Nenorinčių testuotis dėl COVID-19 pradinukų tėvai rinkosi į protestą prie Kauno savivaldybės | Kas vyksta Kaune

Nenorinčių testuotis dėl COVID-19 pradinukų tėvai rinkosi į protestą prie Kauno savivaldybės

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Pirmadienio rytą prie Kauno miesto savivaldybės pastato Laisvės alėjoje susirinko būrys asmenų, protestavusių prieš pradinukų testavimą dėl COVID-19. Nors skelbiama, kad testavimas yra neprivalomas ir turi būti vykdomas tik tuo atveju, jei vaikai nori mokytis kontaktiniu būdu, kelis tėvų susibūrimus vienijančios bendruomenės sako, kad toks sprendimas yra diskriminacinio pobūdžio.

Pagrindinis tėvų argumentas, kad tie pradinukai, kurių šeimos nariai nesutinka atlikti savanoriško testavimo, negali lankyti mokyklos ir privalo likti mokytis namuose. „Tai yra prievarta ir diskriminacija vaikų ir tėvų atžvilgiu, o ne savanoriškas testavimas“, – teigė prie miesto savivaldybės susirinkę protestuotojai. Dauguma jų išsakė nepasitenkinimą, kad netestuojami vaikai negali grįžti į mokyklas, dėl ko nukenčia jų mokslo kokybė.

Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Eglė Andriuškienė portalui LRT.lt sakė, kad daugiau nei 70 proc. kauniečių tėvų sutiko, kad vaikai būtų testuojami kaupinių metodu. Tad vaikai, kurių tėvai sutiko, kad jie būtų testuojami, nuo šios savaitės tęsia ugdymą kontaktiniu būdu, o kiti mokosi nuotoliu.

Tėvų protestas prie savivaldybės / „Facebook” grupės „Vieningi tėvai II” nuotr.

Pasak E. Andriuškienės, testavimas kaupinių metodu yra profilaktinis, nėra privalomas, tie kurie nesutinka, gali ugdytis nuotoliu.

Testavimas yra būtinas tose savivaldybėse, kuriose atvejų skaičius yra didesnis nei 200 atvejų šimtui tūkstančių gyventojų per 14 dienų. Saugiai sugrįžti į klases gali tie mokiniai, kurių tyrimų rezultatai yra neigiami.

Kaip skelbia Sveikatos apsaugos ministerija, testuotis reikia ne anksčiau kaip prieš 48 val. mobiliajame punkte ar kitoje asmens sveikatos priežiūros įstaigoje visiems profilaktiniame tyrime sutikusiems dalyvauti mokiniams ir mokyklos darbuotojams turi būti atliekamas antigeno testas. Grįžus į kontaktinį ugdymą mokinių ir mokyklos darbuotojų tyrimas kaupinių metodu turi būti vykdomas kas 4–7 dienas, antigeno testais – kas 3–4 dienas.

Tėvų protestas prie savivaldybės / „Facebook” grupės „Vieningi tėvai II” nuotr.

Pagrindinė organizacija, kuri rengia panašius protestus – Lietuvos tėvų forumas, kaip skelbiama, dėl šio sprendimo ruošia ir ieškinį prieš valstybę, tikėtina, kad šią savaitę bus pateikti dokumentai.

Po Kaune įvykusio renginio viešose tėvų grupėse suskubta dalintis kvietimais organizuoti panašius protestus kituose Kauno rajono miesteliuose, taip pat atsirado Lietuvos tėvų forumo aktyvistų prašymas prisidėti prie atlygio advokatei, kuri ketina atstovauti tėvų teises teismuose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA