Paaiškino, kaip veiks Galimybių pasas: atnaujinti reikės kas savaitę, privilegijų keliaujantiems į užsienį – nebus | Kas vyksta Kaune

Paaiškino, kaip veiks Galimybių pasas: atnaujinti reikės kas savaitę, privilegijų keliaujantiems į užsienį – nebus

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Artėjant Galimybių paso startui, Ekonomikos ir inovacijų ministerija pateikia išaiškinimus, kaip reikės elgtis norint gauti šį daugiau laisvių suteikiantį dokumentą nuo COVID-19 pasiskiepijusiems, šia liga persirgusiems arba gavusiems neigiamą tyrimo rezultatą.

Duomenys turi būti E. sveikatos sistemoje

Galimybių pasą galės gauti visi Lietuvos piliečiai nuo 16 metų. Šis dokumentas bus susietas su E. sveikatos sistema. Tai reiškia, kad Galimybių pasą galima turėti tik tais atvejais, kai duomenys apie vakcinavimą, persirgimą ar testo rezultatą yra E. sveikatos sistemoje, t. y. juos suvedė Lietuvos sveikatos priežiūros specialistai.

Asmenims iki 16 metų, norintiems naudotis švelnesnėmis karantino sąlygomis, pakaks pateikti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, rašoma Ekonomikos ir inovacijų ministerijos pranešime žiniasklaidai.

Vakcinoms – skirtingi algoritmai

Vakcinoms „Comirnaty“ (gamintojas „BioNTech“ ir „Pfizer“) ir „Moderna“ (gamintojas „Moderna“) būtinos 2 vakcinų dozės. Pasiskiepijus šiomis vakcinomis Galimybių pasą galima bus gauti praėjus 1 savaitei po antrosios vakcinos dozės suleidimo.

„Janssen“ (gamintojas „Janssen Pharmaceutica NV“) ir „Vaxzevria“ (gamintojas „AstraZeneca“) vakciną gavusiems asmenims Galimybių pasą bus galima gauti praėjus 4 savaitėms po vakcinos suleidimo. Svarbu: „Vaxzevria“ vakcina pasiskiepijusiems dar būtinas antrasis skiepas, kurį reikės gauti ne ilgiau kaip per 12 savaičių po pirmosios dozės suleidimo.

Sąlygos persirgusiems COVID-19

Persirgusiems COVID-19 žmonėms koronaviruso diagnozė turės būti patvirtinta remiantis teigiamu PGR tyrimo ar antigeno testo rezultatu. Tam, kad būtų galima naudotis Galimybių pasu, nuo šio teigiamo tyrimo rezultato turi būti praėję ne daugiau kaip 180 dienų, o saviizoliacijos terminas turi būti pasibaigęs.

Jeigu žmogus persirgo COVID-19, tačiau nesikreipė į šeimos gydytoją, E. sveikatos sistemoje esančioje jo ligos istorijoje persirgimo faktas nebus užfiksuotas. Tokiu atveju asmuo turėtų susisiekti su savo šeimos gydytoju, kad šis duomenis apie persirgimą įvestų į E. sveikatos sistemą.

Galimybių paso statusą reikės atnaujinti kas 7 dienas

Tiek pasiskiepijusiems, tiek persirgusiems Galimybių paso statusą (QR kodą) reikės atsinaujinti kas 7 dienas, kadangi galimybė susirgti išlieka tiek persirgus koronavirusu, tiek pasiskiepijus. Vakcinuotiems ar persirgusiems asmenims specialiai sukurtame interneto puslapyje per elektroninius valdžios vartus kas 7 dienas reikės suvesti asmens autentifikavimo duomenis ir kaskart išsisaugoti suteiktą QR kodą telefone ar kompiuteryje.

Testai galios 24 valandas

Galimybių pasą bus galima gauti ir atlikus testą. Testas galios 24 valandas, skaičiuojant nuo ėminio paėmimo momento, t. y. nuo testo atlikimo, bet ne nuo testo rezultatų įvedimo į E. sveikatos sistemą. Todėl, pavyzdžiui, vakare į koncertą norintys nuvykti asmenys turėtų tinkamai suplanuoti savo laiką, kad testavimo nepasiliktų paskutinei akimirkai.

Galimybių pasui gauti rekomenduojama naudotis greitaisiais antigenų testais, kadangi jų rezultatai yra gaunami operatyviausiai. Registruotis testui reikės telefonu 1808 arba internetu 1808.lt. Ekonomikos ir inovacijų ministerijos skaičiavimais, birželio pradžioje beveik 1,5 mln. gyventojų jau galės naudotis Galimybių pasu be testavimo.

Testavimas – savivaldybių mobiliuosiuose punktuose

COVID-19 testą bus galima atlikti savivaldybių mobiliuosiuose punktuose arba kitose savivaldybių nustatytose testavimosi vietose, pvz., specialiuose punktuose ir kitur. Ten atliekamas testas bus nemokamas. Taip pat gyventojai galės ir savo lėšomis pasidaryti testus privačiose asmens sveikatos priežiūros įstaigose.

Antikūnų testas kol kas nesuteikia galimybės gauti Galimybių pasą

Šiuo metu antikūnų testo rezultatas nesuteikia galimybių naudotis Galimybių paso lengvatomis, nes nėra apibrėžti kriterijai, kokie antikūnų rodikliai turėtų būti traktuojami kaip pakankami. Tai planuojama padaryti ateityje.

Galimybių pasas skirtas naudoti šalies viduje

Galimybių pasas neatveria galimybės keliauti – jis skirtas ekonominėms veikloms šalies viduje atlaisvinti. Kelionėms tarp ES šalių skirtas ES žaliasis sertifikatas, kuris šiuo metu dar kuriamas ES mastu. Šių dviejų dokumentų sąlygos yra skirtingos: skiriasi galiojimo terminai ir gavimo kriterijai.

Galimybių pasas taip pat nepanaikina būtinybės izoliuotis grįžus iš užsienio: pagal šiuo metu galiojančius reikalavimus, iš užsienio valstybių į Lietuvą grįžę nevakcinuoti žmonės turės izoliuotis.

Jie galės naudotis Galimybių pasu tik pasibaigus saviizoliacijos terminui. Iš užsienio valstybių į Lietuvą grįžusiems žmonėms, vakcinuotiems visomis reikiamomis dozėmis, saviizoliacija netaikoma.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA