Kauno rajonas skirs 50 tūkst. eurų finansavimą naujoms biudžeto programoms | Kas vyksta Kaune

Kauno rajonas skirs 50 tūkst. eurų finansavimą naujoms biudžeto programoms

ELTA / Birutė Mačienė 2021/03/23 21:55
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kauno rajono savivaldybė numato šįmet skirti 50 tūkst. eurų finansuoti priemonėms dalyvaujamojo biudžeto programos, padėsiančios pagerinti gyvenamąją aplinką bei labiau įtraukti gyventojus į sprendimų priėmimą.

„Viešųjų erdvių tvarkymas, ypač urbanizuotose vietovėse, yra labai aktuali problema. Kauno rajono žmonės iš tiesų bendruomeniški, todėl neabejoju, kad sulauksime įdomių siūlymų“, – tvirtino Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Anot Kauno rajono savivaldybės administracijos Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus vyr. specialistės Jolantos Malinauskaitės, pagal Tarybos patvirtintą tvarkos aprašą bus paskelbtas kvietimas teikti paraiškas. Komisija įvertins siūlymų tinkamumą, po to nuasmenintos projektų idėjos su vizualizacijomis bus paskelbtos internetinėje svetainėje.

Už jas elektroniniu būdu galės balsuoti Kauno rajone gyvenamąją vietą deklaravę, ne jaunesni kaip 16 metų gyventojai. Daugiausiai balsų surinkusias idėjas už numatytą 50 tūkst. eurų sumą įgyvendins Kauno rajono savivaldybė.

Dalyvaujamasis biudžetas (DB) – tai būdas, kai savivalda kartu su gyventojais sprendžia viešųjų lėšų panaudojimą: visi gali siūlyti idėjas, už jas balsuoti ir išrinkti geriausią. J. Malinauskaitė tvirtino, kad dalyvaujamasis biudžetas – vienas sėkmingiausių savivaldos plėtojimo mechanizmų.

Pirmą kartą jis buvo įdiegtas 1989 metais Porto Alegrės savivaldybėje, Brazilijoje. Tai buvo viena iš priemonių, padėjusių mažiau pasiturintiems piliečiams gauti daugiau lėšų viešiesiems reikalams. Šiuo metu DB metodą taiko maždaug tūkstantis JAV ir apie 500 Europos savivaldybių, Lietuvoje – devynios.

„Patirtis parodė, kad piliečių įtraukimas į procesų valdymą ugdo pilietiškumą ir stiprina demokratiją“, – tvirtino J. Malinauskaitė.
Savivaldybė praneša, kad bandomasis projektas Kauno rajone prasidės informaciniu renginiu, kuris dėl karantino ribojimų vyks virtualioje erdvėje. Į DB informacinį renginį bus pakviesti vietos bendruomeninių organizacijų lyderiai, seniūnai, seniūnaičiai, seniūnijų darbuotojai ir visi pilietiški gyventojai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA