Balandis lepins šiltesniais ir sausesniais orais nei įprasta | Kas vyksta Kaune

Balandis lepins šiltesniais ir sausesniais orais nei įprasta

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Po praėjusio šaltojo sezono, kuris neabejotinai leido pasidžiaugti tikrai žiemiškais orais, pirmasis kalendorinio pavasario mėnuo jau atnešė ir pavasarinius orus. Tuo metu, sinoptikų teigimu, balandžio orai lepins aukštesne nei įprasta temperatūra, tačiau perspėjama ir apie galimus atšalimus.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, pirmi du kovo dešimtadieniai nepasižymėjo oro temperatūros ekstremalumais ir buvo artimi standartinei klimato normai (SKN). Tačiau kritulių atžvilgiu buvo labiau išskirtiniai.

Pirmąjį kovo dešimtadienį iškrito vos trečdalis įprasto kritulių kiekio, o antrąjį – ketvirtadaliu daugiau nei įprastai sulaukiame Lietuvoje. Kartu galėjome pasidžiaugti paskutinėmis dienomis su sniegu. Kovo trečias dešimtadienis jau buvo šiltesnis, o ypač šilta buvo kovo pabaiga ir oro temperatūra vietomis pakilo iki 16–18 °C .

Prognozuojama, jog balandžio antroje pusėje oro temperatūra bus artima normai. Žvelgiant bendrai į visą balandžio mėnesį numatoma, kad oro temperatūra turėtų būti taip pat apie 0,5 °C aukštesnė nei įprastai balandžio mėn. Standartinė klimato norma (SKN), kuri yra 1991–2020 metų meteorologinių elementų vidutinė reikšmė Lietuvoje – 7,2 °C.

Žiemos pabaigoje ir pavasario pradžioje šaltesni periodai yra įprasti, todėl ateinantį balandį, kaip ir bepraeinantį kovą, vis dar galime tikėtis ir šaltesnių orų.

Numatoma, kad balandžio antroje pusėje kritulių kiekis turėtų būti iki 5 % mažesnis nei įprastai, o per visą balandžio mėnesį iškritęs kritulių kiekis turėtų būti iki 10 % mažesnis nei norma (SKN 37 mm).

Nors balandį turėtų vyrauti lietaus pavidalo krituliai, tačiau remiantis SKN, išlieka tikimybė iškristi šlapdribai ar net sniegui, nors susidariusi sniego danga ir būtų trumpalaikė.

Apibendrinant galima sakyti, kad balandį galime tikėtis šiek tiek šiltesnio ir sausesnio nei įprasta Lietuvoje.

Nuo 1961 m iki šiol:

• Trys šilčiausi balandžio mėnesiai Lietuvoje buvo registruoti: 2000 (vidutinė oro temperatūra 10,9 °C), 2018 (9,5 °C), 1999 (8,8 °C).
• O trys šalčiausi: 1981 (3,6 °C), 1997 (3,8 °C) ir 1987(3,9 °C).
• Žemiausia paros oro temperatūra užfiksuota Švenčionyse 1964-04-04, kuomet nukrito iki -23,0 °C.
• Aukščiausia paros oro temperatūra užfiksuota Alytuje 2012-04-29, +31,0 °C.
• Daugiausiai kritulių fiksuota: 1977 (94 mm), 1970 (72 mm), 1969 (65 mm);
• Mažiausiai: 2019 (2 mm), 1974 (5 mm), 2009 (8 mm).

Balandžio 1-ąją orai subjurs

Šiandien Lietuvos orus lems žemesnio slėgio laukas, iš šiaurės slinks šaltojo atmosferos fronto banga. Orai subjurs. Šiauriniuose rajonuose intensyviausi krituliai prognozuojami pirmoje dienos pusėje. Bus visko: ir lis, ir šlapdriba kris, o popietę, atsiradus pragiedrulių, tarpais gali iškristi sniego kruopos. Pūs smarkokas ir žvarbus šiaurės vėjas.

Aukščiausia temperatūra čia tesieks 4–8 laipsnius šilumos. Pietinėje šalies pusėje rytą dar bus saulės, pūs nestiprus pietvakarių vėjas, tad oras turėtų spėti įšilti iki 9–13 laipsnių šilumos. Popietę apniuks, pradės lyti, vietomis kris šlapdriba. Kraštiniuose pietiniuose rajonuose gali sudundėti perkūnija. Vėjas pasisuks iš šiaurės ir pradės nešti šaltesnį orą, tad sparčiai vės.

Penktadienio naktį, slėgiui kylant, oras sausės, dangus giedrysis. Nedidelių kritulių dar gali būti pietrytiniame šalies pakraštyje. Vėjas pūs iš šiaurės, šiaurės vakarų, apysmarkis. Temperatūra naktį daug kur bus silpnai neigiama, tad beveik visur reikėtų pasisaugoti plikledžio.

Penktadienio dieną iš šiaurės vakarų Lietuvą pasieks naujo ciklono genamas atmosferos frontas. Vėl apniuks, daug kur numatomi nedideli krituliai, daugiausia lietus, dulksna. Vėjas išliks šiaurės vakarų, 7–12 m/s. Temperatūra dieną sieks tik 5–9 laipsnius šilumos.

Šeštadienį tiek naktį, tiek dieną krituliai prognozuojami daugelyje vietovių. Vyraus nedidelis lietus, šlapdriba. Naktį daug kur susidarys plikledis, kai kur galima silpna lijundra. Vėjas šiaurės vakarų, šiaurės, vidutinio stiprumo, dieną pajūryje iki 14 m/s. Temperatūra naktį svyruos nuo 3 laipsnių šalčio iki 1 laipsnio šilumos, debesuota diena žada vos 4–8 laipsnių šilumą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA