A. Dulkys: gamintojas kol kas neleido naudoti į Lietuvą atvežtos „Johnson & Johnson“ vakcinos | Kas vyksta Kaune

A. Dulkys: gamintojas kol kas neleido naudoti į Lietuvą atvežtos „Johnson & Johnson“ vakcinos

BNS / Augustas Stankevičius 2021/04/14 17:46
Asociatyvi / J&J nuotr.

Skiepijimas „Johnson & Johnson“ vakcina Lietuvoje kol kas nebus pradėtas, sako sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

„Mus pasiekė oficialus prašymas iš gamintojo, kad kol kas šią vakciną laikytume centriniame sandėlyje. Artimiausiomis dienomis būsime informuoti dėl tolimesnio vakcinos naudojimo“, – spaudos konferencijoje trečiadienį po Vyriausybės posėdžio sakė ministras.

„Mūsų sprendimai dabar nėra susiję nei su Europos vaistų agentūros, nei su Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos kažkokiais sprendimais. Tiesiog mes turime paties gamintojo prašymą“, – pridūrė jis.

Anot ministro, Lietuva neturėjo „kažkokių sprendimų ar planų nevakcinuoti šita vakcina“. Be to, preparatu planuota skiepyti diplomatus, kitus keliaujančius į užsienį asmenis.

Lietuvą antradienį pasiekė pirmosios 4,8 tūkst. dozių JAV kompanijos „Johnson & Johnson“ vakcinos nuo COVID-19.

Tačiau tą pačią dieną Jungtinių Amerikos Valstijų aukšto rango sveikatos apsaugos pareigūnai rekomendavo šalyje sustabdyti skiepijimą „Johnson & Johnson“ vakcina nuo COVID-19, kol tiriamas ryšys tarp šių skiepų ir retų kraujo krešulių susidarymo.

Bendrovė savo ruožtu pranešė, kad atideda vakcinos platinimą Europoje.

JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) ir Ligų kontrolės centrai (CDC) vertina „galimai reikšmingus“ pranešimus apie šešis retų kraujo krešulių susidarymo smegenyse atvejus paskiepytoms 18–48 metų moterims.

Reguliavimo tarnyba nurodė, kad iki pirmadienio JAV buvo suleista daugiau kaip 6,8 mln. „Johnson & Johnson“ vakcinos dozių.

Tai reiškia, kad minėtas retas poveikis buvo nustatytas maždaug vienu iš milijono atvejų.

Europos vaistų agentūra (EVA) praėjusią savaitę pranešė vertinanti neįprastų kraujo krešulių susidarymo atvejus po skiepo kompanijos „Johnson & Johnson“ vakcina, tačiau dėl šių reiškinių kol kas nėra priėmusi jokio sprendimo.

Klausimų dėl kraujo krešulių susidarymo kilo ir dėl „AstraZeneca“ vakcinos, kuri pagaminta pagal panašią technologiją kaip ir „Johnson & Johnson“ vakcina.

Lietuvoje ir virtinėje Europos valstybių skiepijimas „AstraZeneca“ vakcina kovo viduryje buvo laikinai sustabdytas dėl nustatytų tromboembolijos atvejų paskiepytiems žmonėms.

Vėliau Europos vaistų agentūra paskelbė, jog ši vakcina nuo COVID-19 yra saugi ir veiksminga, todėl skiepijimas šiuo preparatu buvo atnaujintas, tačiau EVA pabrėžė, kad „negali galutinai atmesti ryšio“ tarp neįprastų kraujo krešulių ir vakcinos, todėl ėmėsi tolesnio tyrimo dėl minėtų retų atvejų.

Praėjusią savaitę EVA pareiškė, kad neįprastų kraujo krešulių susidarymas turėtų būti pažymėtas kaip „labai retas“ „AstraZeneca“ vakcinos nuo pandeminio koronaviruso šalutinis poveikis, bet pažymėjo, jog šių skiepų nauda ir toliau nusveria galimą riziką.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA