Pradėta griauti legendinė Kauno kavinė „Kolegos“: studentai čia nebešvęs | Kas vyksta Kaune

Pradėta griauti legendinė Kauno kavinė „Kolegos“: studentai čia nebešvęs

R. Tenio nuotr.

Buldozeriai šiomis dienomis suriaumojo ir Kauno technologijos universiteto (KTU) studentų miestelio teritorijoje – su žeme lyginamas daugelio kauniečių gerai žinotas pastatas, kuriame kelis dešimtmečius veikė kavinė „Kolegos“. Šioje teritorijoje iškils tvarios architektūros pavyzdys – tarpdisciplininis laboratorijų centras „M-Lab“.

Viena garsiausių Kauno jaunimo pasilinksminimo vietų buvusi kavinė „Kolegos“ duris atvėrė 1973 m. Studentų valgyklos-kavinės pastatą kartu su Statybos, Radiotechnikos ir Cheminės technologijos fakultetais suprojektavo architektas Vytautas Jurgis Dičius.

Kaip prisimena kauniečiai, čia vykdavo diskotekos, kavinė buvo labai populiari. „Šefais“ vadinti studentai iš tuomečio Kauno politechnikos instituto mokyklose pravesdavo vieną kitą renginį, Mis ar Misterio rinkimus, o kvietimų į „Kolegas“ kartais gaudavo ir vyresnių klasių mokiniams.

Kavinė uždaryta 2004 m., patalpos dar kurį laiką buvo naudojamos KTU reikmėms, daugiausia – sandėliavimo sumetimais, bet maždaug nuo 2016 m. stovėjo tuščios. Čia patekti buvo įmanoma tik iš anksto susitarus su universiteto administracija.

2019-ųjų rudenį KTU paskelbė, kad „Kolegų“ vietoje iškils tarpdisciplininis prototipavimo laboratorijų centras „M-Lab“. Pirmąją vietą architektūriniame pastato konkurse užėmė KTU „Santakos“ slėnį projektavusi „G. Janulytės-Bernotienės studija“, pasiūliusi tvarios architektūros projektą „Žinia“.

Vietoje „Kolegų“ projektuojamas „M-Lab“ / KTU nuotr.

Pasak architektūrinio projekto autorių, urbanistine naujojo pastato koncepcija siekiama sukurti unikalią KTU studentų miestelio viešąją erdvę – Studentų alėją. Koncepcijos esmė – urbanizuotą šio miestelio viešąją erdvę bei saugomą rekreacinių želdynų erdvę aktyviai įtraukti į „M-Lab“ statinio prieigų bei rekreacinių-poilsio viešųjų erdvių sistemą.

Anot KTU, projektuojamo pastato struktūra ir forma atspindi V. J. Dičiaus „Kolegų“ architektūrą – „M-Lab“ žada ne tik atverti už jo esantį Gričiupio parką, tačiau ir tapti tvarios architektūros pavyzdžiu. Fasadų apdailai planuojama naudoti tiek matines, tiek skaidraus bioplastiko paneles, stogai bus apželdinti. Parko pusėje bus įrengta nedidelė lauko terasa renginiams, diskusijoms ar poilsiui. Visos pastate įrengtos dirbtuvės ir laboratorijos bus dalijamos modulinėmis pertvaromis bei transformuojamais atitvarais.

Naujame pastate numatoma įrengti devynias tematines mokslo grupės-eksperimentines laboratorijas: darnių ir išmanių miestų, tvarios ir išmanios aplinkos, pramoninio dizaino, e-verslo modelių, individualios mitybos, nuotolinės sveikatos priežiūros vadybos, darbo aplinkos individo gerovės ir produktyvumo skatinimo, robotizuotų asistentų bei nekontaktinės žmogaus sveikatos stebėsenos.

Planuojama, kad bendra šio apie 2,5 tūkst. kv. m užimsiančio pastato rekonstrukcijos vertė sieks 3,75 mln. eurų, o projektavimo darbų vertė – kiek daugiau nei 145 tūkst. eurų. Projektas finansuojamas ES struktūrinių fondų bei universiteto lėšomis. „M-Lab“ pabaiga numatyta 2022 metų pavasarį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA