Verslai sprendžia galimybių paso galvosūkį: daugelis liks uždaryti, kiti veiks be paso | Kas vyksta Kaune

Verslai sprendžia galimybių paso galvosūkį: daugelis liks uždaryti, kiti veiks be paso

delfi.lt / Ernestas Naprys 2021/05/21 17:42
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Nuo pirmadienio įsigaliosiantis Galimybių pasas įstaigoms virto galvosūkiu verslui: didieji vandens parkai dar neskuba atsidaryti ir vertins, ar pakaks lankytojų. Sporto klubai kol kas mieliau rinksis veikti be paso – per mažai jį turinčių žmonių: „ar į pirtį žmogus nešis telefoną?“. Viešbučiuose – priešingai: jie nori į baseinus leisti daugiau žmonių, siūlyti švedišką stalą, aptarnauti žmones viduje.

Pradėjus veikti Galimybių pasui (GP) , ne visos atlaisvinamos veiklos iškart atvers duris.

Druskininkų vandens parkas, o taip pat „Vichy“ vandens parkas Vilniuje kol kas liks užverti – nagrinės, ar pakaktų lankytojų, pradėjus veikti GP sistemai.

Klaipėdos baseinas planuoja atsidaryti birželio 1 dieną, tačiau kol kas taip pat negalėjo pasakyti, kokiomis sąlygomis – nebuvo aiškių operacijų vadovo išaiškinimų.

Sporto klubai, panašu, kol kas GP ignoruos – į turimus baseinus leis mažesnį žmonių skaičių, veiks su griežtesniais ribojimais, kai vienam asmeniui reikia po 20 kv. metrų ploto. Sveikatingumo klubų „Impuls“ ir „Lemon“ vadovas Vidmantas Šiugždinis paaiškina, kad šiuo metu nėra pakankamai žmonių, turinčių GP. Galbūt atskirose patalpose jiems galėtų būti pasiūlytos didesnės grupinės treniruotės.

Tačiau viešbučių atstovai sakosi, kad bet koks variantas jiems jau geras: su GP galės siūlyti rinktis švedišką stalą, aptarnauti žmones viduje, į baseinus ar pirtis įleisti daugiau žmonių. Tačiau neturintieji imuniteto, kol kas testu turės pasirūpinti patys.

Šiškauskienė: mes jau nieko nebegalvojam, bet koks variantas geras

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė patikina, kad viešbučiams ir restoranams GP yra nauja galimybė siūlyti paslaugas, kurių anksčiau negalėjo.

„Žinote, mes jau nieko negalvojame, jau mums bet koks variantas yra geras ir verslas labai greitai prisitaiko prie visų reikalavimų, kad tik galėtų dirbti, išsilaikyti ir darbuotojus išlaikyti“, – sako E. Šiškauskienė.

Paklausta, kaip rinksis viešbučiai – ar aptarnauti lankytojus su GP, ar be jo, ji pripažįsta, kad paprasta nebus, bet šiuo atveju GP turi daugiau pranašumų.

„Mums geriau įleisti į baseiną po kažkiek daugiau žmonių su GP, patikrinus, negu dabar, kai maudosi vienas arba du žmonės. Ir vandens šildymo kaštai ir visa kita – suprantate, kad yra labai nemaži. Ir ta galimybė, kad jau bus galimas švediškas stalas, ir sodinti patalpos viduje – tai, manau, čia tikrai didelis žingsnis į priekį“, – sako E. Šiškauskienė.

Ji patikina, kad pasiskiepijusių arba persirgusių žmonių dalis jau yra didelė.

„Aišku, tai nėra lengva, ir pradžioje bus labai daug visokiausių klausimų. Ir šiandien dar labai detalizuojamės visokias detale, nes kai kur dar kertasi reikalavimai, arba juose nėra visiškai logikos. Žada, kad pirmadienį jie bus pakoreguoti“, – svarsto E. Šiškauskienė ir paaiškina, kad pvz., yra du reikalavimai šventėms su GP – gali būti patalpoje neribotas žmonių skaičius, ir kitu ribojimu numatoma, kad tik 10 žmonių.

Taipogi E. Šiškauskienei nesuprantama, kodėl restoranams leista veikti tik iki 22 valandos.

„Prašėme, kad pailgintų darbo laiką restoranams, nesuprantame, kodėl čia po valandą trupina tą pailginimą, kai galėjo iškart leisti veikti iki 23-24 val. ir jau nebekeisti. Nes mums atšaukti žmones iš prastovų ir planuotis darbus į priekį keliems mėnesiams nėra taip paprasta, o čia po valandą vis kažką pakeičia. Bet matysime“, – kalbėjo E. Šiškauskienė.

Paklausta apie galimybę žmonėms testą Galimybių pasui pasidaryti viešbutyje, E. Šiškauskienė pripažino, kad kol kas tai nebus galima, bet ieškoma sprendimų.

„Žmonės galės lankytis su 24 val, galiojančiu testu, bet jie patys turi turėti jį pasidarę. Jei klausiate, ar viešbučiai galės jį daryti – tai negali, čia turi daryti sveikatos priežiūros specialistai. Viešbutyje padarius, niekas neįtrauks į e. sveikatą“, – sako E. Šiškauskienė.

„Vichy“ svarstys, ar atsidaryti birželio vidury, o Druskininkuose posėdžiaus pirmadienį

Vilniuje įsikūręs „Vichy vandens parkas“ veikti iki šiol negalėjo, tačiau ar atsidaryti priimant GP turinčius lankytojus, kol kas nenuspręsta.

„Mes iš tikrųjų ilgai svarstėme ir planuojame šiek tiek pasižiūrėti, kaip tas pasas veiks, kiek jis bus naudojamas įvairaus amžiaus grupėse, ar niekas nestrigs, ar sklandžiai funkcionuos, kiek žmonių jį naudos ir panašiai. Ir tada spręsim. Nes mums atsidaryti, jeigu nepasiteisins, ir vėl užsidaryti – tai žiaurūs kaštai ir nuostoliai“, – sako vandens parko vadovas Marius Šiškauskas.

Jis vertina, kad situaciją nagrinėti užtruks apie 2-3 savaites mažiausiai, maždaug tiek laiko truktų ir pasiruošimas atsidarymui. Anksčiausiai vandens parkas galėtų atsidaryti birželio viduryje.

„Mes ir negalime nuo pirmadienio iškart užkurti tokio didelio agregato ir pradėti veikti. Techniškai įvertinsime visas atsidarymo galimybes, ir skirsime laiko stebėti, kaip viskas vyksta su tuo pasu“, – tvirtina M. Šiškauskas.

Su esamais ribojimais, vandens parkams nėra jokių galimybių veikti ir priimti lankytojus be Galimybių paso.

„Kadangi be paso leidžiama priimti iki 50 žmonių, tai mums automatiškai netinka – pas mus apie 1000 lankytojų maždaug per dieną praeidavo. Mums tiesiog neapsimoka dėl 50 žmonių pradėti darbą. Todėl mes rinktumėmės tik su GP įsileisti žmones, nes kitaip nėra kalbos apie pradėjimą dirbti“, – patikina M. Šiškauskas.

„Delfi“ bandė susisiekti ir su Druskininkų vandens parko administracija, tačiau paaiškėjo, kad kol kas visas personalas nedirba. Druskininkų savivaldybė informavo, kad pirmadienį vandens parko administracija surengs posėdį, kuriame ir bus nuspręsta, ką daryti pradėjus veikti Galimybių pasui.

Klaipėdos baseino direktorė Ieva Vaičiurgė informavo, kad baseiną planuojama atverti nuo birželio 1 dienos, tačiau dar neaišku, kurie lankytojai ir kokiomis sąlygomis galės lankytis.

„Nekomentuosiu, kol dar nėra oficialaus operacijų vadovo sprendimo, kokiais reikalavimais mes galime atsidaryti. Kol kas yra tik nuotrupos. Kai bus oficialus sprendimas, tada svarstysime“, – paaiškino vadovė.

Sporto klubai kol kas veiks be paso

Kol kas sporto klubai renkasi priimti visus gyventojus ir GP netikrins.

„Mes renkamės galimybę priimti visus žmones, ar jie turi GP, ar neturi. Bet kuriuo atveju mes kaip sporto klubas skiriame labai daug dėmesio visam taisyklių užtikrinimui, dezinfekcijos ir kitokių reikalavimų laikymuisi, tai mes esame tikri, kad gebėsime tinkamai suteikti paslaugas tiek žmonėms, kurie turi GP, tiek tiems, kurie neturi. Mes realiai nesirenkame vienos ar kitos pusės, mes aptarnausime visus klientus“, – patikina „Forum“ sporto klubo vadovė Dovilė Pilipavičienė

Ji patvirtino, kad vienam lankytojui bus užtikrinamas bent 20 kv. metrų plotas. Baseinuose be GP, pagal Vyriausybės sprendimą, gali lankytis ne daugiau kaip 50 asmenų, užtikrinant po 20 kv. metrų ploto kiekvienam.

„Dar didesnį ribojimą šiek tiek įsidedame iš savo pusės, ir sakome savo nariams, kad mūsų baseine tilps 37 žmonės, nes tos kvadratūros labai griežtai laikomės“, – paaiškino D. Pilipavičienė.

Sporto ir sveikatingumo klubus atstovaujančios asociacijos, taip pat „Impuls“ ir „Lemon“ klubų vadovas V. Šiugždinis patikina, kad sporto klubus neramina tai, kad jie priversti rinktis – arba įleisti tik lankytojus su GP, arba be jų, užtikrinant griežtesnes sąlygas. Šiuo metu sporto klubams patraukliau pastarasis variantas.

„Pasirinkimas, kad arba su GP visam klubui, arba be GP, jis yra per griežtas ir nelabai racionalus. Jei sporto klubas taip pasirinktų, labai susisiaurintų savo auditoriją. Tai mes pradedame veikti kol kas tuo pasirinkimu, kad gali eiti visi, bet nepadarome klubo tik GP turėtojams. O kai nuo gegužės 31 dienos atidarysime grupines treniruotes, tai mes nusprendėme jas padaryti dviejų tipų – jos bus specialiai pažymėtos tvarkaraštyje, kad arba jose galės lankytis tik tie, kurie turi GP, ir tada nėra apribojimų, arba tik 5 žmonės, bet netikrinamas GP“, – dalijasi V. Šiugždinis.

Jis paaiškina, kad ir baseinuose bus laikomasi 20 kv. metrų reikalavimo, ir baseinuose negalės lankytis daugiau nei 50 asmenų, GP nebus tikrinamas.

„Vėliau reikės pasinagrinėti dėl pirčių veikimo, kaip techniškai tai įgyvendinti. Į pirtį lyg ir norėtųsi leisti tuos žmones su GP, bet ar į pirtį žmogus nešis telefoną, ar popieriaus lapą atspausdintą? Tai dar kol kas didelis klausimas“, – svarsto V. Šiugždinis.

Jis vertina, kad kol kas GP turėtų skaičius sporto klubams yra per mažas, tačiau tikimasi, galbūt ateityje jų bus daugiau.

„Negalima pasakyti, kad atveriamas kelias sportuoti su GP, kai kol kas jį turinčių žmonių yra labai nedaug – tai suspaudimas ne per apribojimus, o per vartotojų skaičių. Sporto klubams tada niekas ir nepasikeičia. Tuomet sakytume, kad valstybė toliau turi subsidijuoti šitą sektorių, nes jis ir lieka užvertas“, – pabrėžė V. Šiugždinis.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA