Protestuotojai nenuleidžia rankų: prie Kauno savivaldybės vėl išdygo kryžių „miškas“ | Kas vyksta Kaune

Protestuotojai nenuleidžia rankų: prie Kauno savivaldybės vėl išdygo kryžių „miškas“

R. Tenio nuotr., „Kas vyksta Kaune“ montažas

160 medžių – tiek bus iškirsta vardan naujojo kelio palei Nemuno pakrantę Žemuosiuose Šančiuose. Praeitą penktadienį Žemųjų Šančių bendruomenė anglimi nupaišė 160 kryžių priešais Kauno savivaldybę. Vos tik pasibaigus akcijai, juos iš karto nuplovė „Kauno švara“. Rajono bendruomenė nutarė pakartoti protestą – šį kartą prie jo jungiasi ir Gegužės 1-osios profesinė sąjunga. Šiandien, 18 val., miestiečiai prie Kauno savivaldybės vėl piešė kryžių mišką.

Anot profesinės sąjungos, šia akcija norima parodyti, kad Žemųjų Šančių bendruomenė kovoja ne viena, teigiama organizatorių pranešime spaudai.

„Kauno savivaldybė bando supriešinti miestiečius sakydama, kad visas miestas palaiko naujo kelio tiesimą, išskyrus Žemųjų Šančių gyventojus. Tai yra manipuliacija. Kaip miestiečiai, norime išreikšti nepasitenkinimą, kad mūsų miesto erdvės ir visuomeninės lėšos aukojamos turtuolių interesams tenkinti“, – teigė profsąjungos pirmininkas Jurgis Valiukevičius.

2019 m. Žemųjų Šančių bendruomenė surinko 6 tūkst. rajono gyventojų parašų prieš naujojo kelio tiesimą. Tačiau Kauno savivaldybė neatsisakė šio projekto, o tik jį pakoregavo – sutrumpino ir šiek tiek susiaurino gatvę. Savivaldybė teigia, kad ši gatvė leis patogiau pasiekti Nemuno pakrantę, bus sukurtos naujos rekreacinės zonos, praplėstas dviračių takas. Tačiau šiuo metu projekte lėšos numatytos tik gatvės tiesimui, o rekreacinėms zonoms – nieko.

Planuojamas kelias turėjo sujungti du naujai vystomus nekilnojamo turto objektus. Anot 2019 m. LRT atlikto tyrimo, prestižinėse Kauno vietose dygstantys daugiabučiai priklauso Visvaldo Matijošaičio aplinkos žmonėms.

Šančių pradžioje statomi du dangoraižiai, projektuojami Nerijaus Natkevičiaus – buvusio mero patarėjo visuomeniniams klausimams. Kitame rajono gale – naujai pastatyti prestižiniai daugiabučiai, iškilę ant savivaldybės žemės greta Žemųjų Šančių vidurinės mokyklos. Šį projektą įgyvendino mero sūnaus Šarūno Matijošaičio verslo partneris ir taip pat buvęs mero patarėjas Antanas Etneris, teigiama pranešime.

„Gyvenu Šančiuose ir tikrai neprieštarauju, kad Nemuno krantinė būtų tvarkoma, pritaikoma poilsiui ir sportui. Tai nekainuoja daug lėšų, o likusią dalį galima skirti duobėtų miesto gatvių tvarkymui,” – teigia viena iš akcijos iniciatorių Viktorija Kolbešnikova.

„Viename iš akcijos plakatų bus užrašyta „648 BBD“ – tai mero ferrario numeriai. Mano nuomone, šie inicialai puikiai parodo mero požiūrį – problemų kyla ne tik su Šančių keliu. Meras atėjo į valdžią skelbdamas apie įsiklausymą į bendruomenes – kur tas įsiklausymas? Jis kalba apie žalią miestą – tai kodėl planuoja kirsti medžius Šančiuose ir Ąžuolyne? Jis sako, kad kultūrą siekia „išnešti į bendruomenes“ – tai kodėl komerciniams M.A.M.A apdovanojimams skiriami tūkstančiai, o bendruomenių iniciatyvoms – nulis?“ – pridėjo ji.

Akcija prasidėjo 18 val. Jos metu šančiškiai ir profsąjungos nariai kreida nupiešė 160 raudonų iksų, simbolizuojančių dėl naujo kelio tiesimo planuojamus nukirsti medžius. Taip pat akcijoje dalyvavo būgnų grupė „Bombo feminista“ ir kiti miestiečiai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA