Kauniečiai kviečiami į mokymus, skirtus savižudybės rizikai atpažinti | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai kviečiami į mokymus, skirtus savižudybės rizikai atpažinti

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Jau ne vienerius metus Lietuvą lydi tragiškas statistinis rodmuo – savižudybių skaičius, tenkantis 100 tūkst. gyventojų, mūsų šalyje yra didžiausias tarp visų Europos Sąjungos šalių. Dėl šios priežasties, gyventojų psichologinės ir emocinės sveikatos gerinimas yra vienas iš pagrindinių mūsų šalies sveikatos sistemos prioritetų šiandien. Tiesa, specialistai pastebi, kad asmeninės pagalbos kreipiasi ne kiekvienas emocinius sunkumus patiriantis asmuo, todėl ypatingai svarbu puoselėti ir aplinkinių žmonių gebėjimą atpažinti savižudybės rizikos veiksnius.

Siekiant edukuoti gyventojus apie savižudybių riziką ir grėsmę artimoje aplinkoje, Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras organizuoja bazinius savižudybių prevencijos mokymus, į kuriuos norinčius dalyvauti kvies jau nuo balandžio.

„Savižudybių prevencijos mokymai Kaune vyks pirmąjį kartą ir jie išskirtiniai tuo, jog organizuojami ne specialistams ar psichologams, o tiesiog gyventojams, norintiems įgyti žinių, kaip elgtis susidūrus su šia jautria situacija. Mokymų tikslas – suteikti bazines žinias, kaip atpažinti apie savižudybę svarstantį asmenį, kaip su juo kalbėtis ir kaip jį nukreipti pas reikiamą pagalbą galintį suteikti specialistą.

Mokymų metu dalyviai susipažins su mitais ir faktais apie savižudybes, išmoks atpažinti pagrindinius savižudybės rizikos veiksnius. Taip pat bus pateikiami ryšio su savižudybės grėsmę patiriančiu asmeniu užmezgimo pagrindai, emocinės paramos teikimo būdai ir jų svarba. Galiausiai, daug dėmesio bus skiriama ir praktinių situacijų modeliavimui“, – sako Kauno miesto visuomenės sveikatos biuro direktorė Gerda Kuzmarskienė.

Bazinius savižudybių prevencijos mokymus dalyviams ves Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė Giedrė Macaitienė ir psichologė Kristina Navickienė.

Baziniai savižudybių prevencijos mokymai / Organizatorių nuotr.

„Šiuo sunkesniu metu ne vieną aplanko liūdnos mintys, nusivylimas, tenka stiprinti ne tik save, bet ir guosti kitus: artimuosius, draugus, pažįstamus. Pasitaiko ir kritinių atvejų, kai pasimetama nežinant, kaip padėti ir reaguoti į asmenį, kuris išreiškia nenorą gyventi. Tokioje situacijoje svarbu atpažinti ir padėti psichologinius sunkumus patiriantiems asmenims.

Labai svarbu žmogaus nepalikti vieno ir paskatinti kreiptis į psichologą ar net palydėti į pirmus vizitus, pasidomėti, kaip sekasi, pagirti, kad stengiasi vaduotis iš sunkių būsenų, pabūti šalia, parodyti, kad jums rūpi, kaip jam ar jai sekasi“, – sako Kauno miesto visuomenės sveikatos biuro psichologė Kristina Navickienė.

Baziniai savižudybės prevencijos mokymai organizuojami grupėse iki 20 asmenų, o juose dalyvauti gali asmenys nuo 16 metų amžiaus. Mokymų trukmė – 3 valandos, iš kurių 1 valanda skiriama praktiniams užsiėmimams. Jų metu bus modeliuojamos savižudybės rizikos ženklų atpažinimo, ryšio užmezgimo su savižudybės grėsmę patiriančiu asmeniu ir nukreipimo pagalbai situacijos.

„Dalyvauti kviečiami visi, neabejingi aplinkinių gerovei bei susiduriantys su padidinta savižudybių rizika savo aplinkoje. Tai –  vyresniųjų klasių mokiniai, studentai, mokytojai, dėstytojai, specialistai, teikiantys įvairią pagalbą žmonėms, pavyzdžiui, socialiniai darbuotojai, ar kiti, savižudybių prevencijai neabejingi asmenys“,  – sako Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistė Giedrė Macaitienė.

Artimiausi baziniai savižudybės prevencijos mokymai suplanuoti balandžio 15 ir 29 d. bei gegužės 13 ir 27 d. Dėl šalyje išliekančios įtemptos pandeminės situacijos, mokymai bus organizuojami nuotoliniu būdu.

Užsiregistruoti į nemokamus mokymus galima spustelėjus ČIA, o daugiau informacijos rasti Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro internetinėje svetainėje arba „Facebook“ profilyje.

Norintys prisidėti prie Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro veiklos bei kuriamų visuomenės emocinei bei fizinei sveikatai reikšmingų programų, deklaruodami pajamas įstaigai gali skirti 1,2 proc. deklaruotų gyventojų pajamų mokesčio dydžio paramą.

Siekiant skirti paramą, metinių pajamų deklaravimo metu reikalinga užpildyti FR0512 formą, paramą skiriant Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biurui (paramos gavėjo kodas – 301676575).

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA