Sveikatos apsaugos ministras: diskusija apie privalomą vaikų skiepijimą – reikalinga | Kas vyksta Kaune

Sveikatos apsaugos ministras: diskusija apie privalomą vaikų skiepijimą – reikalinga

BNS / Austėja Masiokaitė-Liubinienė 2021/04/24 13:20
DELFI nuotr.

Diskusija apie privalomą vaikų skiepijimą yra reikalinga sako sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, Europos Žmogaus Teisių Teismui (EŽTT) nusprendus, kad toks skiepijimas demokratinėse visuomenėse gali būti laikomas būtinu.

„Diskusija apie privalomą vaikų skiepijimą yra reikalinga“, – ministro komentarą BNS perdavė jo atstovė Aistė Šuksta.

Pasak ministerijos, EŽTT sprendimas dėl galimo privalomo vaikų skiepijimo demokratinėje visuomenėje turi daugybę komponentų ir yra vienas darbotvarkės klausimų, tačiau kalbėti apie mastus, sąlygas ir kitas detales – šiame etape dar per anksti.

EŽTT šį itin svarbiu laikomą ieškinį, pateiktą grupės Čekijos šeimų, išnagrinėjo balandžio pradžioje. Tai pirmasis atvejis, kai EŽTT priėmė sprendimą dėl privalomo vaikų skiepijimo.

Čekų šeimų ieškinys teismui pateiktas tarp 2013 ir 2015 metų. Šeimos kreipėsi sulaukusios baudų už tai, kad nesilaikė pareigos paskiepyti savo vaiką arba kurių vaikai be skiepų nebuvo priimti į darželį.

Čekijoje yra privalomas vaikų skiepijimas nuo devynių ligų, įskaitant difteritą, stabligę, kokliušą, hepatitą B ir tymus.

„Šios priemonės gali būti laikomos „būtinomis demokratinėje visuomenėje“, – sakoma teismo išvadoje. EŽTT pridūrė, kad Čekijos sveikatos apsaugos politika atitinka vaikų „geriausius interesus“.

„TIkslas turi būti (siekis), kad kiekvienas vaikas būtų apsaugotas nuo sunkių ligų vakcinuojant arba suformuojant bandos imunitetą“, – taip pat teigiama jame.

Teismas priėjo išvados, kad Europos žmogaus teisių konvencijos 8-ojo straipsnio dėl teisės į privataus ir šeimos gyvenimo gerbimą pažeidimų nebuvo.

Šis EŽTT Didžiosios kolegijos sprendimas yra neskundžiamas.

Nutartyje sakoma, kad „skiepai apsaugo ir tuos, kurie juos gauna, ir tuos, kurie negali būti skiepijami dėl medicininių priežasčių, nes jų apsauga nuo sunkių užkrečiamų ligų priklauso nuo bandos imuniteto“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA