Lietuvoje netrukus pradės veikti nauja sistema: pirkdami automobilį gausite specialų kodą | Kas vyksta Kaune

Lietuvoje netrukus pradės veikti nauja sistema: pirkdami automobilį gausite specialų kodą

DELFI, Kas vyksta Kaune, 2021/04/15 10:35
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Siekiant galutinį vartotoją apsaugoti nuo galimų apgaulių, kuomet perkama transporto priemonė, Lietuvoje netrukus pradės veikti Transporto priemonių savininkų apskaitos sistema.

Su gegužės 1 dieną įsigaliosiančiais Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo ir Administracinių nusižengimų kodekso pakeitimais siejama sistema siekiama, kad gyventojai nesusidurtų su nesąžininga prekyba automobiliais, o jų teisės būtų apsaugotos.

„Mūsų tikslas – tai vartotojo saugumas, o kartu ir kova su šešėliu. Tikimės, kad tai paskatins visuomenę formuoti civilizuotą ir skaidrią transporto priemonių, taip pat ir jų dalių prekybos tradiciją, kuri sumažins šešėlinę transporto priemonių prekybą iki minimumo, o transporto priemonių pirkėjai galės būti tikri dėl sandorio patikimumo“, – sakė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje A. Bilotaitė pastebėjo, kad iki šiol didžioji dalis automobilių pirkimo-pardavimo sandorių vyksta grynaisiais pinigais.

„Taip galima nuslėpti tikrąją sandorio sumą, išvengti mokesčių“, – sakė ji.

Pranešama, kad Latvijos, kuri yra įdiegusi privalomą automobilių registravimo sistemą, patirtis rodo, kad per pirmuosius metus šiame sektoriuje sumokėtų mokesčių suma išaugo 27,2 mln. eurų.

Naujoje sistemoje bus fiksuojami visų transporto priemonių savininkai, t. y. kiekviena šalyje esanti ir nuosavybės teise Lietuvos gyventojui ar įmonei priklausanti transporto priemonė turės turėti unikalų savininko deklaravimo kodą (SDK).

Transporto priemonę parduoti ar registruoti bus galima tik turint šį kodą. Nuo šiol savininkų pasikeitimas ir registracija bus du atskiri procesai. Pirma, vykstant nuosavybės pasikeitimui kas kartą bus suteikiamas naujas SDK. Antra, tik turint jį, asmuo galės registruoti transporto priemonę savo vardu.

Automobilio įsigijimas ir deklaravimas / „Regitros“ nuotr.

Kas yra SDK, kada ir kaip jį bus galima gauti?

SDK – tai unikalus transporto priemonės savininko deklaravimo kodas, kurį reikės turėti visoms šalyje esančioms ir Lietuvos gyventojams ar įmonėms nuosavybės teise priklausančioms transporto priemonėms, rašoma „Regitros“ pranešime žiniasklaidai.

Taip pat naujas kodas bus sugeneruojamas kiekvieną kartą pasikeitus transporto priemonės savininkui. Svarbu žinoti, kad nuo gegužės mėnesio SDK bus būtina turėti ne tik registruojant transporto priemonę, bet ir norint ją parduoti.

Nuo gegužės 1 d. daliai transporto priemonių savininkų SDK bus suteikiamas automatiškai, o kitai daliai reikės kreiptis į „Regitrą“ patiems. Pranešti apie turimą transporto priemonę ir gauti SDK bus galima tiesiog elektroninėje sistemoje.

SDK kodas gegužės 1 d. automatiškai bus suteikiamas, jei transporto priemonė šiuo metu yra registruota Lietuvoje. Taigi, jos savininkui jokių papildomų veiksmų daryti nereikės. Priskirtą SDK taip pat bus galima sužinoti internetu arba „Regitros“ padalinyje.

Tuo atveju, jei transporto priemonė yra Lietuvos teritorijoje, tačiau ji yra išregistruota arba dar neįregistruota, norint gauti SDK yra numatytas pereinamasis laikotarpis iki 2021 m. liepos 31 d. Kitaip tariant, savininkas turės 3 mėnesius laiko kreiptis į „Regitrą“ ir gauti SDK.

Bet, jei pastaruoju atveju transporto priemonę planuojama parduoti ar registruoti, tuomet SDK reikia gauti prieš atliekant šiuos veiksmus ir nelaukti liepos 31 dienos.

Na, o kalbant apie tas situacijas, kai transporto priemonė jau įsigyta užsienyje ir dar tik bus įvežta, jos savininkui SDK reikės gauti prieš transporto priemonę įvežant į Lietuvos teritoriją.

Planuojama, kad transporto priemonės nuosavybės pakeitimo deklaravimo paslaugos internetu bus teikiamos nemokamai. Tuo metu informacija apie administravimo įkainius „Regitros“ padaliniuose bus pateikiama vėliau. Transporto priemonių registracijos paslaugų kaina išliks nepakitusi.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA