Kauniečiai nebežino, ko griebtis: mineralinis vanduo iš čiaupo bėga be perstojo | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai nebežino, ko griebtis: mineralinis vanduo iš čiaupo bėga be perstojo

Skaitytojos nuotr.

Iš čiaupo tekantis keistos spalvos vanduo jau kurį laiką neramina kauniečius. Penktadienį į „Kas vyksta Kaune“ redakciją kreipėsi neapsikentusi Auštųjų Šančių gyventoja, moteris teigimu, Prancūzų gatvėje į daugiabutį tiekiamo vandens kokybė tragiška, o specialistų atsakas verčia iš kojų. Tuo metu „Kauno vandenų“ atstovas ramina – drumzlinas vanduo žmogaus sveikatai nepavojingas.

„Kur indelio nuotrauka, tai tiek nuosėdų kažkur iš 100 ml vandens… Ir jie nieko nepasako, nei del ko, nei kada sutvarkys. „Mineralai sveika“ – toks avarinės darbuotojo komentaras“, – apmaudą liejo skaitytoja, atsiuntusi visą krūvą pikantiškų nuotraukų.

Kokybė atitinka normas

Kaip naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ komentavo „Kauno vandenų“ Viešųjų ryšių specialistas Andrius Nenėnas, prieš tiekdami klientui geriamąjį vandenį „Kauno vandenys“ jį gerina filtruodami.

Jo teigimu, Prancūzų g. 51-uoju numeriu pažymėtam daugiabučiui ir aplinkiniams namams vanduo tiekiamas po papildomo filtravimo Petrašiūnų vandens gerinimo įrenginiuose ir jo kokybė apskaitos mazge esą atitinka visas normas.

A. Nenėnas spėliojo, kad vanduo minėto daugiabučio tinkle galėjo susidrumsti po prieš keletą savaičių K. Baršausko ir Breslaujos gatvėse įvykusių linijų avarijų, dėl ko bendrovei neišvengiamai teko atlikti remonto darbus ir atjungti tiekimą magistralinėje linijoje.

„Įprastai, po remonto vėl įjungus vandenį, ant vamzdžių sienelių nusėdusios geležies ir mangano nuosėdos sujuda ir vanduo kuriam laikui susidrumsčia“, – komentavo jis.

Neskaidrus vanduo sveikatai nepavojingas

Pasiteiravus, ar minėtos nuosėdos gali būti pavojingos žmogaus sveikatai, A. Nenėnas užtikrintas – vanduo nėra toksiškas.

„Tiek geležies, mangano, tiek kitų mikroelementų (kalcio, kalio, magnio ir kitų) kilmė yra gamtinė ir geriamajame vandenyje jų atsiranda natūraliai. Vanduo pratekėdamas uolienomis tirpdo jame esančias mineralines medžiagas ir jomis prisisotina. Puikiai suprantame, kad netikėtai padidėjus jų koncentracijai, nemalonios išvaizdos vanduo sukelia neigiamą reakciją, vis dėlto norime patikinti, kad tai nėra pavojinga sveikatai. Geležies ir mangano prisotintas vanduo nėra toksiškas”, – teigė „Kauno vandenų“ Viešųjų ryšių specialistas.

Reaguoja į pranešimus

Kaip teigia A. Nenėnas, po gyventojų pranešimų dėl drumsto vandens, „Kauno vandenys„ darbuotojai atvyksta praplauti vandentiekio linijų per priešgaisrinius hidrantus. Ilgainiui, po šių procedūrų vamzdynai natūraliai prasiplauna, tačiau plovimo metu, gali pasikartojančiai atsirasti geležies ir mangano dalelių.

„Dedame visas pastangas, kad darbai būtų atlikti kuo sparčiau ir vandens kokybė būtų atstatyta“, – teigė jis ir pridūrė, kad vos tik sulaukus skundų, penktadienį Prancūzų gatvėje jau dirbo tinklų plovimo brigada.

Skundžiasi ir daugiau gyventojų

A. Nenėnas pripažįsta, kad vandens kokybe retkarčiais skundžiasi ir kiti Aukštųjų Šančių gyventojai, pavyzdžiui, gyvenantys A. Juozapavičiaus prospekte.

„Siekiant spręsti vandens kokybės užtikrinimą Šančiams, Vičiūnų vandenvietėje taip pat pastatyti vandens gerinimo įrenginiai padėsiantys mažinti mangano kiekį iš žemės gelmių išgaunamame vandenyje“, – teigė A. Nenėnas ir pabrėžė, kad gerinimo įrenginių naudą miestiečiai turėtų pajausti antroje šių metų pusėje.

Tiesa, penktadienį portalui „Kas vyksta Kaune“ dėl vandens kokybės skundėsi ir Centro gyventojai.

„Kreipiuosi parodyti, kokį vandenį turi naudoti Kauno Centro gyventojai!!!”, – vaizdo įrašu dalijosi skaitytojas.

Dėl kokybės atsako ne vien „Kauno vandenys“

A. Nenėno teigimu, masinių nusiskundimų dėl vandens kokybės „Kauno vandenys“ nesulaukia.

„Norėtume paminėti, kad tikrai ne visais atvejais vandens drumstumą lemia „Kauno vandenų“ atliekami darbai ar avarijos. Kai kada problemų ar remonto darbų pasitaiko daugiabučių vidaus tinkluose, už ką atsakinga namą administruojanti įmonė, ne „Kauno vandenys“, – teigė jis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA