G. Nausėda: vakcinų tiekimas gan sklandus, išskyrus vieną gamintoją | Kas vyksta Kaune

G. Nausėda: vakcinų tiekimas gan sklandus, išskyrus vieną gamintoją

BNS 2021/03/25 21:34
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad vakcinų tiekimas Europos Sąjungoje yra pakankamai sklandus, o Lietuvoje „didžiojoje daugumoje atvejų tikrai patenkinamas“.

„Vakcinų tiekimas yra palyginti sklandus, bendraujant su daugeliu gamintojų, išskyrus vieną. Šio gamintojo tiekiamos apimtys, deja, neatitinka tų anksčiau sutartų įsipareigojimų, todėl turime dėti visas pastangas, kad situacija būtų pagerinta“, – po Europos Vadovų Tarybos posėdžio ketvirtadienį sakė Lietuvos vadovas.

Europos Komisija trečiadienį sugriežtino vakcinų eksporto kontrolės mechanizmą, siekdama užkirsti kelią tam, ką vadina nesąžiningu vienakrypčiu vakcinų srautu iš Bendrijos. Komisija nuo šiol vertins šalių, į kurias eksportuojamos vakcinos iš ES, sergamumo lygį ir turimų vakcinų skaičių, taip pat, kaip noriai jos siunčia vakcinas ir vakcinų komponentus Bendrijai.

Priemone sudarys sąlygas apriboti vakcinų eksportą į tokias šalis kaip Jungtinė Karalystė, kuri gamina dalį savo vakcinų, bet nesiunčia jų dozių į ES.

ES pareigūnai pabrėžė, kad nauja sistema nėra „vakcinų eksporto draudimas“ ir ji nėra nukreipta prieš kurią nors konkrečią valstybę, nors ir priminė, jog JK įsikūrusi bendrovė „AstraZeneca“ neįgyvendino visų savo įsipareigojimų dėl preparatų tiekimo Europai.

Anot G. Nausėdos tai yra „tinkama priemonė, atsižvelgiant į įtemptą situaciją“.

Šalies vadovo teigimu, Lietuva šiuo metu yra tarp valstybių, kurios gauna „santykinai daugiau vakcinos“, nes „tinkamai paskirstėme savo gamintojų portfelį“.

„Tiekimas didžiojoje daugumoje atvejų tikrai patenkinamas. (…) Tikslas ES lygiu paskiepyti 70 proc. suaugusių gyventojų iki vasaros pabaigos – išlieka. Lietuva gali būti tarp tų valstybių, kurios gali tai padaryti net ir šiek tiek anksčiau“, – kalbėjo šalies vadovas.

G. Nausėda anksčiau yra sakęs, kad Lietuvos tikslas visuomenės imunitetą pasiekti iki Valstybės dienos, liepos 6-osios.

Statistikos departamento duomenimis, bent pirma doze kol kas paskiepyta per 300 tūkst. gyventojų, beveik 11 proc. nuo visų šalies gyventojų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA