J. Šiugždinienė: sprendimas dėl grįžimo į mokyklas ant Vyriausybės stalo | Kas vyksta Kaune

J. Šiugždinienė: sprendimas dėl grįžimo į mokyklas ant Vyriausybės stalo

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė siūlo Vyriausybei leisti kitą savaitę grįžti į mokyklas 5-8 klasių moksleiviams, dar kitą savaitę galėtų grįžti visi likusieji.

„Trečiadienį Vyriausybei teiksiu pasiūlymą nuo gegužės 3 d. leisti grįžti 5-8 klasių, o nuo gegužės 10 dienos – 5-11 klasių mokinius“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė ministrė.

Anot J. Šiugždinienės, parėjusią savaitę ji turėjo eilę susitikimų savivaldybėse, o penktadienį kartu su sveikatos apsaugos ministru susitiko su savivaldybių merais.

„Aptarėme galimą grįžimo algoritmą ir pagrindines problemas. Pagrindinė problema, kurią labai atvirai išsako merai – testavimo pajėgumui, sveikatos specialistų ir laboratorijų trūkumas. Taip pat sudėtinga ir mokinių testavimo procedūra“, – teigė ministrė.

Pasak J. Šiugždinienės, praėjusią savaitę Vyriausybė priėmė keletą svarbių sprendimų, kurie savivaldybėms turėtų palengvinti grąžinimo procesą. Tai supaprastinta testavimo procedūra ir įteisinti greitųjų antigenų testai.

Mokyklos, ministrės teigimu, galės rinktis iš trijų variantų: kaupiniai, antigenų testai, prižiūrint sveikatos priežiūros specialistui ir antigenų testai, prižiūrint mokyklos darbuotojui, bet ne sveikatos priežiūros specialistui ir nesuvedant duomenų į e.sveikata sistemą.

Pradinukų tėvų protestas prie savivaldybės

J. Šiugždinienė džiaugėsi, kad pastarosiomis dienomis kartu su sveikatos apsaugos ministerija rado sprendimą, kaip dar labiau palengvinti testavimo procedūrą.

Greitųjų antigenų testavimą bus galima organizuoti mokyklose nedalyvaujant sveikatos specialistui. Tai reiškia, kad testavimas tampa žymiai paprastesnis ir greitesnis. Šiai procedūrai nereikia laboratorijos. Testavimas greitaisiais antigenais – labai paprastas, mokiniai patys gali testuotis mokykloje.

Kaip teigia J. Šiugždinienė, nustačius susirgimą, vaikas turės dar kartą pasitikrinti PGR testu mobiliame punkte. Ir čia nustačius susirgimą, vaikas turės likti namuose 14 dienų. Tiek laiko turės į nuotolinį ugdymą grįžti ir visa klasė, tačiau kitos klasės galės toliau mokytis mokykloje.

„Tai reiškia, jog dabar turime daugiau galimybių užtikrinti saugų 5-11 klasių sugrįžimą. Sprendimas dėl grįžimo algoritmo ir terminų yra ant Vyriausybės stalo ir bus svarstomas trečiadienį.
Visi stebime situaciją ir suprantame, kad pandemija kol kas nesitraukia.

Nors vakcinavimas spartėja ir jau pasiekėme tikrai gerų rezultatų – daugiau kaip 21 proc. gyventojų vakcinuota, pasiskiepijo daugiau kaip 80 tūkst. švietimo įstaigų darbuotojų, Vilniuje jau yra užimtos beveik visos koronavirusu sergantiems skirtos reanimacijos lovos“, – teigė ministrė.

Ji pridūrė, kad sugrįžimas į mokyklas privalo būti saugus, o galutinius sprendimus priims pačios savivaldybės, įvertinusios savo galimybes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA