administracinis pastatas, įvairios paskirties sandėliai, remonto dirbtuvės ir kita. Rangos darbų pirkimą planuojama pradėti šių metų birželio mėnesį, juose dalyvauti bus kviečiamos ir Lietuvos bendrovės.

Tai yra didžiausias NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės reikmėms skirtas projektas, kurio įgyvendinime dalyvauja Vokietijos gynybos ministerija. Lietuvos ir Vokietijos gynybos ministerijų sutarimu projektas perduotas organizuoti ir įgyvendinti NATO paramos ir pirkimų agentūrai.

„Mūsų tikslas – sudaryti nepriekaištingas sąlygas sąjungininkams dislokuotis ir treniruotis Lietuvoje. Turime bendrą siekį – saugoti ir atgrasyti nuo bet kokio kėsinimo į mūsų valstybės teritoriją”, – sako krašto apsaugos viceministras Vilius Semeška.

NATO šalių projektus, taip pat ir NATO investicijų programos projektus, įgyvendina NATO pirkimų ir paramos agentūra. Ši agentūra prisiima atsakomybę už aukščiausią įsigyjamų paslaugų ir darbų kokybę, pirkimo proceso skaidrumą ir suteikia galimybę konkursuose dalyvauti visoms NATO šalims.

Kaip skelbiama Krašto apsaugos ministerijos pranešime, Rukloje įgyvendinamo projekto vertė siekia apie 40 mln. eurų. Didžiąją jo dalį finansuoja Vokietijos gynybos ministerija. Krašto apsaugos ministerija finansuos vandens ir elektros įvadų įrengimą, sklypo sutvarkymo ir kitus parengiamuosius darbus.

„Mes kuriame saugumą. Lietuva ir Vokietija tai daro kartu abiejų šalių ir viso mūsų gynybos aljanso labui. Vokietijos investicijos į karinę infrastruktūrą Lietuvoje rodo, kad čia darbai ir mąstymas yra nukreipti į ilgalaikę perspektyvą”, – teigia Vokietijos ambasadorius Lietuvoje Matthias Sonn.

Įgyvendinant projektą Rukloje bus statomi įvairios paskirties pastatai, statiniai ir inžineriniai tinklai, bus įrengiamos aikštelių dangos.

Planuojama, kad pirkimą laimėjęs rangovas statybos darbus pradės 2021 m. ketvirtąjį ketvirtį, o juos užbaigti numatoma iki 2023 metų.

Tai ne pirmas krašto apsaugos projektas, kurio įgyvendinimas bus patikėtas NATO paramos ir pirkimų agentūrai. Antroje šių metų pusėje planuojama paskelbti ir didžiausią Pabradės poligono infrastruktūros plėtros projektą. Jis bus finansuojamas tiek iš NATO, tiek iš krašto apsaugai skirtų lėšų. Pirmojo etapo projekto vertė – apie 60 mln. eurų.

Taip pat antroje šių metų pusėje bus paskelbtas ir Lietuvos kariuomenės karinių oro pajėgų Aviacijos bazės Šiauliuose perono kapitalinio remonto projektas, kuris finansuojamas iš NATO saugumo investicijų programos.

„Visų šių projektų kokybei bus keliami itin aukšti kokybės kontrolės reikalavimai, tam numatoma pasitelkti ir užsienio šalių ekspertus ir laboratorijas”, – teigia V. Semeška.

NATO šalių gynybos institucijos NATO paramos ir pirkimų agentūrą naudoja kaip pagrindinę viešųjų pirkimų platformą, vykdant įvairius prekių ir paslaugų įsigijimus. Agentūros duomenų bazėje registruota daugiau nei 10 tūkst. tiekėjų.

Nuo 2017 m. pradžios atgrasymo ir gynybos tikslais Rukloje dislokuota NATO priešakinių pajėgų bataliono grupei vadovauja Vokietija. Tarptautiniame vienete nuolat tarnauja apie 1,2 tūkst. sąjungininkų karių. Šiuo metu be Vokietijos karių, joje tarnauja Belgijos, Čekijos, Nyderlandų, Norvegijos, Liuksemburgo kariai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA