Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras kviečia kauniečius susipažinti iš arčiau | Kas vyksta Kaune

Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras kviečia kauniečius susipažinti iš arčiau

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Gegužės 17-21 dienos – Europos visuomenės sveikatos savaitė. Jos metu Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistai kauniečius kviečia dalyvauti nuotoliniuose renginiuose ir susipažinti iš arčiau – prisijungti prie tiesioginių pokalbių sveikatingumo temomis, susipažinti su biure įgyvendinamais projektais, užmegzti ryšį su jų koordinatoriais bei užduoti rūpimus klausimus.

Biuro veikla pandemijos kontekste

Per trylika veiklos metų Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biure dirbantys specialistai miestiečiams pristatė dešimtis nemokamų, į psichologinę ir fizinę sveikatą orientuotų programų, kurios sėkmingai tęsiamos net ir šiuo, iššūkių kupinu pandemijos periodu.

„Kaip ir visi be išimties Lietuvos gyventojai bei organizacijos, prasidėjus koronaviruso sukeltai pasaulinei pandemijai, turėjome prisitaikyti prie naujosios realybės. Pirmojo karantino metu trumpą laiką buvome sustabdę visas savo vykdomas veiklas ir darbą perkėlėme į Karštąją koronaviruso liniją, kur telefonu konsultavome Lietuvos žmones, taip pat Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui padėjome tirti susirgimų atvejus. Antrąjį karantiną pasitikome su naujais iššūkiais.

Toliau intensyviai prisidedame prie viruso valdymo, atliekame Kauno miesto gyventojų, susirgusių COVID-19, epidemiologinius tyrimus, aukštos rizikos kontaktų identifikavimą ir papildomai valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo sprendimų įgyvendinimo koordinavimą ugdymo įstaigose.

Nepaisant visų kilusių iššūkių, paraleliai mums teko prisitaikyti prie nuotolinių veiklų organizavimo, Kauno miesto gyventojams, sąlygų. Reikia pripažinti, jog pradžia buvo sunki, tačiau biurui pavyko sėkmingai prisitaikyti ir didelę dalį veiklų perkelti į internetą. Džiaugiamės, jog gyventojai šiandien mus aktyviai atranda ir virtualioje erdvėje“, – pastarųjų metų iššūkius pristato Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė Gerda Kuzmarskienė.

Dešimtys veiklų skirtingo amžiaus kauniečiams

Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras dirba ties visų amžiaus grupių kauniečių sveikatos puoselėjimu. Biuro Maitinimo organizavimo skyrius rūpinasi mažiausiais kauniečiais, vykdydamas maitinimo organizavimo funkciją miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigose. Maitinimo organizavimo specialistai analizuoja darželius lankančių vaikų maitinimosi įpročius, sveikatos būklę ir atitinkamai sudaro valgiaraščius, kurie atitiktų sveikatai palankios mitybos poreikius.

Ikimokyklinio ir mokyklinio ugdymo įstaigose dirbančių visuomenės sveikatos specialistų užduotis – vykdyti sveikatos priežiūrą mokyklose, padėti mokiniams saugoti ir stiprinti sveikatą, formuoti teisingą mokinių požiūrį į savo sveikatą ir ugdyti sveikos gyvensenos įgūdžius.

Už šią veiklą atsakingas biuro Vaikų ir jaunimo sveikatos priežiūros skyrius. Tuo tarpu visiems dirbantiesiems, visuomenės sveikatos stiprinimo specialistai rengia projektus ir programas tiek psichinės sveikatos, tiek lėtinių ligų prevencijos temomis. Biuro Visuomenės sveikatos stiprinimo ir stebėsenos skyrius aktyviai rūpinasi ir miesto senjorais, organizuodami sveiko senėjimo programas.

Iki šiol vienas sėkmingiausių ir didžiausio miestiečių susidomėjimo sulaukiantis biuro projektas – septintuosius metus organizuojamos „Judėk sveikai“ veiklos. Jų metu kauniečiai kviečiami dalyvauti įvairiose mankštose ir atrasti tokius sporto užsiėmimus kaip joga, boksas, funkcinės treniruotės, zumba, šokiai, bėgimas, kalanetika ir kt.

Taip pat daug miesto gyventojų dėmesio sulaukia ir sveikos mitybos užsiėmimai. Specialių veiklų metu 18-65 metų amžiaus kauniečiams pristatomos sveikos ir subalansuotos mitybos pagrindai, dietologai ir visuomenės specialistai pasakoja apie produktų sudėties svarbą, supažindina su sveikatai palankiais pusryčių, pietų, vakarienės bei užkandžių pasirinkimais.

Kauno miesto senjorams biuras ne pirmus metus organizuoja senjorų labai mėgstamas mankštas baseine, tai či, protmūšius ir kt. Deja, galiojant karantino sąlygoms, šių veiklų biuras pasiūlyti negali, tačiau veiklos bus atnaujintos, vos tai bus įmanoma. Išliekant ribotoms galimybėms, biuras skatina vyresnio amžiaus žmones pagal galimybes dalyvauti savanoriavimo veiklose ir jungtis į kitas nuotolines veiklas.

„Pastaraisiais metais, šalį apėmus pandemijos paskatintam nerimui bei nežinomybei, ypatingai aktualūs tapo ir psichinės bei emocinės sveikatos užsiėmimai. Atitinkamai, šioms temoms šiandien skiriame labai daug savo dėmesio. Organizuojame individualias, nemokamas, anonimines psichologų konsultacijas įvairius emocinius sunkumus išgyvenantiems kauniečiams. Taip pat miestiečius kviečiame dalyvauti ir savižudybių prevencijos mokymuose, skirtuose atpažinti ir padėti nuo destruktyvių minčių kenčiantiems šeimos nariams, draugams, kolegoms ar artimiesiems“, – sako visuomenės sveikatos biuro direktorė.

Europos visuomenės sveikatos savaitė / Organizatorių nuotr.

Pasitinka Europos visuomenės sveikatos savaitę

Gegužės 17-21 dienomis Europos Sąjungos šalims pasitinkant Europos visuomenės sveikatos savaitę, Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras kauniečius kvies į nuotolinius renginius, skirtus sveikatinimo žinių didinimui.

Europos visuomenės sveikatos savaitė artėjantį pirmadienį prasidės tema „Mokslo ir sveikatos komunikacija“. Visuomenės sveikatos biuro direktorės G. Kuzmarskienės teigimu, prasidėjus koronaviruso pandemijai išaugo įvairių konspiracijų teorijų bei melagienų srautas, neretai klaidinantis žmones ir skatinantis tikėti ne mokslu, o nepagrįstomis ar išgalvotomis istorijomis.

Dėl šios priežasties pirmoji Europos visuomenės sveikatos savaitės diena bus skirta tikrų faktų analizei. Biuro specialistai pasidalins patarimais, kaip svarbu tikrinti bet kokias naujienas ir kur ieškoti aiškios bei moksliškai pagrįstos informacijos koronaviruso tema.

Gegužės 18 d., antradienis, biure bus skirtas diskutuoti psichinės sveikatos temomis. Biuras šią dieną organizuos nuotolinį renginį ir gyventojus supažindinti su nemokamos psichologinės pagalbos galimybėmis Kaune. Psichologės griaus mitus šia vis dar neretai tylia tema ir gyventojams leis geriau suprasti, kas slypi už psichologo kabineto durų.

Trečiadienį, gegužės 19 d., dėmesys bus skirtas bendruomenės temoms. G. Kuzmarskienės teigimu, bendruomenė – didelė jėga, reguliariai įrodanti, jog susitelkus galima nuveikti daug – ne tik lokaliai, bet ir globaliai.

„Kaunas kuria sveiką miestą ir siekia, jog gyventojų sveikata būtų kuo geresnė. Šią dieną biuras kvies gyventojus laiką leisti aktyviai ir jungtis prie nemokamų „Judėk sveikai“ treniruočių be jokios išankstinės registracijos. Kauniečių lauks ir papildomos treniruotės, kurias galės išbandyti ir tie, kurie anksčiau neturėjo tam laiko. Dėl vis dar nepalankios epidemiologinės situacijos treniruotės vyksta nuotoliniu būdu“, – sako visuomenės sveikatos biuro direktorė.

Priešpaskutinę renginių savaitės dieną, ketvirtadienį, biure bus diskutuojama apie sveikatą. Gyventojai bus kviečiami prisijungti prie nuotolinio renginio „Sveikos mitybos renginiai kauniečiams. Kas vyksta šiuo metu?“ ir sužinoti apie mitybos organizavimą Kauno miesto ugdymo įstaigose bei sveikos mitybos mokymus. Renginio metu bus paliesta maisto tema, o maitinimo organizavimo skyrius pristatys, kaip vyksta maitinimo organizavimas ikimokyklinėse ugdymo įstaigose ir kokie reorganizavimo pokyčiai įvyko šioje srityje dar praėjusiais 2020 metais.

Paskutinės Europos visuomenės sveikatos dienos, gegužės 21 d., tema bus „Nepamirštas nei vienas“, skirta pažeidžiamiausioms gyventojų grupėms. Tądien Kauno visuomenės sveikatos biuras kartu su Kauno apskrities bendruomenės pareigūnais skirs dėmesį vyresnio amžiaus žmonėms ir kvies juos į nuotolinį renginį.

Jame bus pristatytas senjorų savanorystės projektas „Socialinis receptas“, aptartos nemokamos sveikatinimo programos. Bendruomenės pareigūnai savo ruožtu kvies sužinoti, kaip nepakliūti į telefoninių sukčių pinkles, kaip apsaugoti savo turtą ir papasakos, kokios pamirštos kelių eismo taisyklės dažnai gali baigtis nelaime.

Sužinoti daugiau apie Europos visuomenės sveikatos savaitės veiklas bei kitus Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro projektus ar į juos užsiregistruoti galima internetinėje svetainėje www.kaunovsb.lt arba „Facebook“ paskyroje, spustelėjus ČIA.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA