Kaunietis drebina Europą: E. Matakas plaukimo čempionate iškovojo antrą aukso medalį | Kas vyksta Kaune

Kaunietis drebina Europą: E. Matakas plaukimo čempionate iškovojo antrą aukso medalį

paralympics.lt 2021/05/19 10:46
paralympics.lt nuotr.

Lietuvos paralimpietis Edgaras Matakas iškovojo antrą medalį Portugalijoje vykstančiame Europos žmonių su negalia plaukimo čempionate. Regėjimo negalią turintis 22-ejų kaunietis antradienį buvo nepralenkiamas S11 klasės 100 metrų plaukimo krūtine rungtyje, kurioje nuskynė auksą. Ramūno Leono auklėtiniui tai – antras aukso apdovanojimas šiose Senojo žemyno pirmenybėse.

E. Matako ketinimai taikytis į aukščiausią apdovanojimą tapo aiškūs ryte vykusioje atrankoje, kurioje kaunietis finišo sienelę palietė pirmas, distanciją įveikęs per 1 min. 18.65 sek. Nepaisant užsitikrinto ketvirto takelio finale, nei pats plaukikas, nei jo treneris džiaugsmu nespinduliavo, nes šis rezultatas buvo beveik dviem sekundėmis prastesnis nei asmeninis Lietuvos paralimpiečio rekordas.

Finale E. Matakas įjungė aukštesnę pavarą ir distanciją įveikė greičiau – per 1 min. 16.35 sek. Asmeninio rekordo užteko, kad lietuvis finišuotų pirmas ir aplenktų antroje vietoje likusį nukarūnuotą 2018 m. čempioną ukrainietį Viktorą Smyrnovą (1 min. 16.87 sek.). Trečia vieta ir bronza atiteko ukrainiečiui Mychailo Serbinui (1 min. 18.69 sek.), rašoma Lietuvos paralimpinio komiteto pranešime žiniasklaidai.

„Sunku net kažką pasakyti… galvojau, kad numirsiu. Per greitai startą pasiėmiau, o antrą pusę tik valios pastangomis tikriausiai baigiau. Atrodė kartais, kad vietoje plaukiau. Džiaugiuosi, aišku, bet labai sunku dabar. Iš kur ta valia? Nežinau, nenorėjau pralaimėti. Esu geriausios formos savo karjeroje ir nenorėjau praleisti progos pasiimti šioje rungtyje aukso medalį. Žinojau, kad bus sunku, bet dabar žiauriai sunku kažką pasakyti, nes viską skauda“, – vos atgaudamas kvapą po finišo kalbėjo E. Matakas.

„Viską lėmė Edgaro sunkus darbas. Užsispyrimas ir sunkus darbas niekada nenueina veltui. Emocijos yra puikios ir nuostabios, labai džiaugiuosi. Vasara laukia sunki ir darbinga, ruošimės paralimpinėms Tokijo žaidynėms ir tikiuosi, kad suspindėsime dar labiau“, – sakė plaukiko treneris R. Leonas.

E. Matakui tai – antras aukso medalis Senojo žemyno pirmenybėse Portugalijoje. R. Leono treniruojamas sportininkas sekmadienį triumfavo 50 metrų plaukimo laisvu stiliumi rungtyje, o šios rungties atrankoje vos 0.07 sek. Lietuviui pritrūko iki Europos rekordo, gyvuojančio jau 13 metų.

E. Matako ketvirtadienį Portugalijoje laukia paskutinis startas 100 metrų laisvu stiliumi rungtyje. 2017 m. pasaulio čempionate Meksikoje lietuvis šioje distancijoje iškovojo bronzos medalį, o perpus trumpesnėje atkarpoje tapo planetos čempionu.

Europos čempionate Portugalijoje Lietuvai atstovauja dar du plaukikai: Mindaugas Dvylaitis ir Gabrielė Čepavičiūtė. 15-metė kaunietė G. Čepavičiūtė jau pirmą čempionato dieną S6 klasės 100 metrų plaukimo nugara finale pagerino asmeninį rekordą ir užėmė šeštą vietą tarp aštuonių varžybų dalyvių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA