Nemokami nuotoliniai mokymai kauniečiams – kaip susidaryti subalansuotos mitybos planą dienai ir savaitei? | Kas vyksta Kaune

Nemokami nuotoliniai mokymai kauniečiams – kaip susidaryti subalansuotos mitybos planą dienai ir savaitei?

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Sveika ir subalansuota mityba užtikrina gerą žmogaus savijautą, padeda išlaikyti optimalų kūno svorį bei išvengti daugybės skirtingų sveikatos problemų. Subalansuotos mitybos dėka žmogaus organizmas aprūpinamas energija ir gyvybinėms funkcijoms reikalingomis medžiagomis, užtikrinamas normalus kūno vystymasis ir nuolatinis ląstelių atsinaujinimas, o subalansuotos mitybos svarba akcentuojama net ir su onkologinėmis ligomis kovojantiems pacientams. Visgi sveikos ir subalansuotos mitybos principai pažįstami dar toli gražu ne kiekvienam gyventojui.

Dėl šios priežasties Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras kauniečius kviečia į nemokamus teorinius ir praktinius, nuotolinius mokymus „Sezoninė mityba. Kaip susidaryti subalansuotos ir sveikos mitybos planą dienai ir savaitei?“, startuojančius jau balandžio mėnesio pabaigoje.

„Subalansuota, įvairi ir saikinga mityba svarbi visų amžiaus grupių asmenims. Siekiant užtikrinti gerą savijautą ir normalią kūno raidą, kasdien su maistu turime gauti keliasdešimt skirtingų maistinių medžiagų. Nors iš pradžių šių subalansuotos mitybos principų diegimas savo kasdieninėje rutinoje gali pasirodyti reikalaujantis daug pastangų bei laiko, susipažinus su pagrindinėmis taisyklėmis, sveika mityba tampa įgyvendinama užduotimi“, − sako Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė Gerda Kuzmarskienė.

Teorinės žinios ir praktinė pažintis su receptais

„Svarbiausia – neskubėti ir pokyčius į savo gyvenimą įsileisti palengva. Net mažiausias teigiamas žingsnis  mityboje turės pastebimą naudą kiekvieno žmogaus savijautai, išvaizdai bei nuotaikai. Tiesa, svarbu prisiminti, jog naujiems įpročiams susiformuoti reikia laiko. Pavyzdžiui, tam tikrų mokslinių tyrimų duomenimis, norintiems įprasti valgyti sveikesnius produktus, šį veiksmą teko kartoti maždaug 65 dienas, kol sveikesnis pasirinkimas tapo natūraliu.

Nemokami nuotoliniai mokymai kauniečiams / Organizatorių nuotr.

Kokį naują įprotį formuoti, pasirinkti galime patys. Gal tai bus sveiki pusryčiai? Galbūt kiekvieno valgymo metu į savo lėkštę įtrauksime porciją daržovių? O gal rinksimės užkandžiauti sveikai ir nustatytu laiku? Kiekvienas mažytis pokytis yra labai svarbus“, − sako Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistė Giedrė Macaitienė.

Teorinės, 1,5 val. trukmės mokymų dalies metu dalyviai bus supažindinti su devyniomis skirtingomis temomis. Visų pirma bus aptarta sveikos mitybos samprata bei pagrindiniai jos principai. Mokymų lektorė pristatys pagrindinius, su mitybos įpročiais susijusius lėtinių neinfekcinių ligų veiksnius ir jų įtaką sveikatai.

Taip pat bus kalbama apie kūno masės indeksą ir jo reikšmę, maistinių medžiagų tipus bei jų svarbą žmogaus organizmui, daržovių, vaisių, žuvies, viso grūdo produktų, skaidulinių medžiagų, geriamojo vandens vartojimo naudą, bus pristatomos rekomenduojamos energijos ir maistinių medžiagų paros normos ir jų kiekiai Lietuvos gyventojų mityboje.

Svarbi paskaitos dalis bus skirta pristatyti sočiųjų riebalų, transriebalų, cukraus bei druskos kiekio mažinimo svarbą. Taip pat dalyviai susipažins su „Rakto skylutės“ simbolio esme bei tikslu, mokysis suprasti produktų etiketėse pateikiamą informaciją. Galiausiai, bus supažindinti su dietų, vegetarinės, veganinės mitybos, žaliavalgystės principais ir jų įtaka sveikatai bei sužinos apie gaunamos ir išeikvojamos energijos balanso palaikymo svarbą.

Praktinės dalies metu dalyvius pasieks iš anksto įrašyti vaizdo įrašai, kuriuose mokymų vedėjai pristatys  pusryčių, pietų, vakarienės ir užkandžių patiekalus, paremtus teorinėje mokymų dalyje aptartais sveikos ir subalansuotos mitybos principais. Išbandyti receptus pagal lektorių vaizdo įrašus kiekvienas dalyvis galės asmeniškai.

Nuotoliniu būdu vyksiančias paskaitas ves gydytoja-dietologė Justė Paranauskienė. Artimiausios planuojamos paskaitų datos – balandžio 28 ir 29 d. bei gegužės 5, 6 ir 12 d. Planuojamas visų paskaitų pradžios laikas – 18 val.

Paskaitos organizuojamos nemokamai, tačiau būtina išankstinė registracija užpildant specialią internetinę formą. Ją rasti galite spustelėję ČIA.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA