Panika dėl abiturientų skiepijimo nerimsta: piktinasi apklausomis | Kas vyksta Kaune

Panika dėl abiturientų skiepijimo nerimsta: piktinasi apklausomis

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Nusprendus įtraukti abiturientus į prioritetinę vakcinavimo grupę, visuomenėje kilo nemažai aistrų. Į portalo „Kas vyksta Kaune“ redakciją kreipėsi vieno abituriento mama, nepatenkinta, kad jos sūnus yra verčiamas pildyti apklausą vakcinacijos tema. Tokias apklausas Kauno savivaldybė paprašė padaryti miesto mokyklas, kuriose mokosi abiturientai.

Renka ar nerenka asmens kodų?

„Mums meluojama, žiūrint į akis!“, – emocingai savo nuomonę dėstė kaunietė. Pasak moters, abiturientams buvo išsiųstos anketos ir pasirinkimo ar pildyt, ar nepildyti – nebuvo. „Jie privalėjo užpildyt ir nesvarbu net tai, kad ten buvo prašoma atskleisti savo asmens duomenis, kas, kiek man žinoma, pagal duomenų apsaugos įstatymą nelabai galima“, – rašė mama.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ susisiekė su keletos Kauno mokyklų vadovais, kurie patvirtinto, kad apklausos vykdomos savivaldybės užsakymu, nes siekiama susidaryti įspūdį, kiek abiturientų sutiktų skiepytis ir, ar jiems svarbu vakcinos pasirinkimas. Vadovai patikino, kad apklausos vykdomos, atsižvelgiant į Bendrąjį duomenų apsaugos reglamentą ir kiekvienas moksleivis pateikia tik savo duomenis, tačiau neturi galimybės susipažinti su bendraklasių atsakymais.

Anksčiau portalui atsiųstuose atsakymuose Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Eglė Andriuškienė yra teigusi, kad „apklausa reikalinga tik siekiant žinoti kuo tikslesnį bendrą norinčiųjų skiepytis skaičių, kad tolesnis procesas galėtų vykti sklandžiai. Jokie kiti asmens duomenys šiuo atveju nėra reikalingi ir savivaldybė jų nerenka“.

Anketa skirta abiturientams / Skaitytojos nuotr.

Tačiau skaitytojos atsiųstoje formoje matoma, jog visgi yra renkami moksleivių asmens kodai. Nenorėjusi savo vardo ir pavardės atskleisti abituriento mama teigė, kad ši atsiųsta anketa yra sudaryta Kauno „Aušros“ gimnazijos administracijos ir buvo pateikta pildyti jos sūnui.

Baugina, kad neprileis prie egzaminų

„Buvo aiškiai pasakyta, jei nesiskiepys ar nesitestuos – prie egzaminų abiturientai nebus prileisti!“, – piktinosi moteris.

Jau anksčiau rašyta, kad Švietimo, mokslo ir sporto ministerija patikino, kad skiepijimas nėra privalomas. „Abiturientai skiepus galės rinktis laisva valia, kaip ir visi kiti piliečiai“, – sakė ministrės patarėjas Dainoras Lukas. Tačiau neslepiama, kad svarstoma prieš brandos egzaminus testuoti abiturientus jų pačių ir mokytojų saugumui užtikrinti, nes gali būti, kad iki to laiko ne visi mokytojai bus paskiepyti antra vakcinos doze. D. Lukas patikino, kad testavimas bus vykdomas valstybės lėšomis.

„Taip pat gali būti svarstomas ir siūlymas prieš sugrąžinant į klases, abiturientus ir mokyklų darbuotojus testuoti kaupinių metodu, kai mėginys paimamas iš nosies landos. Tokie tyrimai saugaus sugrįžimo modelį taikančiose įstaigose atliekami vieną kartą per savaitę“, – anksčiau teigė patarėjas.

Tėvai nėra informuojami

Į redakciją pasikreipusi moteris turėjo ir daugiau priekaištų dėl vykdomos apklausos. Jos manymu, yra neteisinga, kad apie vykdoma apklausą nėra informuojami tėvai. „Taip, abiturientai yra pilnamečiai, bet, sutartis su mokyklom sudarę tėvai, taip pat yra atsakingi už savo vaikus iki tol, kol jie pabaigs mokyklą, t.y. 12 klasių“, – skundėsi mama.

Kaunietės įsitikinimu, labai didelė dalis abiturientų nenori nei testavimo, nei vakcinavimo „Jauni, protingi žmonės, matyt, mąsto blaiviai, – sakė ji. – Deja, greičiausiai didelė dalis išreiškė „norą“ vakcinuotis, nes pabūgo būti neprileisti prie egzaminų ir taip sugadinti savo ateitį“.

Kad informacijos apie planuojamą abiturientų vakcinavimą yra per mažai, tvirtino ir kita portalo žurnalistų pakalbinta abiturientės mama. Pasak jos, jų mokyklos anketoje buvo prašoma nurodyti, kuria vakcina abiturientai pageidauja skiepytis.

„Tačiau tikrai ne visi vaikai žino, kokios yra vakcinos, nuo kelerių metų jomis galima skiepytis. Manau, kad prieš platinant anketas, turėjo būti organizuota bent jau klasės valandėlė, kurioje į vaikams kylančius klausimus atsakytų specialistai. Juk jie jauni žmonės, nebūtinai domisi tokiomis temomis savarankiškai“, – savo nuomonę portalui išsakė moteris.

Švietimo poreikio vakcinavimo temomis neįžvelgė ir situaciją komentavusi savivaldybės atstovė E. Andriuškienė. Jos komentaruose aiškiai išdėstytas požiūris, kad „siekiama kuo operatyviau suorganizuoti naujame prioritete nurodytų asmenų vakcinavimo procesą, o jam pradedama ruoštis iš anksto, vykdant apklausą“.

I. Šimonytė tikisi vakcinacijos „įsibėgėjimo“

Ketvirtadienį premjerė Ingrida Šimonytė teigė, kad vakcinacija savaitgaliais visoje šalyje turėtų startuoti po Velykų, „kadangi tomis savaitėmis jau tikrai pradėsime reguliariai gauti didesnius vakcinos kiekius“, pranešė naujienų agentūra BNS.

Ministrė pirmininkė tikisi, kad skiepijimo tempai vangesnėse savivaldybėse pagreitės į prioritetus šią savaitę įtraukus keletą plačių visuomenės grupių, tokių kaip visi švietimo įstaigose dirbantys žmonės ir abiturientai. Efektyviai jų vakcinacijai bus ieškoma centralizuotų sprendimų.

„Yra leidžiama savivaldybėms judėti prioritetų eile žemyn, taip pat manau, kad bandysime ieškoti tam tikrų centralizuotų sprendimų kai kurioms labai didelėms grupėms, pavyzdžiui, švietimui, abiturientams, kur visose savivaldybėse yra tų žmonų ir jų yra nemažai – tai yra, mes kalbame apie dešimtis tūkstančių per visą Lietuvą. Tai galėtų tiesiog leisti išspręsti tam tikrą problemą, „uždaryti“ tam tikrą skyrių vakcinavime ir pereiti prie vėlesnių skyrių“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Pasak jos, iš lėčiau skiepijančių savivaldybių vakcinos bus perskirstomos, tačiau tikslas yra turėti „gana tolydžiai padengtą visą Lietuvos teritoriją“. Ministrė pirmininkė vylėsi, kad dalį žmonių skiepytis ateityje įtikins sertifikatas, kuris imunitetą turintiems žmonėms leis plačiau judėti.

Statistikos departamento ketvirtadienio duomenimis, per praėjusią parą pirmą skiepo nuo koronaviruso dozę gavo per 11 tūkstančių, antrą – 4,9 tūkst. žmonių. Iš viso Lietuvoje pirma vakcinos doze paskiepyta 300,8 tūkst., abiem – 136,8 tūkst. žmonių. Į Lietuva pristatyta per 503 tūkst. vakcinos dozių, iš jų sunaudota 437,6 tūkst.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA