Laisvės partija paskubėjo – atsiima pataisas dėl neapykantos kurstymo | Kas vyksta Kaune

Laisvės partija paskubėjo – atsiima pataisas dėl neapykantos kurstymo

BNS 2021/03/25 14:29
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Valdančioji Laisvės partijos frakcija atsiėmė pataisas dėl baudų už neapykantos kurstymą ir patyčias. Pataisas su Seimo narių grupe registravusi teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska sako tokį sprendimą priėmusi dėl visuomenėje kilusių nuogąstavimų, jog bus ribojama žodžio laisvė.

„Jautrių grupių apsauga nuo neapykantos kurstymo yra mūsų kaip visuomenės pareiga. Vis dėlto girdėdama iš visuomenės kylančius nuogąstavimus matau, kad turime skirti daugiau dėmesio diskusijoms viešojoje erdvėje ir visuomenės švietimui“, – frakcijos pranešime cituojama E. Dobrovolska.

Atitinkamas Baudžiamojo bei Administracinių nusižengimų kodeksų pataisas buvo registravę daugiausiai Laisvės ir Socialdemokratų partijų frakcijoms priklausantys parlamentarai.

Iniciatoriai argumentavo, kad šiuo metu egzistuojantys baudžiamosios teisės įrankiai nėra efektyviai taikomi kovoje su neapykantos kalba, todėl jautrios socialinės grupės nuolat patiria patyčias.

Pataisomis į Administracinių nusižengimų kodeksą būtų buvę įrašytos baudos už viešą tyčiojimąsi, niekinimą dėl amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, lytinės tapatybės, neįgalumo, rasės, odos spalvos, tautybės, pilietybės, kalbos, kilmės, etninės kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų.

Taip pat Baudžiamojo kodekso (BK) straipsniai dėl draudžiamo neapykantos kurstymo, niekinimo būtų buvę papildyti naujais pagrindais, įtvirtinant draudimą tai daryti dėl lytinės tapatybės, odos spalvos, pilietybės, etninės kilmės.

Šiuo metu neapykantos kurstymas yra įrašytas Baudžimajame kodekse, bet iniciatoriai argumentavo, kad sankcijos už patyčias, niekinimą praktiškai nepritaikomos, tad „egzistuoja tam tikras nebaudžiamumo fenomenas, kuriuo yra piktnaudžiaujama“.

„Tais atvejais, kai neapykantos kurstymas nesiekia pavojingumo, kurio reikalauja baudžiamasis įstatymas bei suformuota teismų praktika, neapykantą kurstantys asmenys apskritai išvengia bet kokios atsakomybės“, – pataisų aiškinamajame rašte teigė parlamentarai.

„Atsižvelgiant į tai, kad baudžiamoji atsakomybė už tam tikras neapykantos kurstymo veikas nėra taikoma, kyla būtinybė papildyti Administracinių nusižengimų kodeksą nauju straipsniu, numatant administracinę atsakomybę už neapykantos kurstymą (tyčiojimąsi bei niekinimą)“, – argumentavo iniciatoriai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA