Seimas pritarė PVM lengvatai maitinimo, sporto ir kultūros sektoriams | Kas vyksta Kaune

Seimas pritarė PVM lengvatai maitinimo, sporto ir kultūros sektoriams

Asociatyvi / Delfi nuotr.

Seimas linkęs priimti pataisas dėl pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos labiausiai nuo pandemijos nukentėjusiems maitinimo, sporto, kino bei kultūros sektoriams.

Seimas ketvirtadienį po svarstymo pritarė Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisoms, kuriomis siūloma mažinti tarifą daliai labiausiai nuo koronaviruso nukentėjusių veiklų. Už balsavo 96 Seimo nariai, prieš – vienas, o susilaikė – dešimt parlamentarų.

Pataisos numato, kad 9 proc. PVM tarifas nuo šių metų liepos iki 2022 metų pabaigos galiotų kavinių, barų, restoranų ir kitų maitinimo įstaigų paslaugoms, nesusijusioms su alkoholiu.

Kultūros srityje lengvata galiotų visų rūšių meno ir kultūros įstaigoms bei renginiams, aktoriams, dainininkams, muzikantams, dirigentams, šokėjams, skaitovams, cirko artistams, taip pat kino, sporto renginiams, klubams, privačių žmonių teikiamoms sporto paslaugoms.

„Tai (maitinimo – BNS) pats pažeidžiamiausias sektorius ir jam turime padėti atsistoti ant kojų“, – teigė Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas.

Jis pabrėžė, kad lengvata bus laikina, bet patikino, kad pasikartojus pandemijos bangoms, lengvata bus tęsiama.

Pasak jo, maitinimo sektoriuje dirba apie 30 tūkst. žmonių.

M. Majauskas be kita ko teigė, kad valstybės biudžetas netektų 350 mln. eurų, jeigu lengvata būtų pritaikyta maisto produktams, kuriems PVM lengvatą siūlo nustatyti „darbiečiai“, socialdemokratai.

Socialdemokratas Gintautas Paluckas įsitikinęs, kad PVM lengvatos kultūrai ir sportui, skirtingai nei maitinimo sektoriui, turėtų būti neterminuotos.

Laisvės frakcijai priklausantis Vytautas Mitalas tvirtino, kad dėl lengvatos biudžetas neteks apie 100 mln. eurų.

„Biudžeto situacija leidžia pakelti maždaug 100 mln. eurų netekimus“, – teigė jis.

Tuo tarpu Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Remigijus Žemaitaitis skaičiuoja, kad lengvata kainuos kur kas daugiau – 274 mln. eurų.

„Šiuos pinigus turės sunešti mokesčių mokėtojai“, – teigė jis, vardindamas atvejus, kaip lengvata „bus pasinaudojama“.

„Verslininkas degustacijos vakarienę pakiš po sumuštiniu, po karbonadu ir po kitu dalyku ir tai visi darys. Ir tada vėl įsijungs tarnybos: FNTT, Mokesčių inspekcija, matysime PVM grobstymus“, – pridūrė parlamentaras.

Maitinimo sektorius sako, kad nustačius PVM lengvatą, pigs maisto pristatymas, mažės įmonių skolos ir šešėlis.

Renginių organizatoriai prognozuoja susidursiantys su išaugusia konkurencija ir iššūkiais bei galimu darbuotojų stygiumi, nes daug jų iš renginių organizavimo sektoriaus išėjo į reklamos ar statybos sektorius.

Kino atstovai įspėja, kad atlaisvinus suvaržymus kino teatrams prireiks pusantrų metų atsistoti ant kojų ir sugrįžti į buvusią situaciją.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA