Norintiems greičiau sužinoti, ar neserga COVID-19 – testai vaistinėse ir prekybos centruose | Kas vyksta Kaune

Norintiems greičiau sužinoti, ar neserga COVID-19 – testai vaistinėse ir prekybos centruose

Greitieji COVID-19 antigenų testai/ „Camelia“ nuotr.

Savaitės pradžioje į portalą kreipėsi kaunietis, besiskundžiantis, kad artimiausia registracija atlikti COVID-19 testą – vos po dviejų savaičių. Už testavimą atsakingi atstovai teigia, kad žmogus turi klaidingą informaciją. Trečiadienį pabandžius registruotis į mobilųjį testavimo punktą Kaune, buvo pasiūlytas laikas tą pačią ar kitą dieną.

Didinami testavimo pajėgumai

Iš Latvijos į Lietuvą antradienį sugrįžęs vyras sakė, kad užsiregistruoti testui nusprendė, nes nori anksčiau laiko baigti privalomą saviizoliaciją. Paskambinęs į mobilųjį punktą išgirdo pasiūlymą atvykti testuotis tą pačią dieną, tačiau nusprendė testą atlikti ketvirtadienį. „Viskas labai paprasta – jokių nesklandumų“, – sakė kaunietis.

Ir nors portalo socialinio tinklo susirašinėjime kitas skaitytojas teigė, kad negali užsiregistruoti testuotis anksčiau, kaip po dviejų savaičių, tiek miesto savivaldybės, tiek mobiliojo punkto veiklą koordinuojantys atstovai teigia, jog tai negali būti tiesa. Nors atstovai ir pripažino, kad punkto darbų apimtys nemažėja, tačiau, pasak jų dedamos visos pastangos, kad pajėgumai atitiktų kauniečių poreikius.

Viena iš tokių naujovių – šią savaitę prie mobiliojo punkto darbuotojų prisijungia papildomos pajėgos – Lietuvos sveikatos mokslų universiteto studentai.

„Vis daugiau įmonių sugrįžtant į fizines darbo vietas, didėja ir profilaktinių tyrimų poreikis mieste. Savo ruožtu stengiamės, kad mobilusis punktas dirbtų pilnu pajėgumu. Tikimės, kad LSMU jaunimui pilnai įsijungus į komandą sutrumpės ir laukimo eilė, o procesai vyks sklandžiau“, – portalui sakė Kauno miesto savivaldybės administracijos Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Daiva Kuzminienė.

10 proc. – neatvyksta

Taip pat D. Kuzminienė paragino visus tyrimui besiregistruojančius kauniečius elgtis atsakingai ir jiems paskirtu metu atvykti į mobilųjį patikros punktą. „Suprantame, kad gyvenime nutinka ir neplanuotų dalykų, tačiau neatvykdami atimame galimybę profilaktiškai išsitirti iš tikrai norinčių ir galinčių atvykti miestiečių“, – sako ji.

Pasak savivaldybės atstovės, vien per praėjusią savaitę profilaktiniams tyrimams dėl COVID-19 užsiregistravo apie 7 tūkst. gyventojų, tačiau net dešimt procentų jų nepasirodė numatytu laiku.

Praėjusį antradienį Kaune atlikti 1 135 PGR testai, trečiadienį – 986, teigiamų tyrimų dalis per 7 paras sudaro 7,5 – 8,2 proc. Ketvirtadienio duomenimis sergamumas Kaune 100 tūkst. gyventojų pasiekė 507 atvejus per 14 parų, sergamumas per savaitę pašoko beveik 60 proc.

Testai jau ir vaistinėse

Specialistų teigimu, testavimas – viena pagrindinių priemonių užkirsti kelią naujam ir pavojingam virusui plisti. Tiems, kurie nenori vykti testuotis į mobilųjį punktą nuo šiol atsiranda galimybė atlikti testą savarankiškai namuose. Tokią galimybę jau seniai turi daugelio pasaulio valstybių gyventojai.

Kaip skelbia vaistinių tinklas „Camelia“, nuo šiol jų tinklo vaistinėse galima įsigyti COVID-19 antigenų testų, kurie atliekami naudojant paciento seiles. Pagal pateiktas instrukcijas testą atlikti labai paprasta, todėl Lietuvos gyventojai pasitikrinti gali patys, savo namuose.

Greitieji COVID-19 antigenų testai/ „Camelia“ nuotr.

COVID-19 antigenų testai, atliekami naudojant paciento seiles, skirti kokybiškai aptikti SARS-CoV-2 antigenus žmogaus seilių bei nosies ar nosiaryklės tepinėlių mėginiuose. Šis testas naudojamas žmonių, kurie įtariami sergant COVID-19 liga, SARS-CoV-2 viruso antigenams aptikti.

„Pavyzdžiui, po nustatytos COVID-19 diagnozės ir kurį laiką trukusios saviizoliacijos nežinote, ar jau esate pasirengęs grįžti į darbą ar eiti į kitas viešas vietas, ar virusas jau pasišalino ir neužkrėsite kolegų ar aplinkinių“, – sako „Camelia“ vaistininkas Rimvydas Blynas.

Pasak „Camelia“  vaistinių tinklo Komunikacijos projektų vadovės Žiedūnės Juškytės, šiuo metu jų vaistinėse parduodami testai supakuoti po 1 vnt., o nuotraukoje užfiksuoto testo kaina yra 15,99 eur.

„Tačiau jų jau mažai turime, o tokio pat tipo, tačiau kito gamintojo testai šiuo metu mūsų vaistinėse kainuoja 8,99 Eur“, – sako Ž.Juškytė. Pasak jos netrukus „Camelia“ vaistinėse pasirodys ir greitieji COVID-19 testai, atliekami imant mėginį iš nosies.

Parengta tvarka dėl COVID-19 testų įsigijimo

Kaip ketvirtadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija, savikontrolei skirti greitieji antigeno testai nuo šiol bus prieinami visiems šalies gyventojams įvairiose prekybos vietose.

Siekiant vykdyti platesnį testavimą ir anksti išaiškinti infekcijos atvejus, SAM nustatė ribotas išimtis ir leidžia platinti patikimus bei saugius profesionaliam naudojimui skirtus greituosius antigeno testus.

Savikontrolei tinkami naudoti greitieji antigeno testai turi: atitikti in vitro diagnostikos priemonėms keliamus reikalavimus; Atitikti Europos Komisijos nustatytus parametrus: jautrumas turi būti ne mažesnis nei 80 proc., o specifiškumas – ne mažesnis nei 97 proc.;

Taip pat būti pritaikyti naudoti mažai invaziniam ėminio paėmimo būdui – iš priekinės nosies landos arba seilių; Turėti neprofesionaliam naudotojui pritaikytą išorinę pakuotę ir naudojimo instrukciją.

Anksčiau, antradienį, apie prekiavimą greitaisiais antigeno testais parduotuvėse pasisakė ir Ingrida Šimonytė. „Tikrai bus galima prekiauti vaistinėse, prekybos centruose, kas pasirinks tą daryti, ir žmonės galės pasitestuoti patys“, – Seime sakė ji.

Skirti greitam testavimui

Greitieji COVID-19 antigenų testai rekomenduojami darbovietėms, kurioms nuotolinis darbas neįmanomas, ypač, kuriose dirba labai daug žmonių ir viruso plitimo tikimybė yra didelė. Taip pat tokie testai naudingi asmenims, kurie dirba ar prižiūri asmenis, kuriems COVID-19 ypač pavojingas (senjorai, sergantys lėtinėmis ligomis ir kt.). Tokių testų rezultatas paaiškėja labai greitai – po 10 minučių.

R. Blynas nurodo, kad vaistinėse įsigyti testai yra skirti tik savitikrai, testo rezultatas nebus oficialus ir neįsirašys į asmens ligos istoriją. Teisinę galią turinčius testus atlieka tik sveikatos priežiūros specialistai asmens sveikatos priežiūros įstaigose ar mobiliuosiuose COVID-19 patikros punktuose.

Tokie greitieji COVID-19 antigenų testai sutaupo laiko ir supaprastina testavimosi procesą. Visgi, jei namuose ar darbe atlikto greitojo testo rezultatas teigiamas ir būtinas teisinis diagnozės pagrindimas, testą reikėtų pakartoti COVID-19 mobiliajame punkte, prieš tai laikantis saviizoliacijos ir kitų saugumo priemonių.

„Jei pajutote peršalimo, gripo ar galimo COVID-19 simptomus, patys į vaistinę neikite, saugokite save ir kitus, nes jausdami simptomus galite užkrėsti kitus. Jei manote, kad toks testas jums gali praversti, rekomenduoju įsigyti ateičiai ir, jei prireiks, testą galėsite atlikti nedelsiant.

Visgi, jei nuspręsite testą atlikti po ligos ir baigiantis saviizoliacijai, paprašykite, kad testą nupirktų artimieji, draugai ar kaimynai, kurie su jumis kontakto neturėjo, o prekes jums perduos per atstumą, – prašo vaistininkas R. Blynas ir tai savo pacientams vis primena. – Pandemijos metu labai svarbu rūpintis ne tik savimi, tačiau ir kitais, kad kuo įmanoma įvairesnėmis priemonėmis užkirstume kelią COVID-19 plitimui.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA