Kaune aidi pavojaus sirenos | Kas vyksta Kaune

Kaune aidi pavojaus sirenos papildyta

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Trečiadienį visoje Lietuvoje kaukia pavojaus perspėjimo sirenos. Kaip informuoja Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD) – tai tik gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos patikrinimas.

„Šių metų gegužės 12 d. bus atliekamas gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos techninis patikrinimas, kurio metu visoje šalyje bus jungiamos sirenos. Šis patikrinimas bus atliekamas vykstant valstybinio lygio civilinės saugos pratyboms, kurių metu bus tikrinamas civilinės saugos sistemos pasirengimas reaguoti į galimą branduolinę avariją”, – rašoma PAGD pranešime.

Išgirdus sirenų garsus, gyventojams privalu įsijungti televizorių arba radijo imtuvą ir per Lietuvos televiziją, Lietuvos radijo 1-ąją ir 2-ąją bei radijo FM-99 programas išklausyti perduodamą informaciją.

Apie perspėjimo ir informavimo sistemos patikrinimą gyventojai taip pat informuojami ir trumpaisiais pranešimais į mobiliuosius telefonus.

Informacija, kaip aktyvinti perspėjimo funkciją telefonuose, kad gautumėte perspėjimo pranešimus čia.

Papildyta 15.11 val.

Anot vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės, šiose pratybose vertinamas institucijų gebėjimas operatyviai perduoti ir atnaujinti informaciją apie branduolinę avariją. Be to, tikrinama gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos (GPIS) veikla ir tai, kaip teikiama pirminė informacija bei rekomendacijos gyventojams.

„Siekiant užtikrinti veiksmingą ekstremaliųjų situacijų valdymą, Lietuvos gyventojų saugumą, atsakingų tarnybų ir institucijų bendradarbiavimą, būtina koordinuoti veiksmus ir aiškiai žinoti, už ką kuri tarnyba atsakinga. Tokios pratybos reikalingos ir tam, kad visos institucijos gebėtų tinkamai atlikti savo funkcijas ir užtikrinti visuomenės saugumą ir informavimą tikro pavojaus atveju“, – teigia vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė.

Remiantis 2020 metais atlikta gyventojų apklausa, 82 proc. Lietuvos gyventojų yra girdėję apie GPIS, 67 proc. nurodo, kad perspėjimo pranešimą kada nors yra gavę į savo mobilųjį telefoną. Tačiau tik 38 proc. Lietuvos gyventojų žinotų, kokių svarbiausių veiksmų reikėtų imtis, jei įvyktų branduolinė avarija, ir tik 44 proc. turi sukaupę būtiniausių maisto ir vandens atsargų, kad galėtų 72 val. neišeiti iš gyvenamojo būsto.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA