Kavinėms ir barams siūlomas lengvatinis PVM tarifas, bet kainos nemažės | Kas vyksta Kaune

Kavinėms ir barams siūlomas lengvatinis PVM tarifas, bet kainos nemažės

BNS 2021/03/23 14:14
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Lengvatinis pridėtinės vertės mokestis (PVM) restoranams ir kitoms maitinimo įmonėms galėtų būti taikomas laikinai – metus ar pusantrų, sako premjerė Ingrida Šimonytė.

„Kalbėtume apie laikiną sprendimą. (…) Metų, pusantrų metų laikotarpį. Tikrai ne apie permanentinę lengvatą“, – antradienį Seime žurnalistams sakė premjerė.

Reaguodami į sunkią šio sektoriaus padėtį, valdantieji siūlo restoranams, barams, kavinėms ir kitoms maitinimo vietoms, išskyrus jų parduodamą alkoholį, taikyti 9 proc. PVM. Šiuo metu šios paslaugos apmokestinamos standartiniu 21 proc. PVM tarifu.

Dėl lengvatos biudžetas per metus negautų apie 90 mln. eurų.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Evalda Šiškauskienė sako, kad PVM lengvata leistų padidinti atlyginimus darbuotojams ir kompensuoti žaliavų brangimą, o paslaugų kainos galėtų mažėti tik simboliškai.

Lengvatos oponentai abejoja, ar PVM lengvata būtų efektyvi, todėl siūlo vietoj jos grąžinti pirmojo karantino metu taikytą nuomos mokesčio kompensaciją. Taip pat nuogąstaujama, kad lengvata pasinaudos stambusis, o ne smulkusis verslas.

Jeigu Seimas PVM lengvatą įteisintų, viešasis maitinimas būtų šešta sritis, kuriai taikomas 9 proc. PVM tarifas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA