Tarp Kauno Garbės piliečių – A. Sabonis ir vienos užsienio valstybės prezidentas | Kas vyksta Kaune

Tarp Kauno Garbės piliečių – A. Sabonis ir vienos užsienio valstybės prezidentas

R. Tenio nuotr.

Kovo mėnesio Kauno miesto savivaldybės tarybos posėdyje pritarta siūlymui keisti Apdovanojimų tarybos sudarymo ir jos veiklos nuostatus. Vietoj 2-jų Kauno miesto garbės piliečių šioje taryboje lieka dirbti vienas – Česlovas Norvaiša. O iškelta tema portalą „Kas vyksta Kaune“ paskatino pasidomėti ne tik minimos tarybos funkcijomis, bet ir pilnu miesto Garbės piliečių sąrašu. 

Prieštaravo kad liks tik vienas

Sprendimą keisti Apdovanojimų tarybos, priimančios sprendimus dėl Kaune įvairiais ženklais apdovanojamų asmenų, sudėtį nuspręsta po miesto Garbės piliečio prof. Petro Bingelio, kuris ilgą laiką dalyvavo šios tarybos darbe, mirties nuo COVID-19 ligos praeitų metų gruodį.

„Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija posėdyje pasisakė, kad Apdovanojimų taryboje ir toliau liktų dirbti 2 Kauno miesto garbės piliečiai. Manome, kad tokia šiuo metu susiklosčiusi praktika yra gera, todėl nematome pagrindo savivaldybės tarybai keisti savo sprendimą“, – po praėjusį antradienį vykusio tarybos posėdžio portalui „Kas vyksta Kaune“ sakė TS-LKD frakcijos Kauno miesto savivaldybės tarybos seniūnė Edita Gudišauskienė.

Iki šiol Apdovanojimų tarybą be 2 Kauno miesto Garbės piliečių, sudarė 2 apdovanotieji Santakos garbės ženklu, 2 mero pavaduotojai, vienas miesto tarybos narys ir savivaldybės administracijos Užsienio ryšių bei Kultūros skyrių vedėjai.

„Nuspręsdami taryboje palikti dirbti tik vieną miesto Garbės pilietį, valdantieji net nepasidomėjo, ar kiti šiuo titulu apdovanoti asmenys nesutiktų dalyvauti Apdovanojimų tarybos darbe. Toks įspūdis, kad kiekvieną kartą komisijų sudėčių aprašas nuostatuose pritaikomas prie pavardžių ir palankios valdantiesiems situacijos, net ten kur atrodytų turi būti bendras sutarimas pagerbiant miestui nusipelniusius asmenis.“, – sako tarybos narė, konservatorė Jurgita Kupčinskienė.

Garbės piliečių sąrašas – įvairiaspalvis

Kauno Garbės piliečių sąraše – net 32 pavardės: vienos labai garsios, kitos – mažiau žinomos ar net visiškai negirdėtos. Tarp Garbės piliečių lygiai pusė asmenų – 16 – mirę. Daliai jų, pavyzdžiui, diplomatui Stasiui Lozoraičiui ar kunigui Ričardui Mikutavičiui Garbės piliečio vardas suteiktas jau po mirties. Kaip ir mažai kauniečiams žinomam socialdemokratų partijos veikėjui Rimantui Ruzui, kuris Garbės piliečių tapo po to, kai mirė po sunkių sužeidimų, patirtų 2000 metais įvykusioje autoavarijoje Kaune.

Kitų Garbės piliečių istorijos linksmesnės – tarp Kaunui nusipelniusių asmenų – žymūs krepšininkai Arvydas Sabonis ir Šarūnas Jasikevičius, Lietuvos krepšiniui ne mažiau nusipelnę Vladas Garastas, Modestas Juozapas Paulauskas. Beje, pastarasis tarp garbingu titulu apdovanotų – paskutinis sąraše. Garbės piliečio vardas jam suteiktas 2020 m. birželio 23 d. sprendimu ir įteiktas Liepos 6 d. Valstybės dienos renginių Kaune metu.

Kauno Garbės piliečiai V. Adamkus ir V. Landsbergis/ J. Petronio nuotr.

Tarp Kauno Garbės piliečių – net du Prezidentai – Lietuvos Respublikos – Valdas Adamkus ir Lenkijos Respublikos – Aleksandras Kwasnewskis. Beje, A. Kwasnewskis yra vienintelis Kauno Garbės pilietis – užsienietis. O Garbės piliečiu paskelbtas 2005 m. vizito į Lietuvą ir Kauną proga. Metais vėliau Garbės piliečio titulas suteiktas V. Adamkui – 2006-aisiais.

1994 m. Kauno Garbės piliečiu paskelbtas ir prof. Vytautas Landsbergis, o jo tėvui, žymiam architektui Vytautui Landsbergiui – Žemkalniui šis vardas 1991 metais suteiktas vienam pirmųjų. Tarp garbingiausių Kauno asmenų – ne tik garsūs politikai, bet ir kunigai, mokslininkai, meno ir kultūros žmonės. Pilną sąrašą galite rasti čia.

Įžvelgė net diskriminaciją

Apdovanojimų tarybos nuostatose anksčiau buvo įtvirtinta, kad jos veikloje dalyvauja ne tik du Miesto Garbės piliečiai, bet ir du mero pavaduotojai. Iš vicemerės pareigų pasitraukus Rasai Šnapštienei, komisijoje toliau liko dirbti dešinioji mero ranka Andrius Palionis, tačiau panaikinus trečiojo mero pavaduotojo pareigybę, nuspręsta keisti ir Apdovanojimų tarybos sudarymo tvarką, kaip skelbiama „leidžiant į Apdovanojimų tarybą įtraukti daugiau asmenų“.

„Į Apdovanojimų tarybą nuo šiol bus galima įtraukti neribotą skaičių Kauno miesto garbės piliečių arba Santakos garbės ženklus pelniusių asmenų. Tokioje situacijoje neturėtume mąstyti siaurai ir užsidaryti griežtose savo pačių sugalvotose taisyklėse. Būtent dėl to šiuo sprendimu jos yra laisvinamos, o ne griežtinamos“, – sprendimą keisti tarybos sudėtį portalui „Kas vyksta Kaune“ pakomentavo Kauno miesto savivaldybės Apdovanojimų tarybos pirmininkas Benjaminas Želvys.

Pasak B. Želvio, naujai patvirtintuose nuostatuose atveriamos platesnės galimybės tapti tarybos nariu, tad į komisiją bus galima deleguoti daugiau miesto pagerbtų žmonių, kurie visuomeniniais pagrindais galės dirbti įvairius miesto apdovanojimus svarstančios komisijos darbe.

„Manome, kad ankstesnė tvarka, kai į tarybą buvo griežtai įtraukti tik du garbės piliečiai ir du Santakos garbės laipsniu apdovanoti asmenys buvo diskriminacinė ir užvėrė kelius kitiems nusipelniusiems Kaunui žmonėms dalyvauti komisijos darbe. Priimtas atvirkštinis sprendimas – ne ribojantis, o plečiantis tapimo Apdovanojimų tarybos nariu galimybes“, – sako tarybos pirmininkas.

Kokiais nariais planuojama praplėsti Apdovanojimų tarybos sudėtį, kol kas savivaldybė komentarų neteikia ir šiuo metu taryboje be B. Želvio, vicemero A. Palionio ir minėto Garbės piliečio Č. Norvaišos dirba Santakos garbės ženklu apdovanotieji Sigitas Klibavičius ir Gediminas Maciulevičius bei savivaldybės darbuotojos Nomeda Prėvelienė ir Lina Duobaitė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA