Pavežėjai sulaukė VMI raginimų tikslinti mokesčius – didelė dalis pereina į maisto išvežiojimą | Kas vyksta Kaune

Pavežėjai sulaukė VMI raginimų tikslinti mokesčius – didelė dalis pereina į maisto išvežiojimą

delfi.lt / Ernestas Naprys 2021/03/25 13:58
"Bolt Food" / DELFI nuotr.

Beveik tūkstantis pavežėjimo veiklą vykdančių gyventojų pernai pateikė pajamų deklaracijas su pajamomis, kurios neatitiko realių. Valstybinė mokesčių inspekcija duomenis gauna tiesiai iš „Uber“, „Bolt“ ar kitų platformų ir nurodė deklaracijas tikslinti. Tuo metu daugiau nei dvigubai išaugo maisto išvežiotojų skaičius. Pavežėjų atstovai patikina, kad pasitaiko klaidų, bet vairuotojai mokesčių nevengia.

VMI duomenimis, pernai jau 18 tūkst. gyventojų vykdė su keleivių vežimu susijusią individualią veiklą. Nepaisant kritusios pavežimų paklausos, tai daugiau nei 2019 metais, kai šia veikla vertėsi 17,3 tūkst. gyventojų, o 2018 m. jų buvo 13 tūkst.

Kokios jų pajamos buvo pernai dar neaišku – deklaravimas nesibaigė. Tačiau už 2019 metus pavežėjai deklaravo 20 mln. eurų apmokestinamųjų pajamų – vidutiniškai po 1156 eurus. Jie sumokėjo 1,1 mln. eurų gyventojų pajamų mokesčio (GPM) – vidutiniškai po 64 eurus.

979 gyventojai, vykdantys pavežėjimo veiklą, sulaukė VMI dėmesio – jiems buvo išsiųsti laiškai su prašymu patikslinti deklaracijas.

„Laiškų sulaukė tie gyventojai, kurių deklaruotos pajamos iš pavežėjimo veiklos nesutapo su keleivių vežimo organizatorių pateiktais duomenimis. Dauguma pavežėjų pajamų mokesčio deklaracijas pakoregavo ir neatitikimus nedelsiant ištaisė. Iš viso pajamų mokesčio deklaracijas po pranešimo patikslino 596 gyventojai“, – informavo VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė – Šnirienė.

Pinigai / DELFI nuotr.

Nuo 2020 metų pavežėjimo platformos buvo įgaliotos teikti duomenis apie jų paslaugomis besinaudojančius vežėjus – šie duomenys leido nustatyti neatitikimus. Duomenis VMI teikia 8 keleivių vežimo organizatoriai: „Uber“, „Yandex.Taxi“, „Bolt Operations“, taip pat „Lietuvos transportas“, „Lietuvos taksi paslaugos“, „Taxilita“, „Oryo“, „Frontana“, „Greičiau“.

„Pavežėjų veiklą vykdančių gyventojų preliminarios pajamų deklaracijos už 2020 metus bus papildytos ir šiais keleivių vežimo organizatorių pateiktais duomenimis. Šie duomenys iš platformų dar keliami ir tikslinami, todėl informaciją apie patikslintas pavežėjų pajamų mokesčio deklaracijas ir apskaičiuotą mokesčių sumą galėsime pateikti, kai šis procesas bus baigtas“, – paaiškina VMI.

22 asmenys dėl mokesčių gavo administracinius nusižengimus

Pernai keleivių vežimo veiklą vykdančių asmenų atžvilgiu VMI atliko 65 įvairius kontrolės veiksmus, kurių susidariusi bendra mokėtina mokesčių suma viršijo 80,5 tūkst. eurų. Visų sektoriaus kontrolės veiksmų metu už nustatytus administracinius nusižengimus surašyti 22 administracinių nusižengimų protokolai.

„Pagrindiniai nustatomi pažeidimai – neregistruota veikla, neteisingų duomenų įrašymas į deklaracijas, asmenys nepildo gyventojo individualios veiklos pajamų ir išlaidų apskaitos žurnalų“, – vardija S. Aliukonytė – Šnirienė.

Stasė Aliukonytė – Šnirienė / DELFI nuotr.

Palyginimui, prieš metus, 2019 m., VMI atliko apie 50 įvairių kontrolės veiksmų pavežėjų atžvilgiu, po kurių susidariusi bendra mokėtina mokesčių suma viršijo 111 tūkst. eurų. Visų sektoriaus kontrolės veiksmų metu už nustatytus administracinius nusižengimus surašyti 27 administracinių nusižengimų protokolai.

VMI paaiškina, kad savo išteklius naudoja racionaliai ir pirmiausia dėmesį teikia tiems atvejams, kur grėsmės nesurinkti pajamų į biudžetą yra didžiausios.

„Administruojant mokesčius, yra taikomos įvairios komunikavimo su mokesčių mokėtojais ir poveikio priemonės, o mokestiniai patikrinimai atliekami tik kraštutiniais atvejais, kai tai būtina mokestinių prievolių įvykdymo užtikrinimui“, – sako VMI atstovė.

Ar pradėti patikrinimą, VMI vertina ne tik atsižvelgdama į turimą informaciją ir gautus duomenis iš trečiųjų šalių, bet taip pat vertina ir informaciją žiniasklaidoje, socialiniuose tinkluose.

Maistą vežiojo dvigubai daugiau asmenų

VMI duomenimis 2020 m 9,3 tūkst. gyventojų vykdė pasiuntinių kurjerių veiklą, po kuriomis patenka ir maisto išvežiojimas per įvairias platformas.

2019 m. šią veiklą vykdė 4 tūkst. gyventojų, kurie deklaravo 5,5 mln. eurų apmokestinamųjų pajamų bei 0,283 mln. eurų GPM. Vidutiniškai vienam asmeniui tuomet teko 1375 eurai pajamų ir 71,5 euro mokesčių.

Profesinė sąjunga: klysti žmogiška

Lietuvos pavežėjų profesinės sąjungos atstovas Edvinas Naraškevičius patikina, kad vairuotojams nėra didelio skirtumo, ar VMI duomenis gauna tiesiai iš platformų, ar deklaruoja pats vairuotojas pagal banko turimus išrašus.

„Kaip anksčiau deklaravo, taip ir dabar deklaruoja – jokio skirtumo, ar pateikė platforma duomenis VMI, ar nepateikė. Vis tiek gauni pajamas kaip atlyginimą, ir tada pajamas deklaruoji. Jos visada ateina bankiniais pavedimais“, – sako E. Naraškevičius.

Jis patikina nežinąs atvejų, kad pavežėjai galėtų kaip nors piktnaudžiauti.

„Esu girdėjęs, kad anksčiau taksistai gal nenurodydavo kažkokių atlyginimų, bet realybėje nėra tekę nei bendrauti, nei žinoti, kad žmonės taip darytų“, – sako profesinės sąjungos atstovas.

Anot jo, vairuotojams dar paprasčiau, jei VMI pateikia suformuotas deklaracijas ar sutikrina duomenis.

„Individuali veikla (IV) neša tam tikrą atsakomybę ja užsiimančiam asmeniui. Kai tu dirbi pagal darbo sutartį, visus mokesčius valstybei už tave sumoka darbdavys, tau nieko nereikia žinoti, nei apie apskaitą, nei apie mokesčius, gauni pavedimą ir viskas. O kai vykdai IV, jau turi pareigą vykdyti apskaitą, turi pareigą žinot, kokius mokesčius mokėti, domėtis „Sodros“ mokesčių pakeitimais, PSD, GPM įmokų pakeitimais, nes jie keičiasi vos ne kasmet. Ne visi samdosi buhalterį, kiti renkasi informaciją patys ir aišku, kad pasitaiko klaidų. Suklysti žmogiška“, – nesureikšmina E. Naraškevičius.

Jis patikina, kad pandemijos metu daug pavežėjų ėmėsi vykdyti kitą veiklą – per platformas dirba maisto išvežiotojais, kurjeriais, kadangi pavežimų paklausa yra gerokai sumažėjusi.

„Pavežimų poreikis pagal faktą sumažėjo milžiniškai, kadangi žmonių socialinis aktyvumas nukrito vos ne iki nulio“, – pastebėjo profesinės sąjungos atstovas.

Pernai vežė 3,3 tūkst. užsieniečių

Didelę dalį pavežėjų augimo pernai sudarė užsieniečiai. VMI duomenimis, šią veiklą pernai vykdė 3,3 tūkst. užsienio valstybių piliečių., kai 2019 m. – 3 tūkst., o 2018 m. – 2,2 tūkst. Už 2019 metus užsieniečiai deklaravo 2,8 mln. eurų pajamų ir 0,15 mln. eurų sumokėto GPM.

„Jeigu asmuo atvyko į Lietuvą ir nori vykdyti pavėžėjo veiklą tęstinį laiką, jis kaip ir Lietuvos pilietis turėtų pranešti mokesčių administratoriui apie jo ketinamą vykdyti individualią veiklą pateikiant Fizinio asmens prašymo įregistruoti į Mokesčių mokėtojų registrą REG812 formą. Pageidaujantis vykdyti individualią veiklą ne ES valstybėms narėms nepriklausančios trečiosios valstybės pilietis papildomai mokesčių administratoriui turi pateikti ir leidimą laikinai ar nuolat gyventi Lietuvoje“, – paaiškino VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė S. Aliukonytė – Šnirienė.

Ji paaiškino, kad užsieniečiai, kaip ir šalies piliečiai, patys yra atsakingi už pajamų mokesčio apskaičiavimą bei sumokėjimą bei deklaracijos pateikimą.

Bolt pavežimo programėlė
„Bolt” / R. Tenio nuotr.

Deklaravimas trunka iki gegužės 3 dienos

Kaip ir kasmet, visi individualią veiklą vykdantys gyventojai, taip pat ir pavežėjai, pagal savo vestus apskaitos duomenis turi pateikti pajamų mokesčio deklaracijas ir sumokėti mokesčius iki deklaravimo pabaigos. Šiais metais tai padaryti gyventojai privalo iki gegužės 3 d.

Pavežėjo gautos pajamos gali būti sumažinamos pavežėjo patirtomis išlaidomis, pateikiant metinę pajamų mokesčio deklaraciją. Pvz., Jei vairuotojas savo klientams suteikė 15 tūkst. eurų vertės pavežėjimo paslaugų, kurias teikiant patyrė įvairių išlaidų už 11,5 tūkst. eurų (mokestis už naudojimąsi platforma, kuras, remontas, automobilio nuoma, jo valymas ir t.t.), tai deklaruodamas visas pajamas jis gali įrašyti visas patirtas faktines išlaidas. Faktiškai patirtas išlaidas gyventojas turi pagrįsti atitinkamais, juridinę galią turinčiais dokumentais.

Kitas išlaidų apskaičiavimo būdas yra pasirenkant sumą, lygią 30 proc. gautų (uždirbtų) individualios veiklos pajamų. Šios atskaitomos išlaidų sumos nereikalaujama pagrįsti atitinkamais dokumentais.

Jei individualios veiklos apmokestinamosios pajamos neviršija 20 000 eurų, faktiškai taikomas 5 proc. dydžio pajamų mokestis. Apmokestinamosioms pajamoms viršijus 20 000 eurų ribą, pajamų mokestis atitinkamai didėja nuo 5 iki 15 proc. Apmokestinamosioms pajamoms pasiekus 35 000 eurų sumą, taikomas 15 proc. pajamų mokesčio tarifas.

Privalo vesti pajamų ir išlaidų žurnalą

Kai gyventojas vykdo individualią veiklą pagal pažymą, nepriklausomai nuo to, kokią pavežėjimo platformą naudoja teikdamas pavežėjimo paslaugas, privalo vesti apskaitą bei Pajamų ir išlaidų apskaitos žurnalą, o prekių ar paslaugų pirkėjams privalo išduoti vieną iš apskaitos dokumentų: sąskaitą faktūrą, PVM sąskaitą faktūrą arba kasos aparato kvitą, nurodo VMI.

Šį darbą pavežėjams palengvina pačios pavežėjimo platformos, kuriose fiksuojamos keleivių mokėtinos sumos, išrašomas apskaitos dokumentas.

VMI primena, jog vežant keleivius už atlygį lengvaisiais automobiliais pagal užsakymą, keleivių vežimo organizatorius po kelionės nedelsdamas turi elektroniniu būdu, naudojant elektroninių ryšių priemones, pateikti keleiviui suformuotą kelionės ir mokėjimo dokumentą. Minėtas apskaitos dokumentas yra saugomas sistemoje, prie kurios prisijungęs tiek vežėjas, tiek keleivis visą šią informaciją gali matyti.

Jei deklaruodamas pajamas pavežėjas nesutinka su trečiųjų šalių pateiktais duomenimis, gali kreiptis į VMI ir pateikti kitaip įrodančius dokumentus.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA