I. Šimonytė prakalbo, kaip karantino ribojimai galėtų keistis vasaros metu | Kas vyksta Kaune

I. Šimonytė prakalbo, kaip karantino ribojimai galėtų keistis vasaros metu

delfi.lt 2021/05/20 10:05
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė ketvirtadienio rytą Žinių radijo laidoje „Pozicija“ teigė, jog kol kas negali pasakyti, kokiomis karantino sąlygos, o gal visai be jo gyvensime vasarą. Premjerė I. Šimonytė aiškino, jog į susirgimų statistiką žiūri su „atsargiu optimizmu“.

Anot ekspertų, susirgimų kreivė rodo, kad trečioji banga savo piką jau pasiekė. Ministrė pirmininkė I. Šimonytė Žinių radijo eteryje teigė, jog skaičiai mažėja gana ženkliai.

„Aš su atsargiu optimizmu žiūriu į skaičius. Kadangi tai nėra kelių dienų geresni rezultatai, mes jau galime sakyti, kad tai yra tam tikra tendencija. Nes testavimo apimtys didelės, bet skaičiai naujų atvejų mažesni gana ženkliai. Labai norėtųsi tikėtis, kad nebus kažkokio vėl pliūpsnio dėl kokių nors masiškesnių susibūrimų“, – tikėjosi Vyriausybės vadovė.

I. Šimonytė svarstė, kad šis atvejų mažėjimas turėtų būti tiesiogiai siejamas su vis spartesniu vakcinavimu.

„Jau turbūt galime sakyti, kad imuniteto lygis, kurį visuomenė jau turi iš dalies, būdama paskiepyta, jau padeda veikti pačią pandemijos dinamiką. Todėl ta kreivė neužkilo taip aukštai. (…) Aišku, mes labai daug testuojame paskutinį pusantro mėnesio, tai leidžia greitai nustatyti tuos atvejus, neleisti jiems plisti, bet manau, kad skiepijimas čia yra pagrindinis atsakymas, skiepijimo tempai Lietuvoje yra gana geri.

Mūsų vertinimu, mes dabar pagal savo skiepijimo tempus, esame maždaug ten, kur JK buvo prieš pusantro mėnesio. Ten epidemiologinė situacija pasitaisė, tokį lygį pasiekus. Norėtųsi tikėtis, kad kažką panašaus pamatysime ir Lietuvoje“, – sakė ministrė pirmininkė.

Ingrida Šimonytė / DELFI nuotr.

Ji sakė besitikinti, kad jokios mutacijos kojos nepakiš.

Marijampolė savivaldybė žada prizais motyvuoti skiepytis. Premjerė I. Šimonytė teigė diskusinis klausimas, kaip skiepytis įtikinti į vakciną skeptiškiau žvelgiančius asmenis.

„Manau, kad čia nėra originali idėja, tokių idėjų teko girdėti iš kitų šalių. Bet pirmiausia ir svarbiausias yra žmonių suvokimas, kokia yra skiepijimosi nauda. Tikėčiausi, kad tie žmonės, kuri buvo nusiteikę pagal apklausas tikrai ar veikiau skiepytis, pozityviai nusiteikę, skiepysis. Tai yra ne tokia maža dalis visuomenės.

Ką daryti su tais, kurie labiau linkę nesiskiepyti, kokiais būdas juos įtikinti, ar tai prizai, ar galimybės: keliauti, kažkur dalyvauti. Čia yra diskusijų klausimas. Bet kiekvienas žmogus turėtų pats suvokti, kokia yra nauda, ji akivaizdi“, – tikino ministrė pirmininkė.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys trečiadienį tikino, kad nenori turėti tokios vasaros, kokia buvo pernai.

Vyriausybė spręs kitą savaitę, ką toliau daryti su karantinu. I. Šimonytė tikino, jog tam tikri veiklos apribojimai dar liks ir vasaros metu.

„Su tuo karantinu, čia yra tokia gana sudėtinga situacija. Turinį reikia vertinti, nes karantinas jis yra, bet klausimas – o ko žmonės negali daryti. Manau, kad dar kurį laiką didesni renginiai, ypatingai uždarose erdvėse nevyks jie taip, kad nusiperki bilietą, ateini, dalyvauji.

Vis tiek gal bus skaičiaus apribojimai. Didesni renginiai galės vykti, kai auditorija yra paskiepyta, turinti imunitetą, arba bent jau pasidarę neseną testą su Galimybių pasu. Tai visa tai yra karantinas arba ekstremali situacija, nes veiklos apribojimai tam tikri dar bus“, – laidoje sakė ministrė pirmininkė.

Ji aiškino, kad pagrindinis kriterijus karantino likimo prasme – visuomenės imuniteto lygis. O ar karantinas tęsis visą vasarą, Vyriausybės vadovė pasakyti negalėjo.

„Pagrindinis kriterijus į kurį mes turime orientuotis, tai yra visuomenės imuniteto laipsnis. Ir jei įvertinus imunitetą turinčius asmenys, mes priartėsime prie 70 procentų ribos, nors kai kurie ekspertai sako, kad reikėtų daugiau, atsižvelgus į viruso mutacijas, jau tų apribojimų toks specialus reguliavimas turės vis mažiau pridedamosios vertės.

Bet kol kas mes ten dar nesame. Tikrai todėl manau, kad vasaros pradžioje bent dalis apribojimų dar liks. Kada jų bus galima atsisakyti ir kokiu mastu, ar iš viso per vasarą, mes, tarkime, rugpjūčio mėnesį, galėsim kažkokių ypatingų reikalavimų neturėti, pasakyti sunku. Nes sunku pasakyti, kada reikės pradėti sukti revakcinavimo ratą“, – Žinių radijo eteryje ketvirtadienį sakė ministrė pirmininkė I. Šimonytė.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA