Pradinukai sugrįš į Kauno mokyklas po pavasario atostogų: kaupinių testavimo reiks ne visiems | Kas vyksta Kaune

Pradinukai sugrįš į Kauno mokyklas po pavasario atostogų: kaupinių testavimo reiks ne visiems

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Moksleivių pavasario atostogos eina į pabaigą, o didėjant sergamumui koronavirusu, daugeliui tėvų kyla pagrįstų abejonių, ar galės pradinių klasių moksleiviai pirmadienį grįžti į mokyklų suolus. Kaunas kylančiam sergamumui ruošiasi iš anksto – atlieka pradinių klasių moksleivių tėvų apklausą, ar sutiktų testuotis kaupinių metodu.

Tėvams kyla daug klausimų

Su portalu „Kas vyksta Kaune“ susisiekusi moteris sakė, kad iš mokyklos, kurioje mokosi jos dukra, gavo tokią žinutę: „Ženkliai padidėjus COVID-19 atvejų skaičiui, Kauno savivaldybė teiraujasi pradinukų tėvų, kokiu būdu pradinės klasės turės tęsti mokslus po Velykų atostogų. Gavus Jūsų sutikimą namų ūkius testuoti kaupinių metodu (vienas mėgintuvėlis visiems kartu gyvenantiems šeimos nariams), savivaldybė nuo balandžio 6 d. organizuos patikros punktus, į kuriuos reikės atvykti ir pasitikrinti. Jums sutikus, balandžio 12 d. vaikai galės mokytis mokykloje įprastu būdu“, – žinutės tekstą cituoja moteris.

Pasak moteris, nurodoma, kad „apklausa neliečia šeimų, auginančių priešmokyklinio amžiaus vaikus – jie nuo balandžio 12 d. mokysis įprastu būdu“.

Tačiau dėl I-IV klasių moksleivių sugrįžimo į įprastą ugdymo procesą, pasirodo, gali kilti keblumų. „Jeigu didžioji atskiros klasės tėvų dalis sutiks testuotis, ta klasė po Velykų atostogų mokysis įprastu būdu. Jeigu ne – klasė mokysis nuotoliniu būdu”, – žinutės tekstu dalinosi moteris bei prašė, kad žurnalistai pasidomėtų, ką apie tai sako savivaldybės švietimo skyrius.

Apklausa reikalinga sužinoti nuomonę

„Kadangi sergančiųjų COVID-19 skaičius paaugo, po Velykų atostogų pradinukams planuojama taikyti savanorišką kaupinių testavimo metodą. Šiuo metu mokyklų paprašyta surinkti informaciją, kiek jų bendruomenių narių norėtų išsitirti. Testuotis galės tie vaikai ir jų šeimų ūkiai, kurie pareikš norą“, – portalui „Kas vyksta Kaune“ sakė Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Eglė Andriuškienė.

Pasak E. Andriuškienės, pagal šiandien galiojančią Vyriausybės numatytą tvarką, prieš grįžimą į mokyklas po atostogų, norą išreiškę šeimų ūkiai būtų testuojami mobiliajame patikros punkte. Vėliau mėginiai periodiškai turėtų būti imami pačiose mokyklose.

„Toks testavimas – savanoriškas, tačiau pradinukų tėvų norime paprašyti supratingumo. Norint, kad nereikėtų grįžti prie nuotolinio mokymo, nuo kurio yra pavargusi tiek mokinių, tiek tėvų ir pedagogų bendruomenė, privalome būti budrūs ir imtis visų saugumo priemonių“, – teigia E. Andriuškienė.

Kad mokyklose atliekamos apklausos dėl kaupinių testavimo, patvirtino ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos atstovai. Pasak jų, kol kas Kaune sergamumas nepasiekė ribos, už kurios būtų privalomas kaupinių testavimas, tačiau pasidaryti apklausas ir žinoti tėvų nuostatas iš anksto yra reikalinga, planuojant priemonių planą, kaip galėtų būti toliau vykdomas ugdymo procesas, jei sergamumas dar augtų.

Situaciją koreguos pandeminė situacija

Trečiadienį vakare Švietimo, mokslo ir sporto ministerija pranešė, kad Vyriausybė peržiūrėjo savivaldybių, kuriose gali būti nustatomos švelnesnės karantino režimo priemonės negu visoje šalyje, sąrašą, atsižvelgiant į naujausius duomenis. Nuspręsta į jį įtraukti ne tik tas savivaldybes kuriose 14 dienų COVID-19 ligos sergamumo rodiklis 100 000 gyventojų yra mažiau kaip 200 atvejų, bet ir tas savivaldybes, kuriose sergamumas neviršija 300 atvejų.

Sąraše ir toliau išsilaiko Kauno miesto ir Kauno rajono savivaldybės, kurių teritorijose leidžiamas pradinukų ugdymas mišriu būdu mokinių ir pedagogų netestuojant kaupinių metodu. Kitose savivaldybėse taikomas saugaus sugrįžimo į mokyklas modelis, pradinių klasių mokinius periodiškai testuojant kaupinių metodu.

Sąraše esančios savivaldybės, kuriose sergamumas yra 200-300 atvejų, jei sergamumas per 2 savaites nesumažės žemiau 200 atvejų, bus išbrauktos iš šio sąrašo. Tuomet jos turės pereiti prie testavimo kaupinių metodu arba nuotolinio ugdymo.

Praėjusią savaitę klasėse mokėsi virš 63 tūkst. pradinukų. Iš jų beveik 7 tūkstančiai mokyklose, kuriose taikomas testavimas kaupiniais.

Leisti užsiėmimai didesnėse grupėse

Siekdama didinti fizinį visuomenės aktyvumą trečiadienį Vyriausybė priėmė sprendimą nuo kitos savaitės leisti teikti sporto, laisvalaikio ir pramogų paslaugas atvirose erdvėse vienu metu ne daugiau kaip 10-čiai asmenų, išskyrus dviejų šeimų ir (ar) dviejų namų ūkių narius.

Nuo balandžio 12 d. daugiau asmenų galės dalyvauti neformaliojo ugdymo užsiėmimuose: atvirose erdvėse rengiamose neformaliojo vaikų ir suaugusiųjų švietimo veiklose vienu metu galės dalyvauti iki 10-ies asmenų.

Jau anksčiau savivaldybėse, kuriose sergamumas koronavirusu per pastarąsias 14 dienų 100 tūkst. gyventojų nesiekia 200 atvejų, buvo leistas kontaktinis neformalusis vaikų ir suaugusiųjų švietimas uždarose erdvėse ne didesnėmis kaip 5 asmenų grupėmis. Šiandien Vyriausybė sumažino reikalaujamą užtikrinti paslaugos teikimo plotą vienam asmeniui: neformaliojo švietimo užsiėmimuose turi būti užtikrinamas 20 kv. m plotas asmeniui, o negalint tokio ploto užtikrinti, veikloje leidžiama dalyvauti ne daugiau kaip vienam asmeniui.

Priminsime, jog Vyriausybės sprendimu privaloma dėl COVID-19 reguliariai testuotis visiems kontaktiniu būdu dirbantiems švietimo įstaigų darbuotojams, laisviesiems mokytojams ir kitiems švietimo teikėjams. Vieną kartą, prieš pradedant dirbti ar vykdyti veiklą, pasitikrinti reikia ir darbuotojams, kurie užsiima fizinio aktyvumo ir aukšto meistriškumo sporto veikla.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA