Toliau auga dėl COVID-19 į ligonines guldomų žmonių skaičius: Vilniaus ir Kauno regionai atrodo prasčiau nei visa Lietuva | Kas vyksta Kaune

Toliau auga dėl COVID-19 į ligonines guldomų žmonių skaičius: Vilniaus ir Kauno regionai atrodo prasčiau nei visa Lietuva

Asociatyvi / V. Balkūno nuotr.

Lietuvoje toliau auga atvejų ir hospitalizacijų skaičius – vyrauja Vilniaus ir Kauno regionai, tačiau taip pat didėja ir testavimo apimtys – per savaitę PGR, kaupinių PGR ir greitaisiais antigeno testais ištestuojama virš 140 tūkst. asmenų, ir tai yra beveik pusantro karto daugiau nei per trečiosios bangos piką žiemą, rašoma naujausioje, balandžio 22 dienos, Vyriausybei parengtoje duomenų apžvalgoje.

Tikėtina, kad rekordinės testavimo apimtys kartu su beveik 30 proc. siekiančia visuomenės imunizacija yra tarp esminių priežasčių, kodėl į juodąją zoną įžengiama nuosekliau nei rudenį.

Šiuo metu apie trečdalis pirmų vakcinų dozių yra įskiepijama 65+ amžiaus grupės asmenims, tačiau ryškus poveikis atvejų augimui kol kas matomas tik tarp sveikatos priežiūros ir socialinės bei globos veiklų darbuotojų, kurių virš 70 proc. šiuo metu turi imunitetą COVID-19.

Švietimo darbuotojų ir 65+ amžiaus asmenų grupėse, kuriose tik neseniai imunizacijos lygis perkopė 50 proc., atvejų augimas yra šiek tiek lėtesnis nei likusioje populiacijoje, bet tokio stipraus efekto kaip tarp medikų ir socialinės bei globos veiklų darbuotojų dar teks palaukti.

Lietuvoje jau paskiepyta virš 300 tūkst. aukščiausios rizikos grupės (65 arba daugiau metų) asmenų. Šiuo metu šios grupės skiepijimas lėtėja, bet vis dar sudaro virš trečdalio visų suleistų pirmų vakcinos dozių, ir imunizacija, įskaitant ir persirgusius, yra pasiekusi apie 60 proc.

Pilnėjančios ligoninės kelia nerimą

Labiausiai nerimą keliantis rodiklis yra ne naujų koronaviruso atvejų skaičius, o pilnėjančios ligoninės, sako premjerė Ingrida Šimonytė.

„Mane labai neramina ne atvejų skaičius, o kas klostosi ligoninėse, nes lovų skaičius pilnėja Vilnius ir Kauno apskrityse, spaudimas sveikatos sistemai didėja. Atvejų skaičius nėra pats labiausiai neraminantis rodiklis visų rodiklių puokštėje“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė premjerė.

Pasak jos, naujų atvejų skaičius laikosi stabilus, apie 1200 naujų atvejų per parą, ir skaičiai „nėra džiuginantys“, nes nemažėja, bet aukštą rodiklį lemia ir dideli testavimo mastai.

Pagrindinių rodiklių apžvalga

1) Atvejų skaičius nuo kovo pradžios auga, tačiau dar greičiau didėjo testavimo apimtys, todėl teigiamų tyrimų procentas liko daugmaž stabilus. Jau 5 dienas esame juodojoje zonoje, tačiau augimo greitis yra mažesnis, nei buvo įžengus į juodąją zoną rudenį.

Teigiamų tyrimų dinamika / LRV nuotr.

2) Nors bendras teigiamų testų procentas tebėra stabilus, daugėja asmenų, besitiriančių dėl jaučiamų COVID-19 simptomų, taip pat auga teigiamų tyrimų procentas tarp šių asmenų – jis šiuo metu siekia gruodžio lygį. Tai rodo, kad COVID-19 vyravimas tarp peršalimo tipo simptomus sukeliančių ligų auga. Taip pat, plečiant greitųjų antigeno testų apimtis, mažėja teigiamų tyrimų procentas, tačiau PGR tyrimų teigiamų tyrimų dalis nuosekliai auga.

Atliekamų testų statistika / LRV nuotr.

3) Situacija ligoninėse sparčiai prastėja Vilniaus ir Kauno regionuose. Vilniaus ir Alytaus COVID-19 klasteryje dabar užimtų gydymo ir reanimacijos lovų skaičius siekia gruodžio pradžios lygį, Kauno ir Marijampolės – lapkričio pradžios, o kituose klasteriuose pacientų skaičiai vis dar yra maži.

Užimtų lovų satistika ligoninėse / LRV nuotr.

Vakcinacijos apžvalga

1) Lietuvoje jau paskiepyta virš 300 tūkst. aukščiausios rizikos grupės (65 arba daugiau metų) asmenų. Šiuo metu šios grupės skiepijimas lėtėja, bet vis dar sudaro virš trečdalio visų suleistų pirmų vakcinos dozių, ir imunizacija, įskaitant ir persirgusius, yra pasiekusi apie 60 proc.

Vakcinacija / LRV nuotr.

2) Vakcinacijos efektas yra labai ryškus asmenų grupėse, kuriose imunizuota daugiau nei 70 proc. asmenų. Šiuo metu tai yra sveikatos priežiūros darbuotojai ir socialinės bei globos veiklų darbuotojai. Žemiau pateiktuose grafikuose matome, kad, daugėjant atvejų mažiausiai vakcinuotų asmenų grupėje („Kita“ – visi, išskyrus sveikatos priežiūrą, socialinę ir globos veiklas, švietimą ir 65+ amžiaus asmenų grupę), tarp sveikatos, socialinės ir globos veiklų darbuotojų matomas atvejų daugėjimas yra gerokai mažesnis. Šis efektas nėra toks ryškus tarp švietimo darbuotojų ir asmenų, kuriems yra 65 ir daugiau metų, nes tik neseniai šių grupių imunizacijos lygis perkopė 50 proc.

Vakcinacijos efektas / LRV nuotr.

3) Vakcinų sunaudojimas Lietuvoje yra labai operatyvus: tik gavus naują „Moderna“ ir „Pfizer“ vakcinų siuntą, visos vakcinos sunaudojamos per keletą dienų, tačiau ir nesunaudotų „Vaxzevria“ vakcinų dabar turime tik 5 proc. viso gauto kiekio.

Vakcinų sunaudojimas / LRV nuotr.
Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA