Žaliosios Kauno erdvės: ar žinote, kaip vyksta jų priežiūros darbai? | Kas vyksta Kaune

Žaliosios Kauno erdvės: ar žinote, kaip vyksta jų priežiūros darbai?

Sugrįžtant šiltiems gegužės orams, miestiečių akis ir vėl džiugina žaliuojantys Kauno parkai, šlaitai, skverai ir alėjos. Kol kauniečiai ir miesto svečiai mėgaujasi lauko pramogomis žaliosiose miesto erdvėse, apie šimtas „Kauno švara“ darbuotojų kasdien aktyviai dirba, stengdamiesi užtikrinti visapusišką jų priežiūrą, tvarką bei akį džiuginantį grožį.

Kauno mieste šiandien yra netoli dvidešimt viešųjų parkų, dešimtys jaukių skverų ir apžvalgos aikštelių, šimtai ar net tūkstančiai gatvių ir alėjų bei keliolika žiedinių sankryžų, su žaliaisiais plotais jų centre. Didžiosios dalies jų bei dar kelių šimtų daugiabučių kiemų reguliariais žolės pjovimo, švarinimo bei želdinių priežiūros darbais šiltuoju metų laiku rūpinasi per keturiasdešimt „Kauno švara“ darbuotojų.

„Ruoštis šiltajam sezonui pradedame nuo pat ankstyvo pavasario. Pirmasis darbas – gatvių bei šaligatvių valymo darbai vakuuminėmis gatvių valymo mašinomis, surenkant per žiemą susikaupusias dulkes ir žvyrą. Nuo kovo mėnesio įprastai pradedame želdinių priežiūros darbus: prižiūrime visas žiedines miesto sankryžas ir jose esančius dekoratyvinius augalus, taip pat Veiverių gatvę ir Aleksoto apžvalgos aikštelės šlaitą.

Balandžio mėnesį perėjome prie žaliųjų plotų tvarkymo ir pasiruošimo žolės pjovimo sezonui darbų. Buvo renkamos šakos, akmenys ir kiti per žiemą susikaupę daiktai, galintys apsunkinti žolės pjovimo darbus. Veją mieste ir daugiabučių kiemuose, kurių šiuo metu prižiūrime per 160, aktyviai šienauti pradėjome jau nuo gegužės pradžios“, – miesto priežiūros darbus pristato „Kauno švara“ viešųjų ryšių specialistas Jonas Tumpa.

Pasak J. Tumpos, prižiūrint miesto želdinius „Kauno švara“ komanda neapsiriboja tik tam tikru prižiūrimų objektų skaičiumi.

„Kauno švara“ rūpinasi žaliosiomis erdvėmis / Organizatorių nuotr.

„Dirbame, kad mieste būtų gražu. Pavyzdžiui, į mūsų želdinių priežiūros darbus įeina ir augalų genėjimas, ir tręšimas, ir šiukšlių surinkimas, ir žolės pjovimas, ir visi kiti reikalingi darbai, užtikrinantys, jog pasodinti augalai augtų ir klestėtų“, – sako „Kauno švara“ atstovas.

Efektyvūs pagalbininkai – robotai

Pagrindinius miesto tvarkymo darbus, tokius kaip gatvių bei šaligatvių valymą ar žolės pjovimą, „Kauno švara“ komanda planuoja ir atlieka pagal Kauno miesto savivaldybės pateiktą mėnesinį užsakymą.

„Visgi, miesto tvarkymo darbai atliekami ir atsižvelgiant į poreikį. Jeigu matome, jog tam tikrame plote neseniai nupjovus žolę ir vėl iškyla pjovimo poreikis, tariamės su miesto savivaldybe ir gauname jų patvirtinimą vėl atlikti tos teritorijos tvarkymo darbus“, – sako J. Tumpa.

Tvarkomų teritorijų darbai, anot J. Tumpos, atliekami pagal prioritetą. Iš pradžių sutvarkomos reprezentacinės miesto erdvės – centras, senamiestis, miestų parkai, o tuomet ilgai nelaukiant pradedami kitų miesto erdvių priežiūros darbai. Jie planuojami pradedant nuo miesto centro ir keliaujant į tolimesnes jo teritorijas.

Sklandų miesto tvarkymo darbą atlieka per šimtą „Kauno švara“ darbuotojų, iš kurių 40 atsakingi būtent už žolės pjovimą. Dešimt jų dirba žolės pjovimo traktorių pagalba, o dar apie trisdešimt žmonių darbuojasi su trimeriais. Trys darbuotojos nuolat dirba ties miesto želdinių priežiūra.

„Turime ir dar keletą efektyviai dirbančių pagalbininkų. Šiemet, kaip ir pernai, aplink Kauno pilį pastatysime keletą žolės pjovimo robotų, kurie užtikrins, kad šioje teritorijoje ne tik būtų nuolat pjaunama žolė, bet ir palaikomas tam tikras jos aukštis, suteikiantis šiai reprezentacinei miesto erdvei dar daugiau grožio“,  – sako „Kauno švara“ viešųjų ryšių specialistas.

„Kauno švara“ rūpinasi žaliosiomis erdvėmis / Organizatorių nuotr.

Prašo gyventojų sąmoningumo

Tiesa, „Kauno švara“ atstovas pasakoja, kad atliekant miesto priežiūros darbus netrūksta ir iššūkių bei nemalonių situacijų.

„Labai svarbu, jog matydami atliekamus žolės pjovimo darbus gyventojai saugotų save ir neapsunkintų jų įgyvendinimo. Jei matote, jog žolę pjauna traktorius ar netoliese dirba žmogus su trimeriu, prašome būti atsargiems, neprieiti per arti, jog jūsų netyčia nesužeistų technikos pakelta šaka ar akmuo.  Tiesa, susiduriame net ir su tokiais atvejais, kuomet gyventojai linkę piktybiškai trukdyti. Pavyzdžiui, gyventojui tiesiog nepatinka, kai aplink jo gyvenamąją teritoriją yra pjaunama žolė ir jis piktybiškai žolėje paslepia metalo atraižų, tuo siekdamas sugadinti mūsų techniką“, – pasakoja J. Tumpa.

Sekti miesto tvarkybos naujienas bei sužinoti daugiau apie „Kauno švara“ atliekamus miesto priežiūros bei švarinimo darbus galite internetinėje svetainėje arba „Kauno švara“ paskyroje „Facebook“ socialiniame tinkle.

„Kauno švara“ rūpinasi žaliosiomis erdvėmis / Organizatorių nuotr.

Kiemo tvarka be rūpesčių

Nuolatinės priežiūros reikia ir prie daugiabučių. Tai viešoji erdvė, kur nuolat kas nors numeta šiukšlių, būtina nuolat nupjauti žolę, apgenėti krūmus, medžius. Rasti pavienių darbininkų nėra paprasta. Be to, problemų iškyla jiems susirgus ar išvykus atostogų. Gera išeitis – „Kauno švaros“ kiemų priežiūros paslaugos.

„Bendrovės darbuotojai siūlo kokybišką žolės pjovimo paslaugą – šiuo metu prižiūrime virš 160-ies gyvenamųjų namų kiemus. Mūsų darbuotojai sutvarko apleistas pievas, periodiškai pjauna vejas. Tam taip pat naudojami trimeriai, traktoriai. Paslauga taip pat teikiama įmonėms, įstaigoms, privatiems sklypų savininkams“, – teigė „Kauno švaros“ viešųjų ryšių specialistas J. Tumpa.

Bendrovės darbuotojai ne tik atlieka aplinkos tvarkymo darbus, bet ir pasirūpina žaliųjų atliekų išvežimu, todėl klientams nelieka jokių rūpesčių. Taip pat „Kauno švara“ teikia ir kitas teritorijų priežiūros paslaugas. „Pasirašius sutartį mūsų darbuotojai periodiškai šluoja šaligatvius, kiemus, vidaus takus, apkarpo gyvatvores. Laiptinėse galima nuolat atlikti dezinfekavimą“, – kalbėjo J. Tumpa.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA