Advokatė paaiškino, kokiais atvejais testamentas gali būti pripažintas negaliojančiu | Kas vyksta Kaune

Advokatė paaiškino, kokiais atvejais testamentas gali būti pripažintas negaliojančiu

Asociatyvi / teismai.lt nuotr.

Į „Kas vyksta Kaune“ redakciją kreipėsi skaitytojas, kuris siekė išsiaiškinti dėl testamento pripažinimo negaliojančiu.

„Mama prieš mirtį sudarė testamentą, kuriuo visą savo kilnojamą ir nekilnojamą turtą paliko savo dukterėčiai. Ar galima nuginčyti testamentą, jeigu jis buvo sudarytas mamai sunkiai sergant?“, – klausė suinteresuotas gyventojas.

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė

Testamentas – tai asmeninis, vienašalis, rašytinis, įstatymo nustatyta tvarka testatoriaus sudarytas sandoris, kurio teisinių padarinių atsiranda tik testatoriui mirus ir kuris suteikia pirmenybę paveldėti jame nurodytiems asmenims.

Tam, kad testamentas galiotų, jis turi būti sudarytas pagal Lietuvos Respublikos civiliniame kodekse numatytus reikalavimus. Testamentas gali būti pripažintas negaliojančiu, jeigu yra sudarytas neveiksnaus ar ribotai veiksnaus asmens, surašyto dokumento turinys yra neteisėtas ir nesuprantamas arba testamento sudarymo metu asmuo dėl savo sveikatos būklės negalėjo suvokti sudaromo sandorio reikšmės.

Lietuvos Respublikos civilinio kodekso 1.89 straipsnyje numatyta, kad fizinio asmens, kuris nors ir būdamas veiksnus, sandorio sudarymo metu buvo tokios būsenos, kad negalėjo suprasti savo veiksmų reikšmės ar jų valdyti, sudarytas sandoris gali būti teismo tvarka pripažintas negaliojančiu.

Raimonda Lazauskienė/ „Advocatera“ nuotr.

Teisę kreiptis į teismą dėl testamento pripažinimo negaliojančiu turi tie įpėdiniai, kurie paveldėtų tuo atveju, jeigu testamentas būtų pripažintas negaliojančiu. Taigi, skaitytojas turi teisę kreiptis į teismą dėl testamento nuginčijimo, nes po mamos mirties jis yra pirmosios eilės paveldėtojas pagal įstatymą ir paveldėtų jos turtą, jeigu nebūtų testamento.

CK 1.89 straipsnio pagrindu nuginčijami sandoriai priskiriami prie sandorių su valios trūkumais. Tai reiškia, kad sandoris gali būti pripažįstamas negaliojančiu tik tuo atveju, kai jame išdėstyta asmens valia dėl kokios nors priežasties (ligos ar kt.) neatitinka tikrosios asmens, surašiusio testamentą valios. Tokiose bylose, be kitų aplinkybių, yra svarbu nustatyti, ar testatorius testamento sudarymo metu suprato savo veiksmų reikšmę, ar pats sąmoningai suformavo savo valią ir ją išreiškė.

Pažymėtina, kad spręsdamas dėl CK 1.89 straipsnio pagrindu pareikšto reikalavimo pagrįstumo (sandorio negaliojimo) teismas privalo išsiaiškinti, ar asmuo, sudarydamas sandorį, dėl tam tikrų priežasčių (ligos, stresinės situacijos, alkoholio, psichotropinių ar kitokių medžiagų, veiksnių poveikio) buvo tokios sveikatos, psichinės būklės, kad nesuprato, kokį sandorį sudaro.

Bylų, kuriose ginčijamas mirusio testatoriaus testamentas CK 1.89 straipsnio pagrindu, nagrinėjimo ypatumas yra tas, kad testatoriaus gebėjimai suvokti savo veiksmų reikšmę ir padarinius vertinami retrospektyviai, neišklausant paties testatoriaus, paprastai pagal liudytojų parodymus ar ekspertų išvadas, priimtas remiantis medicininiuose dokumentuose išlikusiais įrašais apie testatoriaus sveikatos būklę.

Taigi, skaitytojo atveju, testamentą pripažinti negaliojančiu galima, jeigu įrodoma, kad mama nors ir būdamas visiškai veiksni, testamento sudarymo metu dėl silpnos sveikatos būklės negalėjo suvokti savo daromų veiksmų reikšmės ir jų valdyti.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA