M.A.M.A scenoje iš FSG replikas atlaikęs OG Version pradėjo naują etapą | Kas vyksta Kaune

M.A.M.A scenoje iš FSG replikas atlaikęs OG Version pradėjo naują etapą

delfi.lt 2021/03/31 18:25
DELFI / O. Gurevičiaus nuotr.

Keturis kartus už praėjusius metus M.A.M.A apdovanojimuose nominuotas ir pergalę kategorijoje „Metų hip-hopo grupė/atlikėjas“ pelnęs Dominykas Ježerys-OG Version nėra iš tų, kurie dažnai dalintų interviu. Su savo gerbėjais jis daug mieliau bendrauja per muziką ar siautulingų koncertų metu, kai minia tiek įsišėlsta, kad griūna net apsauginės tvoros.

Nors daug diskusijų sukėlusiuose apdovanojimuose atlikėjas ir prodiuseris buvo nusiteikęs ramiai, tą lemtingą vakarą provokacijų neišvengta. Tiesa, dėl to muzikos kūrėjas sako nesukantis galvos ir stengiasi žiūrėti tik į priekį.

Provokacijos apdovanojimuose

Statulėlę „Metų hip-hopo atlikėjas“ atsiimdamas Dominykas scenoje dėkojo savo sužadėtinei Karolinai Meschino ir jųdviejų naujagimei dukrai Isabellei, kuri tėvų, anot reperio, laukė prie televizoriaus. Taip pat dainininkas užsiminė, kad praėję metai nebuvo lengvi – kai kurie tiltai liko, kai kurie griuvo, taip turėdamas omenyje, greičiausiai, savo nutrūkusius santykius su buvusiais draugais ir grupės „Flying Saucer Gang“ nariais.

„Norėčiau daug kam padėkoti, kai kam padėkoti gal principai neleistų, bet…“ – ant scenos kalbėjo OG Version, kai lygiai tuo pačiu metu arenoje pasigirdo Remigijaus Daškevičiaus-Remio šūksnis.

„Nėra už ką“, – kalbant buvusiam draugui ir kolegai sušuko jis. „FSG“ apdovanojimuose buvo taip pat nominuoti ir su OG Version varžėsi toje pačioje kategorijoje.

Nežinia, ar dėl iš vėžių išmušti galinčių šūksnių, ar dėl reperiams įprasto charakterio, baigęs sakyti padėkos kalbą ir lipdamas nuo scenos D. Ježerys į kamerą parodė vidurinį pirštą.

M.A.M.A apdovanojimai / DELFI / O. Gurevičiaus nuotr.

Dalis apdovanojimus stebėjusių žmonių šį gestą priėmė kaip įžeidimą ar nepagarbą žiūrovams, kiti tokia pirštų kombinacija nė kiek nesistebėjo, kadangi hip-hopo atstovai neretai išsišoka dar aštriau. Visgi vidurinysis pirštas skandalo nesukėlė, kadangi tokia provokacija nublanko prieš bendrą visuomenės šaršalą pandeminiams apdovanojimams, kuriems nešykštėta kritikos dėl galimai aplaidaus požiūrio į saugumą.

„Šis vakaras – vienas svarbiausių mano karjeroje. Kai stoviu ant scenos, jaučiuosi savas. Nėra didelės įtampos. Karolina labiau už mane jaudinasi“, – dar prieš renginį raudonojo kilimo zonoje Delfi sakė Dominykas.

Hip-hopo kategorijoje besivaržantys atlikėjai dažnai nebijo pasisakyti aštriai. Dar prieš šių metų M.A.M.A renginį iš senosios hip-hopo kartos atstovų pasigirdo viešos replikos, kad kai kurie atlikėjai neverti būti nominuoti šioje kategorijoje – esą dalis jaunosios kartos vardų (tikėtina, kad taip buvo kalbama apie OG Version ir „FSG“) turėtų atsirasti prie pop ar bent jau prie pop-repo nominacijos, bet ne prie gilias šaknis turinčio hip-hopo.

Nepaisant diskusijų ar kritikos, įpusėjus apdovanojimams OG Version savo rankose jau laikė statulėlę kaip metų geriausias hip-hopo atlikėjas.

Atlikėjo albumas – klausomiausias

D. Ježerys neseniai pelnė ir dar vieną malonų įvertinimą. Asociacija AGATA, skelbdama 2020 metų favoritus, pabrėžė ir šio atlikėjo vardą. OG Version albumas „Motyvacijos tikslai“ tapo klausomiausiu praėjusių metų albumu.

„Sunku nupasakoti, kokie jausmai aplanko išgirdus, jog tavo muzika yra kažkam svarbi. Labai džiaugiuosi, turėdamas galimybę daryti įtaką lietuviškai muzikai ir tuo pačiu kūrybiškai apjungti bei įkvėpti daug žmonių. Albumu įrodžiau, kad sunkus darbas ir bemiegės naktys atsiperka. Didžiulė pagarba visiems dirbusiems prie projekto ir svarbiausia – klausantiems“, – tuomet sakė muzikantas ir prodiuseris.

/ Spotify nuotr.

Kiekviena atlikėjo daina „Spotify“ platformoje perklausyta šimtus tūkstančių kartų. Labiausiai ten pamilta daina „Yes“ gerbėjai mėgavosi virš milijono kartų.

„Youtube“ tinkle skaičiai dar įspūdingesni. Kūrinys „Kevinas Durantas“ turi 5,8 mln. perklausų, daina „Yes“ – 5,6 mln., „Žmonės nesupras“ – 4 mln., „Kas ieškojo“ – 3 mln. ir t.t.

OG Version: manau, kad mes esame atsiskaitę

Žinomas atlikėjas ir prodiuseris, įprastai vengiantis žiniasklaidos dėmesio, apdovanojimuose sutiko pabendrauti su Delfi ir pasidalinti savo mintimis apie tai, ką jam reiškia kūryba bei jos įvertinimas.

Dienas ir naktis studijoje leidžiantis atlikėjas sako, kad būtent ten prabėga didžioji jo laiko dalis. Jei gimsta naujų idėjų, jis neretai ten lieka ir nakvoti.

„Būna, kad ten ir užmiegu, o atsikėlęs, pavalgęs vėl kuriu. Visą savo aistrą muzikai ten atiduodu. Praėjus laikui mane pastebėjo, išgirdo ir įvertino. Už tai esu labai dėkingas.

Niekas man muzikos neliepė kurti, niekas to daryti ir nemokė. Nemokėjau nei kurti beatų, nei rašyti tekstų, nei kaip miksuoti ar apdirbti kūrinius. Absoliučiai visko teko išmokti pačiam. Nėra nė vienos dainos, prie kurios būtų prisilietęs kitas žmogus, nebent tai įvyko su mano žinia, leidimu ir valia. Tiek visko patyrus buvo tikrai labai malonu atsiimti apdovanojimą“, – pasakojo atlikėjas.

Pasiteiravus apie prabėgusius metus ir užsiminus apie jo padėkos kalboje nuskambėjusią „sugriuvusių tiltų“ frazę, Dominykas pakomentavo plačiau, ką turėjo omenyje.

„Tiltai buvo ir sudeginti, ir pastatyti nauji. Visko buvo. Kartais kai kuriuos sprendimus turi priimti šaltu protu ir eiti tolyn. Kuo labiau būni geras kitiems, tuo daugiau žmonės tavimi naudojasi. Aš tiesiog vieną dieną tai supratau ir paėmiau viską į savo rankas. Supratau, kad viską reikia daryti labiau dėl savęs. Taip ir padariau kitais metais.

Nesakau, kad tai buvo visų laikų pats geriausias mano karjeros sprendimas, bet šie metai mano solo karjerai buvo sprogstamieji. Aš pats laukiau to sprogimo. Kurį laiką įsivaizdavau, kad tą sprogimą jau patyriau seniau, bet kuo toliau, tuo labiau suprantu, jog ateityje visko laukia dar daugiau. Juk dar esu labai jaunas, tikiu, kad man liko dar daug ko nuveikti muzikoje, turiu dar labai daug idėjų.

Jos nesibaigia. Kiekvieną dieną atsiranda vis naujų kūrybinių minčių. Kiekvieną gabalą pabaigus tu kyli aukštyn, tobulėji. Kūryboje esu pastabus kiekvienai detalei, gaudau kiekvieną įkvėpimą muzikai. Visgi, mano galva, nereikia persistengti, nes dažnai kuo paprasčiau padarai – tuo geriau skamba. Ne veltui sakoma, kad paprastumas yra raktas į sėkmę. Jis tikrai žavi. Paprastai, bet tuo pačiu gerai padaryti kūrinį yra sunkiausia“, – tikino pašnekovas.

Dažnai jaunosios kartos atlikėjai mėgsta kurti anglų kalba, o OG Version kūryboje dominuoja lietuvių.

„Aš iškart lietuvių kalbą mačiau kaip prioritetą. Net nemąsčiau apie anglų. Taip, esu įrašęs šia kalba keletą gabalų, bet tik juoko forma. Nemanau, kad mano anglų kalbos tarimas yra idealus, be to, mano akimis, lietuvių kalba dar nėra pilnai išplėtota muzikoje. Tikrai galima kurti lietuviškai, tam yra vietos, o klausytojai tą priima.

M.A.M.A apdovanojimai / DELFI / O. Gurevičiaus nuotr.

Man malonu girdėti savo kūrybos daromą įtaką per kalbą, manierą – tikrai tą pastebiu ir per televiziją, ir per radiją, ir per žmonių bendravimą, ir visur kitur. Malonu, bet tuo pačiu ir keista, nes anksčiau galvodavau, kad žmonės gali nesuprasti ar svarstyti, iš kur tai atsirado, o dabar, atrodo, toks skambesys jau daugeliui pažįstamas“, – savo mintimis dalijosi jis.

OG Version sako, kad muzika neabejotinai yra kultūra, kuri laikui bėgant keičiasi ir derinasi prie naujovių.

„Hip-hopas yra didžiulė kultūra. Jei esi jo atstovas tu turi tą kultūrą puoselėti, ją vystyti“, – tikina jis.

Dar prieš ceremoniją Dominykas tikino, kad jokio streso nejuto, daug daugiau lemtingą vakarą jaudinosi jo sužadėtinė Karolina, atvykusi palaikyti mylimojo. Renginiui įsibėgėjus ir atsiėmus apdovanojimą atlikėjas visgi pripažino, kad jautėsi šiek tiek neįprastai.

„Žinoma, šiek tiek buvo tos įtampos, kurios aš niekada nejaučiu fiziškai, bet ji vis tiek yra mano kūne. Ji yra ir kūnas ją jaučia. Aš visada bandau tą įtampą nuraminti, stengiuosi įjungti šaltą protą. Pavyzdžiui, prieš kiekvieną koncertą, lipant ant scenos, aš kaskart stengiuosi kuo mažiau galvoti apie tai, sutelkti mintis kitur. Kitaip tariant, dirbu su savimi psichologiškai.

O užlipus ant scenos situacija pasikeičia, aš joje jaučiu save, man patinka ten būti, dainuoti, bendrauti su žmonėmis, skleisti savo mintis. Bet visų labiausiai man patinka užkurti publiką. Jeigu matau, kad ji nėra užkurta, visada pasistengiu, jog situacija pasikeistų. Galų gale, paskutinėmis dainomis aš vis tiek publiką išjudinu. Nėra buvę koncerto, kuris nesibaigtų šokinėjimu, būna, kad dėl to ir tvoros krenta“, – šyptelėjo Dominykas.

M.A.M.A apdovanojimai / DELFI / O. Gurevičiaus nuotr.

Delfi atlikėjui uždavė ir kiek sudėtingesnių klausimų, pavyzdžiui, kaip jis reagavo, kai jam sakant padėkos kalbą arenoje buvo girdėti buvusių bičiulių ir kolegų šūksniai arba ką reiškia, kai su jais tenka rungtis toje pačioje kategorijoje. OG Version sutiko į tai atsakyti bei patikino, kad toji replika – ne vienintelė nuskambėjusi jo pusėn tą vakarą.

„Aš nekreipiu daug dėmesio į tą kalbėjimą, aiškinimąsi. Aš savo poziciją išreiškiu savo muzika ir darbais. Manau, viską svarbesnio ir didesnio, ką aš noriu pasakyti, išreiškiu per muziką. Man buvo labai gera patirtis pabūti tokioje konkurencingoje aplinkoje. Tie šūkiai ir viskas… Jie dar daug žodžių pasakė, būdami šalia jie mestelėjo daug daugiau replikų, bet, mano galva, tai buvo jų būdas išmušti mane iš balanso.

Aš žinojau, kad kažkada būsiu šitoje scenoje, jog man teks kažkada pasakyti tokią kalbą, nes daug metų link to ėjau, mąsčiau apie tai. Tikėjausi, kad dėl savo darbo man vis tiek kažkada teks atsidurti tokioje scenoje. Man daug svarbiau buvo pasisakyti prieš visuomenę, padėkoti prodiuseriams, atlikėjams, kurie dirbo kartu.

Pačioje pradžioje aš nemažai dirbau kaip prodiuseris, tiems patiems „FSG“ esu tiek gabalų, hitų sukūręs, esame nufilmavę klipų jų gabalams… Kiek jie man padėjo, tiek aš jiems padėjau – manau, kad mes vieni kitiems esame atsiskaitę.

O po to, kas įvyko, visa mano muzika eina jau per mano kanalą. Seniau žmonės galvodavo, kad jeigu mes muziką leidžiame per tą patį kanalą, tai tarsi esame viena grupė, bet mes būdavome labiau kaip bendruomenė. Mes turėjome ne vieną ir ne du atlikėjus, kurie kurdavo ir kartu, ir atskirai. Aš – vienas iš jų. Jau ir anksčiau sakydavau, kad save labiau matau kaip solo atlikėją ir kažkada tokiu būsiu“, – atviravo M.A.M.A laureatas.

„Aš daug metų ten būdamas mačiau, kaip iš pradžių būdavo labai vertinami ir darbai, ir nauji kūriniai, bet galų gale nebebuvo nuoširdumo ir nebebuvo vieno kito įvertinimo, visi ėmė galvoti labiau apie save. Taip išėjo“, – pridūrė jis.

Praėjusių metų sausį vaikinų grupė „FSG“ pristatė kūrinį, pavadinimu „Šaukštai po pietų“, kurį gerbėjai priėmė kaip emocingą dainą buvusiam ir nuvylusiam draugui. OG Version neliko skolingas ir taip pat atsakė muzika – išleido kūrinį „Žmonės nesupras“. Šioje dainoje atlikėjas pasakojo, ką tuomet išgyveno jis ir buvę draugai. Pasak kūrinyje skambančio teksto, ilgametę bičiulystę suartino ir išskyrė muzika bei pyktis ir pagieža.

„Su jais mes susipažinome vėlyvesnėje paauglystėje. Viename kieme neužaugome. Bet, taip, mes didžiąją savo jaunystės dalį praleidome kartu“, – paaiškino naują lapą savo karjeroje verčiantis muzikantas.

„Muzikai reikia skleistis ir jeigu atlikėjui kažkas trukdo skleistis toliau, jis pats priima sprendimą – ar jis nori judėti tolyn, ar jis nori toliau kristi į šešėlį. Aš žinojau, kad bet kokiu atveju – ar su jais, ar su kitais – aš kursiu. Kur bus muzika, ten ir aš būsiu. Per kūrybą aš išsisprendžiu savo problemas, išsivalau. Man tai yra viskas – ir darbas, ir pramoga, ir terapija. Visais būdais muziką galima išnaudoti.

Vietoj to, kad su draugais kieme trintume šaligatvius, aš visada būdavau už, jog kažką darytume bendrai. Aš esu užaugęs su „7th Block“ ir kitais – su jais palaikau ryšį nuo penkerių metų iki dabar. Esame išlikę draugais. Jie kuria, turi savo grupę, yra ir mano albume. Jie leidžia gabalus, o aš juos prodiusuoju. Gera matyti, kaip žmonės laukia jų kūrybos, yra didelis susidomėjimas, geri skaičiai. Mes patys kartais nesuprantame, kaip lengvai mums ateina ta muzika, kai mes esame drauge geroje auroje“, – pasakojo pašnekovas.

M.A.M.A apdovanojimai / DELFI / O. Gurevičiaus nuotr.

Nors OG Version pasakoja, kad savo jėgomis ir sėkme tikėjo jau nuo seno, albumo populiarumas ir gerbėjų įsitraukimas nustebino ir jį patį.

„Mano tikslas buvo padaryti kažką grandiozinio, bet kad taip bus… Aš tikrai netikėjau tokia sparta. Po to supratau, kad jeigu tai Lietuvoje galima pasiekti, tai galima dar daugiau. Kaip ir sakiau, laikui bėgant tiltai tiesiasi, kas žino, gal jie pasistatys ir užsienyje. Lietuvoje mes jaučiame jaunimo kultūrą, mokame ją sudominti. Pavyzdžiui, kurdamas muziką pats jaučiu, kurioje vietoje man daina atsibosta. Stengiuosi dainas padaryti taip, kad jos neatsibostų, todėl visame albume yra labai daug pasikeitimų, skirtingų melodijų, perėjimų, beatų, flow…

Aš analizuoju savo muziką. Įrašęs dainas aš stengiuosi jas perklausyti iš klausytojo perspektyvos, stengiuosi nesiklausyti kūrinių kaip jų kūrėjas. Man tai padeda dažnai nuspręsti, ar tai geras gabalas, ar ne. Be to, dažnai žinau, kad tam tikro gabalo viena ar kita eilutė gali paliesti klausytoją“, – kalbėjo prodiuseris.

Nors atlikėjas sako, kad jam kūryba liejasi gana lengvai, į savo darbą jis žiūri kritiškai, o artimieji dažniausiai pamato jau galutinį produktą.

„Aš labai savikritiškas, taigi gabalą parodau žmonėms tada, kai jau žinau, kad kūrinys turėtų jiems patikti. Dažnai mėgstu net nerodyti savo kūrinių, neretai juos išleidžiu ir jau tada atiduodu vertinimui. Mėgstu niekam nesakyti ir pamatyti jų reakcijas. Visi gabalai, kol jie nėra išleisti, man visai kitaip skamba. O kai jau išleidi – viskas tampa oficialu ir, tiesą sakant, man jie dar labiau ima patikti. Būna, kas kartais ir pats jų klausau“, – prisipažino kūrėjas.

Pasiteiravus, iš kur semiasi įkvėpimo, OG Version patikino, kad šaltinių tam yra visur, tad net ir ilgč laiką besitęsiantis karantinas jo idėjų rezervo nesumažina.

„Aš nuo pat vaikystės jaučiau įkvėpimą jungtis, daryti kažką bendrai su draugais. Tuo metu tai galėdavo būti video kūryba, juokeliai ar kokie režisūros sprendimai. Dabar save atiduodu muzikai. Mane įkvepia kiekvienas gyvenimo momentas, kiekviena diena, filmas, praeivis ar net vienas jo žodis – bet kas gali įkvėpti, tik tą reikia pastebėti. Man per karantiną nėra didelio skausmo, kad neturiu judesio, jog esu uždarytas ar negaliu išeiti, nes randu, kas džiugina. Jei pritrūksta mūzos ar nėra naujų įspūdžių, imu kurti įkvėptas prisiminimų“, – Delfi interviu metu pasakojo D. Ježerys.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA