Pritarta Seime: prekybininkai negalės skelbti netikrų nuolaidų | Kas vyksta Kaune

Pritarta Seime: prekybininkai negalės skelbti netikrų nuolaidų

Asociatyvi / DELFI nuotr.,

Antradienį Seime pritarta socialdemokratų dar 2020-aisiais užregistruotam Civilinio kodekso straipsnio pakeitimui, kuriuo siekiama pirkėjus apsaugoti nuo netikrų nuolaidų.

Pardavėjai dažnai trumpai padidina prekės kainą, o paskui vėl sumažina – ir tai pateikia kaip nuolaidą, rašoma Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos pranešime žiniasklaidai.

Socialdemokratė Rasa Budbergytė pasiūlė įstatymu įtvirtinti pardavėjų prievolę nurodyti ankstesnę kainą, taikytą ne mažiau kaip 30 dienų iki nuolaidų akcijos.

„Prekybininkai linkę piktnaudžiauti pirkėjų pasitikėjimu. Per karantiną teko ne kartą susidurti su tokiu manipuliavimu nuolaidomis. Dabar, kai įstatymu įtvirtinome prekybininkų pareigą informuoti pirkėjus apie ankstesnę kainą – mažiausią kainą, kurią pardavėjas taikė per 30 dienų laikotarpį iki kainos sumažinimo, – bus galima veiksmingiau apsaugoti vartotojų interesus“, – sako R. Budbergytė.

Iki šiol pardavėjo pareiga informuoti pirkėją apie prekių kainų sumažinimą (nuolaidą) nebuvo reglamentuoti įstatymu.

„Dabar vartotojai dažnai klaidinami, nes nuolaida taikoma nuo padidintos kainos. Juk faktiškai tokiu atveju nuolaidos nėra – arba ji mažesnė, nei atrodo. Dėl išpūstų kainų mūsų vartotojai yra pripratinti „medžioti“ nuolaidas. Savo ruožtu prekybininkai jau įprato vietoj tikrų nuolaidų siūlyti pirkėjams nuolaidos iliuziją. Daugelyje Europos šalių jau seniai uždrausta netikromis nuolaidomis klaidinti vartotojus“, – sako iniciatyvos autorė.

Lietuvoje prasideda kokybiškai naujas vartotojų teisių apsaugos etapas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA