Vaizdingoje Neries pakrantėje – šiukšlių pilaitė, kurioje gyvena žiemą ir vasarą | Kas vyksta Kaune

Vaizdingoje Neries pakrantėje – šiukšlių pilaitė, kurioje gyvena žiemą ir vasarą

Pasirodo, norint gyventi ant paties upės kranto, nereikia nė brangaus sklypo pirkti, nė ištaigingo namo statyti – irštvą galima sumesti tiesiog iš atliekų. Anot „Kas vyksta Kaune“ skaitytojo, šitaip vienas bėdžius įsikūrė Vilijampolėje prie Neries. Gyventi gal patogu, bet prašalaičiui vaizdas nekoks, o ir baudą galima užsidirbti… tik ar pilaitės gyventojui rūpėtų ją sumokėti?

Pakrantėje glaudžiasi ne vienas

Kaip pasakojo su „Kas vyksta Kaune“ susisiekęs vyras, benamis apsigyveno Neries pakrantėje netoli A. Strazdo gatvės galo. Balandžio pabaigoje užfiksuotame vaizdo įraše matyti, kad asmuo miega ant šiukšlių krūvos, kuri čia kiurksojo ir žiemą.

Anot skaitytojo, vargšas į savo gūžtą tempia vis naujas šiukšles, o vaizdas dėl to labai nemalonus – tarsi vidury miesto, upės krante, būtų sukrautas sąvartynas.

„Netoliese Neries gyvenu, esu žvejys, tai daug laiko ten praleidžiu. Oi, ko tik nerandu… Šiek tiek žemyn upe gyvena dar vienas benamis. Tas išvis pašiūrę pasistatęs, ištisus metus ten gyvena, vidury miesto“, – pasakojo kaunietis.

Jis teigė apie situaciją porą kartų rašęs Aplinkos apsaugos departamento Kauno valdybai, tačiau jokio atsako nesulaukęs.

Neišaiškinus pažeidėjo, tvarko miesto lėšomis

Kauno savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė „Kas vyksta Kaune“ pateiktame komentare dėstė, kad pavykus nustatyti asmenį, kuris prišiukšlino viešojoje erdvėje Kauno miesto teritorijoje, šis yra įpareigojamas sutvarkyti atliekas bei sumokėti baudą už aplinkai padarytą žalą.

Jei pažeidėjo nustatyti nepavyksta, Kauno miesto savivaldybė apšiukšlintą teritoriją tvarko savomis lėšomis. Tokiu atveju aplinkos sutvarkymą ir atliekų išvežimą pagal savivaldybės užsakymą atlieka bendrovė „Kauno švara“.

Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Rimantas Vilimas pridėjo, kad nustačius pažeidėją, kuris teršia bendrojo naudojimo teritorijas, jam taikoma bauda už Kauno miesto tvarkymo ir švaros taisyklių pažeidimą.

„Už šios rūšies nusižengimą pirmą kartą per einamuosius metus numatyta administracinė nuobauda iki 140 Eur, pakartotinai nusižengus bauda gali išaugti iki 600 Eur. Iki balandžio 28 d. buvo nustatyti 25 švaros taisyklių reikalavimų pažeidimai mieste“, – įvardijo R. Vilimas.

Gali gauti pastogę ir pavalgyti

Kaip nurodė savivaldybės Socialinių paslaugų skyriaus vedėja Jolanta Baltaduonytė benamiai asmenys Kauno mieste gali gauti būtiniausią pagalbą, kaip tarpininkavimas ir atstovavimas, minimalias asmens higienos, buitinės, o esant poreikiui – sveikatos priežiūros paslaugas.

Taip pat – konsultacijas su socialinės srities specialistais, kurie atsako į svarbiausius klausimus, bei laikiną apnakvindinimą iki septynių parų, dėl kurio kreiptis galima tiesiai į paslaugų teikimo vietą R. Kalantos g. 57, o daugiau informacijos rasti čia. Šias paslaugas gali gauti visi asmenys, kuriems jų reikia, nesvarbu, yra registruoti Kauno mieste ar kitur, tačiau svarbu turėti asmens tapatybės dokumentą.

Namų neturintys asmenys kasdien nuo 10 iki 14 val. yra laukiami ir Kauno arkivyskupijos „Caritas“ dienos centre Partizanų g. 5. Šiame pastate esančioje „Sriubos valgykloje“ nuo 12 iki 14 val. Kauno miesto savivaldybė kiekvieną darbo dieną organizuoja nemokamą maitinimą karštu maistu.

Pagalba atsidūrusiems gyvenimo paraštėje

„Dienos centro socialiniai darbuotojai taip pat pateikia visą reikiamą informaciją apie situaciją darbo rinkoje, populiarias profesijas, padeda ugdyti socialinius įgūdžius ir stiprinti motyvaciją įveikti iškilusias socialines problemas, tarpininkauja tarp socialinę riziką patiriančių asmenų ir atitinkamų paslaugų teikėjų, institucijų, sveikatos priežiūros įstaigų, padeda spręsti asmenines problemas, tvarkyti dokumentus, mokėti mokesčius ir panašiai“, – vardijo J. Baltaduonytė.

Socialiniai darbuotojai, atsižvelgdami į kiekvieno besikreipiančio asmens situaciją ir poreikius nustato teikiamų paslaugų spektrą: dienos centro ir apgyvendinimo nakvynės namuose paslaugas bei jų trukmę, maitinimą, darbą su socialiniu darbuotoju, padeda įgyti naujus bei koreguoti senuosius įgūdžius.

Socialinė pagalba, pažymėjo J. Baltaduonytė, teikiama ir švirkščiamąsias narkotines bei psichotropines medžiagas ne gydymo tikslu vartojantiems asmenims, kurie gali kreiptis į žalos mažinimo programą „Žemas slenkstis“.

Apsilankius paramos fondo „Rigra“ stacionariame kabinete Partizanų g. 5, asmenys naudotas adatas ir švirkštus anonimiškai gali pasikeisti į sterilius, gauti dezinfekcijos priemonių, prezervatyvų, tvarsliavos, išsamią konsultaciją apie infekcijų plitimą, narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimo prevenciją, saugesnę lytinę elgseną ir panašiai.

Daugiau informacijos apie „Caritas“ dienos centro veiklą pateikiama čia, apie apgyvendinimą nakvynės namuose – čia.

Dėkojame kauniečiams už tai, kad praneša apie aktualius įvykius. Jei ir jūs norite pasidalinti savo informacija ar nuomone apie Kauno aktualijas, rašykite pasinaudoję spec. forma „Pranešti naujieną“ arba per „Facebook“ puslapio privačias žinutes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA